Κολοκύθια: διατήρηση με αποξήρανση ή με κατάψυξη

Ο παλιός και ο σύγχρονος τρόπος!
 

 

 

Συνεχίζω εγώ στο ίδιο μοτίβο της προηγούμενης ανάρτησης… Της επεξεργασίας και της διατήρησης
των καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών. Βλέπετε, παρόλο που ζούμε στον παράδεισο
των κηπευτικών, με την έννοια ότι ακόμη και το καταχείμωνο βρίσκουμε
μελιτζάνες, κολοκύθια, πιπεριές ακόμη και αγγουράκια, δεν συνηθίζουμε να καταναλώνουμε
προϊόντα εκτός εποχής . Άλλο όμως τα εκτός εποχής, κι άλλο τα διατηρημένα
προϊόντα. 

 
Ανέκαθεν η διατήρηση των τροφίμων 
που περίσσευαν ήταν  το ζητούμενο
των παραγωγών και -στις μέρες μας- των καταναλωτών. Οι τρόποι διατήρησης έχουν πολλαπλασιαστεί με τη χρήση της τεχνολογίας
κι έτσι μπορούμε να έχουμε όποτε θέλουμε τρόφιμα που μας αρέσουν, αλλά που
έχουν παραχθεί  στην εποχή τους.Η αποξήρανση και η κονσερβοποίηση, έχουν δώσει τη θέση τους στην κατάψυξη. Αλλά πόσα πια να χωρέσουν και οι έρμες καταψύξεις! Έτσι καλό είναι να θυμόμαστε και τους παλιότερους τρόπους…
 
 
 
Σήμερα λοιπόν η πρότασή μου αφορά τη διατήρηση των κολοκυθιών. Ο πρώτος τρόπος –η αποξήρανση-
είναι ο παλιός. Προ καταψύξεων. Τα κολοκύθια που προσφέρονται για αποξήρανση
πρέπει να είναι μεγαλούτσικα και να κοπούν σε λεπτές φετούλες. 
 
 
Επειδή είναι
υλικό με αρκετή υγρασία, αλατίζονται ελαφρά πριν αποξηρανθούν . Το αλάτι «τραβά»
την υγρασία ως γνωστόν. 
Παλιότερα τα αποξήραιναν σε μεγάλες ξύλινες τάβλες ή
καλαμωτές σκεπασμένες με πανί ή περασμένα σε κλωστή σε μακριές κολαΐνες (έτσι
λέμε στην Κρήτη τα κολιέ διαφόρων υλικών, ακόμη και εκείνα τα μαγιάτικα με τις μαργαρίτες).
Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά τι κάνουμε:
 
Αποξήρανση
 
Υλικά:
 
Κολοκύθια
Αλάτι
 
Επί το έργον:
 
 
Πλένουμε καλά τα κολοκύθια και τα κόβουμε σε μικρές ροδέλες.
Τα αλατίζουμε ελαφρά (βάζουμε λιγότερο αλάτι απ’ όσο θα χρησιμοποιούσαμε αν τα
μαγειρεύαμε). Τα αφήνουμε σε στραγγιστήρι να «ιδρώσουν» και να στεγνώσουν
ελαφρά (2-3 ώρες) . 
 
Τα απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί κουζίνας και
προσπαθούμε να μην σκεπάζει η μια φετούλα την άλλη όσο είναι δυνατόν. Τα
αφήνουμε πάλι για λίγο ώστε το χαρτί να τραβήξει την περισσότερη υγρασία.
Βγάζουμε το χαρτί γιατί αν στεγνώσουν εντελώς πάνω του θα κολλήσει  και δεν θα βγαίνει εύκολα. 
 
 
Τα αφήνουμε στον
ήλιο σκεπασμένα με τούλι μέχρι να ξεραθούν εντελώς, να μην έχουν ίχνος
υγρασίας.  Η συρρίκνωσή τους είναι
εντυπωσιακή, αλλά όταν ενυδατωθούν  αποκτούν ξανά τον όγκο τους. 
 
 
Όταν είναι έτοιμα
τα αποθηκεύουμε σε γυάλινα δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς. Παλιότερα τα
αποθήκευαν σε πάνινα σακούλια, σαν μαξιλάρια. Το χειμώνα θα χρησιμεύσουν σε ομελέτες
, λαδερά και άλλες εφαρμογές (επιφυλάσσομαι…).
 
 
 
Ας δούμε τώρα μια πιο σύγχρονη μέθοδο, την κατάψυξη. Προσφέρεται
για κολοκύθια κομμένα σε στρογγυλές ή σε μακρόστενες φέτες, που θα χρησιμοποιήσουμε
το χειμώνα σε σφουγγάτα (τις στρογγυλές) ή σε μουσακάδες (τις μακρόστενες).
Επειδή τα «περνάμε» από το φούρνο, οι φετούλες τώρα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο
πάχος . Η διαδικασία που συνηθίζω είναι αντίστοιχη με εκείνη που κάνουμε στις  μελιτζάνες. Ας την υπενθυμίσω:
 
Κατάψυξη
 
Υλικά:
 
Κολοκύθια
Αλάτι
Ελαιόλαδο
 
Επί το έργον:
 
 
Πλένουμε τα κολοκύθια και τα κόβουμε σε φέτες πάχους ενός εκατοστού
περίπου. Τα απλώνουμε σε μια στρώση στη σχάρα του φούρνου που την έχουμε
καλύψει με χαρτί ψησίματος. Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τα βάζουμε
στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. 
 
 
Τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά,
λαδώνουμε και ξαναπερνάμε από το γκριλ. Προσέχουμε να μη σπάσουν στο γύρισμα
γιατί , επειδή έχουν περισσότερη υγρασία από τις μελιτζάνες , οι ψημένες φέτες
κολοκυθιού  είναι πιο μαλακές. 
 
Αφήνουμε
να κρυώσουν εντελώς. Τα βάζουμε σε σακουλάκια κατάψυξης σε ποσότητες μιας δόσης
και τα καταψύχουμε. 
 
 
 
Αν έχουμε τη δυνατότητα (δηλαδή αν υπάρχει χώρος στην
κατάψυξή μας) βάζουμε για 1-2 ωρίτσες τις ψημένες φέτες σε δίσκους στην
κατάψυξη και μετά τις μαζεύουμε σε σακουλάκια. Έτσι διατηρούν καλύτερα το σχήμα
τους.
 
Διατηρείστε λίγα καλοκαιρινά κολοκύθια με όποιον τρόπο
θέλετε.Είναι καλύτερα από τα εκτός εποχής χειμωνιάτικα ούτως ή άλλως…
 
Καλό  Παρασκευοσαββατοκύριακο!

 

Print Friendly, PDF & Email