Αλμυρά

Κοτόπουλο διαίτης με χυμούς εσπεριδοειδών

Στο τηγάνι μεν, διαίτης δε!

Τα καταστήματα Zoulovits στην οδό Ερμού τα γνωρίζουμε
ακόμη κι εμείς οι επαρχιώτες που ανεβαίνουμε περιστασιακά στην Αθήνα. Είναι
ονομαστά στο χώρο των σερβίτσιων και των ειδών του σπιτιού γενικότερα, και ήταν
ανέκαθεν ένας πειρασμός για μας που αγαπάμε αυτά τα είδη.   Λειτουργούν 77 ολόκληρα χρόνια και  τώρα έχουν δημιουργήσει και ηλεκτρονικό
κατάστημα  στο οποίο μπορεί ο καθένας να
περιηγηθεί πολύ εύκολα!
Χάρηκα λοιπόν πολύ που το blog μου είναι
ένα απ’ αυτά που επέλεξαν  για μια
προωθητική ενέργεια των προϊόντων τους.  Εν
ολίγοις, θα μου έστελναν κάποια από τα προϊόντα της επιλογής μου από το
κατάστημά τους και θα ήμουν υποχρεωμένη να τα χρησιμοποιήσω και να κάνω μια
κριτική γι αυτά στο blog μου. Στο email που μου έστειλαν έλεγαν:  «  Δεν υπάρχει
καμία δέσμευση φυσικά ως προς την κριτική (θετική/αρνητική), αντίθετα μας
νοιάζει ιδιαιτέρως να μάθουμε την άποψη σου» . Ήταν η καθοριστική πρόταση για
να δεχτώ να συμμετέχω σ’ αυτή την ενέργεια. Άλλωστε σε ποιόν δεν αρέσει να δέχεται δώρα;
Το είδα λοιπόν σαν
παιγνίδι.  Φυσικά η επιλογή δεν ήταν απλή
γιατί  τα είδη των Zoulovits είναι πάρα πολλά και δεν μπορούσα να
καταλήξω εύκολα. Περιηγήθηκα όμως στο διαδικτυακό κατάστημα αρκετή ώρα και ήταν
σαν να έκανα μια καλή βόλτα σε μαγαζιά με είδη κουζίνας, που έκτοτε την κάνω αρκετά συχνά!
Τελικά διάλεξα ένα
καλό τηγάνι με οικολογική  αντικολλητική επίστρωση και ένα spray  λαδιού.  Το δεματάκι ήλθε χθες και όπως συμβαίνει με
κάθε «καινούριο καλάθι» έσπευσα να τα δοκιμάσω .
Σήμερα λοιπόν έφτιαξα μια
αγαπημένη συνταγή στο καινούριο μου τηγάνι και απόλαυσα πραγματικά
αντικολλητικό και οικολογικό προϊόν!  Δεν
κόλλησε τίποτα αν και το λάδι ήταν ελάχιστο και καθάρισε με ένα απαλό σφουγγαράκι
χωρίς καθόλου κόπο!
Ειλικρινά, είναι ένα από τα καλύτερα τηγάνια που έχω
δοκιμάσει! Αν αντέξει και σε μακροχρόνια χρήση  θα πάρει άριστα! Επί πλέον είναι πολύ όμορφο
με το κάτασπρο χρώμα του, και η αντικολλητική του επίστρωση είναι οικολογική.
Για το  spray λαδιού τώρα.  Έχω τουλάχιστον τρία  τέτοια εργαλεία καταχωνιασμένα στο ντουλάπι
μου αφού δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.  Δεν θα αγόραζα άλλο, αλλά επειδή αυτό ήταν
δώρο αποφάσισα να το επιλέξω. Τα spray λαδιού είναι
πολύ εξυπηρετικά και για την επάλειψη ταψιών ,για  να ραντίσουμε σαλάτες σε
εποχές δίαιτας  και για να λαδώσουμε τις φόρμες
των κέικ.
Επειδή αυτά που κυκλοφορούν έτοιμα δεν περιέχουν ελαιόλαδο αλλά
κάποια ανώνυμα vegetable’s oils , δεν τα εμπιστεύομαι πολύ και πάντα ήθελα μια συσκευή που
να κάνει μικρά σταγονίδια το ελαιόλαδό μου. Αυτή εδώ  είναι αρκετά καλή με πρώτη εκτίμηση.
Δεν έχει
προωθητικό αέριο όπως τα έτοιμα spray αλλά ένα
