Διατήρηση τροφίμων

Κολοκύθια: διατήρηση με αποξήρανση ή με κατάψυξη

Κολοκύθια: διατήρηση με αποξήρανση ή με κατάψυξη
Ο παλιός και ο σύγχρονος τρόπος!

 

Κολοκύθια: διατήρηση με αποξήρανση ή με κατάψυξη

Συνεχίζω εγώ στο ίδιο μοτίβο της προηγούμενης ανάρτησης… Της επεξεργασίας και της διατήρησης
των καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών. Βλέπετε, παρόλο που ζούμε στον παράδεισο
των κηπευτικών, με την έννοια ότι ακόμη και το καταχείμωνο βρίσκουμε
μελιτζάνες, κολοκύθια, πιπεριές ακόμη και αγγουράκια, δεν συνηθίζουμε να καταναλώνουμε
προϊόντα εκτός εποχής . Άλλο όμως τα εκτός εποχής, κι άλλο τα διατηρημένα
προϊόντα.

Κολοκύθια: διατήρηση με αποξήρανση ή με κατάψυξη
Ανέκαθεν η διατήρηση των τροφίμων
που περίσσευαν ήταν  το ζητούμενο
των παραγωγών και -στις μέρες μας- των καταναλωτών. Οι τρόποι διατήρησης έχουν πολλαπλασιαστεί με τη χρήση της τεχνολογίας
κι έτσι μπορούμε να έχουμε όποτε θέλουμε τρόφιμα που μας αρέσουν, αλλά που
έχουν παραχθεί  στην εποχή τους.Η αποξήρανση και η κονσερβοποίηση, έχουν δώσει τη θέση τους στην κατάψυξη. Αλλά πόσα πια να χωρέσουν και οι έρμες καταψύξεις! Έτσι καλό είναι να θυμόμαστε και τους παλιότερους τρόπους…
Σήμερα λοιπόν η πρότασή μου αφορά τη διατήρηση των κολοκυθιών. Ο πρώτος τρόπος –η αποξήρανση-
είναι ο παλιός. Προ καταψύξεων. Τα κολοκύθια που προσφέρονται για αποξήρανση
πρέπει να είναι μεγαλούτσικα και να κοπούν σε λεπτές φετούλες.
Κολοκύθια: διατήρηση με αποξήρανση ή με κατάψυξη
Επειδή είναι
υλικό με αρκετή υγρασία, αλατίζονται ελαφρά πριν αποξηρανθούν . Το αλάτι «τραβά»
την υγρασία ως γνωστόν.
Παλιότερα τα αποξήραιναν σε μεγάλες ξύλινες τάβλες ή
καλαμωτές σκεπασμένες με πανί ή περασμένα σε κλωστή σε μακριές κολαΐνες (έτσι
λέμε στην Κρήτη τα κολιέ διαφόρων υλικών, ακόμη και εκείνα τα μαγιάτικα με τις μαργαρίτες).
Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά τι κάνουμε:
Αποξήρανση
Υλικά:
Κολοκύθια
Αλάτι
Επί το έργον:
Κολοκύθια: διατήρηση με αποξήρανση ή με κατάψυξη
Πλένουμε καλά τα κολοκύθια και τα κόβουμε σε μικρές ροδέλες.
Τα αλατίζουμε ελαφρά (βάζουμε λιγότερο αλάτι απ’ όσο θα χρησιμοποιούσαμε αν τα
μαγειρεύαμε). Τα αφήνουμε σε στραγγιστήρι να «ιδρώσουν» και να στεγνώσουν
ελαφρά (2-3 ώρες) .
Κολοκύθια: διατήρηση με αποξήρανση ή με κατάψυξη
Τα απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί κουζίνας και
προσπαθούμε να μην σκεπάζει η μια φετούλα την άλλη όσο είναι δυνατόν. Τα
αφήνουμε πάλι για λίγο ώστε το χαρτί να τραβήξει την περισσότερη υγρασία.
Βγάζουμε το χαρτί γιατί αν στεγνώσουν εντελώς πάνω του θα κολλήσει  και δεν θα βγαίνει εύκολα.
Κολοκύθια: διατήρηση με αποξήρανση ή με κατάψυξη
Τα αφήνουμε στον
ήλιο σκεπασμένα με τούλι μέχρι να ξεραθούν εντελώς, να μην έχουν ίχνος
υγρασίας.  Η συρρίκνωσή τους είναι
εντυπωσιακή, αλλά όταν ενυδατωθούν  αποκτούν ξανά τον όγκο τους.
Κολοκύθια: διατήρηση με αποξήρανση ή με κατάψυξη
Όταν είναι έτοιμα
τα αποθηκεύουμε σε γυάλινα δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς. Παλιότερα τα
αποθήκευαν σε πάνινα σακούλια, σαν μαξιλάρια. Το χειμώνα θα χρησιμεύσουν σε ομελέτες
, λαδερά και άλλες εφαρμογές (επιφυλάσσομαι…).
Κολοκύθια: διατήρηση με αποξήρανση ή με κατάψυξη
Ας δούμε τώρα μια πιο σύγχρονη μέθοδο, την κατάψυξη. Προσφέρεται
για κολοκύθια κομμένα σε στρογγυλές ή σε μακρόστενες φέτες, που θα χρησιμοποιήσουμε
το χειμώνα σε σφουγγάτα (τις στρογγυλές) ή σε μουσακάδες (τις μακρόστενες).
Επειδή τα «περνάμε» από το φούρνο, οι φετούλες τώρα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο
πάχος . Η διαδικασία που συνηθίζω είναι αντίστοιχη με εκείνη που κάνουμε στις  μελιτζάνες.  Ας την υπενθυμίσω:
Κατάψυξη
Υλικά:
Κολοκύθια
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Επί το έργον:
Κολοκύθια: διατήρηση με αποξήρανση ή με κατάψυξη
Πλένουμε τα κολοκύθια και τα κόβουμε σε φέτες πάχους ενός εκατοστού
περίπου. Τα απλώνουμε σε μια στρώση στη σχάρα του φούρνου που την έχουμε
καλύψει με χαρτί ψησίματος. Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τα βάζουμε
στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Κολοκύθια: διατήρηση με αποξήρανση ή με κατάψυξη
Τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά,
λαδώνουμε και ξαναπερνάμε από το γκριλ. Προσέχουμε να μη σπάσουν στο γύρισμα
γιατί , επειδή έχουν περισσότερη υγρασία από τις μελιτζάνες , οι ψημένες φέτες
κολοκυθιού  είναι πιο μαλακές.
Κολοκύθια: διατήρηση με αποξήρανση ή με κατάψυξη
Αφήνουμε
να κρυώσουν εντελώς. Τα βάζουμε σε σακουλάκια κατάψυξης σε ποσότητες μιας δόσης
και τα καταψύχουμε.
Κολοκύθια: διατήρηση με αποξήρανση ή με κατάψυξη
Αν έχουμε τη δυνατότητα (δηλαδή αν υπάρχει χώρος στην
κατάψυξή μας) βάζουμε για 1-2 ωρίτσες τις ψημένες φέτες σε δίσκους στην
κατάψυξη και μετά τις μαζεύουμε σε σακουλάκια. Έτσι διατηρούν καλύτερα το σχήμα
τους.
Διατηρείστε λίγα καλοκαιρινά κολοκύθια με όποιον τρόπο
θέλετε.Είναι καλύτερα από τα εκτός εποχής χειμωνιάτικα ούτως ή άλλως…
Καλό  Παρασκευοσαββατοκύριακο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο