Πρασοτυρόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο (video)

Πίτα εποχής με κρητικά (και όχι μόνο) τυριά!

Χθες η λαϊκή της περιοχής μας ήταν γεμάτη πράσα. Το τέλος
του Σεπτέμβρη το έχει αυτό το καλό. Ενώ δεν έχουν τελειώσει ακόμη τα
καλοκαιρινά λαχανικά και φρούτα, αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους  δειλά δειλά τα πρώτα φθινοπωρινά.
 Έτσι χθες δίπλα στις μπάμιες στις μελιτζάνες και τα φασολάκια, εμφανίστηκαν κυδώνια, ρόδια , λάχανα, γούλα (σέσκουλα), πράσα , και λίγα μάραθα
καλλιεργημένα. Λάχανα και
κυδώνια πρέπει να φάνε νερό για να νοστιμίσουν λέμε στα μέρη μας κι έτσι δεν τα
προτίμησα. 
Τα πράσα όμως δεν έχουν πρόβλημα.  Αν και τα αγαπούμε σαν  «κεντανέ με κερεβίζι» δηλαδή μαγειρεμένα με
μπόλικη ντομάτα και σέλινο, σε ένα πρασοσέλινο φθινοπωρινό που μοσχομυρίζει,
αυτή τη φορά έφτιαξα μια πολύ νόστιμη πρασόπιτα .
Υλικά:
7-8 πράσα (να μείνουν γύρω στα 600gr όταν καθαριστούν)
¾ κούπας γάλα πλήρες
1/3 κούπας ελαιόλαδο ή 3 κουταλιές βούτυρο
2 αυγά
3 κουταλιές χοντρό σιμιγδάλι ή ρύζι
2-2,5 κούπες τριμμένα τυριά
¾ κούπας μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον:
H παρασκευή του φύλλου και εδώ: 

 
Προετοιμάζουμε το φύλλο και το αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε τα πράσα, και τα κόβουμε πρώτα κατά μήκος και μετά σε κομματάκια
2-3 cm.Αν το πράσινο μέρος των πράσων είναι πολύ τραχύ, χρησιμοποιούμε μόνο το λευκό.   Αφού τα
πλύνουμε πολύ καλά τα βάζουμε με το νερό που θα κρατήσουν στο πλύσιμο σε μια
κατσαρόλα, στην αρχή σε μεγάλη θερμοκρασία.
Μόλις αρχίσουν να «τσιτσιρίζουν»
χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και αφήνουμε να μαραθούν και να βγάλουν τα
υγρά τους. Όταν έχουν σχεδόν απορροφήσει όλα τα υγρά, προσθέτουμε το γάλα και
αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι να το απορροφήσουν και  αυτό, περίπου 20 λεπτά.
Ωστόσο ψιλοκόβουμε το
μαϊντανό και τρίβουμε τα τυριά . Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και
αφήνουμε να κρυώσει (10-15 λεπτά).  Προσθέτουμε
το λάδι ή το βούτυρο, το μαϊντανό, τα τριμμένα τυριά . 
Αν το μείγμα είναι ακόμη
ζεστό προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα. Αν όμως έχει κρυώσει αρκετά τα
σπάμε ολόκληρα και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε και το σιμιγδάλι
ή το ρύζι . Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση (λαμβάνοντας υπόψη για το αλάτισμα πόσο
αλμυρά είναι τα τυριά μας).
Χωρίζουμε το φύλλο σε δυο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από
το άλλο.
Ανοίγουμε το μεγαλύτερο στο μέγεθος του σκεύους που θα ψήσουμε την
πίτα και το στρώνουμε. 
Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Αλείφουμε
την επιφάνεια με λίγο γάλα . 
Ψήνουμε την πίτα στους 200 βαθμούς για 45-50
λεπτά, ή στους 180 για 1 ώρα (μεσαία σχάρα, προθερμασμένος φούρνος) ώστε να
αποκτήσει  χρυσό χρώμα η επιφάνειά της. 
Σερβίρεται ζεστή αλλά είναι το ίδιο νόστιμη και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις:
1)Αντί μαϊντανό μπορούμε να βάλουμε μάραθο. Τότε όμως πρέπει
να το προσθέσουμε από την αρχή στην κατσαρόλα να βράσει μαζί με τα πράσα,
ιδιαίτερα αν είναι άγριο. Το καλλιεργημένο είναι πιο τρυφερό αλλά το άγριο την
θέλει την ώρα του στο βράσιμο.Επίσης μπορούμε να βάλουμε- εκτός από τα μάραθα που λέω παραπάνω- γούλα (σέσκουλα),  σπανάκι , άγρια μυριστικά.
2)Τα τυριά που έβαλα αυτή τη φορά στην πίτα μου ήταν φέτα ,
κρητική γραβιέρα και λίγο σπιτικό τυροζούλι που είχε στεγνώσει αρκετά και
τριβόταν. Εννοείται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι τυριά θέλουμε, ενός είδους ή ανάμεικτα.
3)Για τις παραπάνω ποσότητες των υλικών χρησιμοποίησα ταψί –πυρέξ
με διαστάσεις 40Χ28 cm. Η γέμιση όμως είναι αρκετή και για μεγαλύτερο ταψί. Έτσι αν
κάνουμε μακεδονίτικο φύλλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο ταψί.
4)Το φύλλο της πίτας είναι με τη συνταγή του φύλλου για την εύκολη τυρόπιτα
που ανοίγει πολύ εύκολα ανάμεσα σε χαρτί ψησίματος ή απλώνεται με το χέρι στο ταψί μας. Πρόσθεσα μόνο 2 κομματάκια βούτυρο για περισσότερη νοστιμιά.
Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα!

 

Print Friendly, PDF & Email