έξυπνο μηχανισμό αφαίρεσης του αέρα, μια αντλία, που αφού πατηθεί 1-2 φορές  διευκολύνει το ελαιόλαδο να εκτιναχτεί μέσα
από το spray. Ελπίζω να αποδειχτεί καλό και στο
μέλλον και να μην βουλώσει η οπή  του.
Για την ώρα πάντως δείχνει πολύ καλύτερο από όσα είχα μέχρι τώρα.
Με τη βοήθεια λοιπόν των νέων εργαλείων μου έφτιαξα ένα πολύ
νόστιμο διαιτητικό πιάτο, σε παραλλαγή κλασικής κρητικής συνταγής.
Υλικά:
3 στήθη κοτόπουλου χωρίς την πέτσα
3 κουταλιές ξύδι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 πορτοκάλι (το χυμό)
1 λεμόνι (το χυμό)
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι ή ρίγανη
Επί το έργον:
Πλένουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μπολ με νερό που να
το καλύπτει μέσα στο οποίο έχουμε
διαλύσει και το ξύδι.
Αφήνουμε να μείνει 1 ώρα περίπου. Το ξεπλένουμε καλά και
το κόβουμε σε κομματάκια μεγέθους μεγάλου βερίκοκου.
Αλείφουμε  αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο και
το βάζουμε να ζεσταθεί. Πριν αρχίσει να καπνίζει, βάζουμε τα κομμάτια του
κοτόπουλου . Τα ανακατεύουμε να αλλάξουν χρώμα και προσθέτουμε μισή κούπα νερό.
Αλατίζουμε.  Αφήνουμε να βράζει μέχρι να πιει το νερό του. Προσθέτουμε ακόμη μισή κούπα νερό. Μόλις το πιει και αυτό,
προσθέτουμε το ελαιόλαδο , το πιπέρι και το θυμάρι.
Το κοτόπουλο τώρα αρχίζει
να παίρνει χρώμα και το γυρνάμε να χρυσοκοκκινίσει απ’ όλες τις πλευρές. Χρησιμοποιούμε
μια σπάτουλα για να μη τρυπήσουμε τις μεριδούλες.
Σβήνουμε
με το χυμό των εσπεριδοειδών, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία  και αφήνουμε το κοτόπουλο  να τραβήξει τα υγρά του  και να μείνει με μια πηχτή γλυκόξινη
σαλτσούλα.
Σερβίρουμε ζεστό με σαλάτα εποχής και –αν δεν κάνουμε δίαιτα- με
πατάτες τηγανητές ή ένα απλό πιλάφι.
Παρατηρήσεις:
1)Μπορούμε να αυξήσουμε λίγο την ποσότητα του ελαιολάδου αν
και ακόμη και μ’ αυτή την ελάχιστη ποσότητα γίνεται πολύ νόστιμο το φαγητό μας.
2)Αν δεν  μας απασχολούν οι θερμίδες μπορούμε να  χρησιμοποιήσουμε
μισό κοτόπουλο κομμένο σε παϊδάκια.
Από προηγούμενη εκτέλεση της συνταγής: παϊδάκια κοτόπουλου με χυμούς
Γίνεται υπέροχο με τους χυμούς των
εσπεριδοειδών.
3)Αυτή τη φορά έβαλα πορτοκάλι βαλέντσια που έχει αρκετά
γλυκό χυμό. Αν είναι ξινό, μπορούμε να προσθέσουμε μισή κουταλιά μέλι στους χυμούς
μας. Ακόμη μπορούμε να βάλουμε και 1 κουταλάκι μουστάρδα.
Μετά από το κοτόπουλο, έψησα στο τηγάνι μου και 1-2
σφακιανόπιτες που είχα στην κατάψυξη και επαλήθευσα για άλλη μια φορά τις αντικολλητικές
του δυνατότητες! Ψήθηκαν τέλεια μόνο με την ελάχιστη ποσότητα λαδιού που
ψέκασα στο τηγάνι με το spray μου!
Ευχαριστώ τα καταστήματα Zoulovits και τον συνεργάτη τους που επέλεξε το blog μου, και εύχομαι καλές δουλειές και στο
συμβατικό και στο διαδικτυακό κατάστημα που μπορούμε να επισκεπτόμαστε ακόμη κι
εμείς οι εκτός Αθηνών!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές