Vegan/vegetarian

Αποξήρανση δαμάσκηνων

Αποξήρανση δαμάσκηνων

Για να φτιάξουμε τα δικά μας ξηρά δαμάσκηνα!

Αποξήρανση δαμάσκηνων
Σεπτέμβρης! Το καλοκαίρι σιγά σιγά μας αποχαιρετά και φεύγει
οριστικά στις 22 του μήνα. Οι διακοπές για τους περισσότερους τελειώνουν ή
περιορίζονται σε σεπτεμβριάτικα σαββατοκύριακα , πολλές φορές πιο απολαυστικά
και όμορφα από τα τριήμερα του καλοκαιριού. Ο καιρός είναι πιο ήπιος , ο αέρας
επιτέλους μετατρέπεται σε ευχάριστο ρεύμα και η θάλασσα –τουλάχιστον στο Λιβυκό
που συνηθίζουμε εμείς να κολυμπούμε- είναι στις καλύτερές της μέρες.
Αποξήρανση δαμάσκηνων
Ο Σεπτέμβρης είναι από τους πιο πλούσιος μήνες  σε χρώματα αρώματα και γεύσεις. Σύκα,
σταφύλια, φραγκόσυκα, δαμάσκηνα αλλά και ντομάτες , μπάμιες, φασολάκια,
μελιτζάνες, αγγουράκια και ένα πλήθος άλλων λαχανικών και φρούτων είναι στο
φόρτε τους.
Ευκαιρία λοιπόν να διατηρήσουμε μερικά για να δώσουν άρωμα
καλοκαιριού στο δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει σύμφωνα με τις προβλέψεις ακόμη
και των αισιόδοξων…
Αποξήρανση δαμάσκηνων
Οι περισσότερες αναρτήσεις του Σεπτέμβρη, όπως λογαριάζω, θα
αφορούν τη διατήρηση με διάφορους τρόπους
κάποιων φρούτων και λαχανικών. Ρώτησα, έμαθα και διαπίστωσα ότι αξίζει
να μείνουν κάποιες μέθοδοι από τα παλιά αλλά και κάποιες που χρησιμοποιούν οι
σύγχρονες νοικοκυρές για να διατηρήσουν αρκετά από καλοκαιρινά προϊόντα που
βρίσκουμε άφθονα και οικονομικά αυτή την εποχή.
Αποξήρανση δαμάσκηνων
Και η αρχή γίνεται με την αποξήρανση των δαμάσκηνων. Είχα
βρει τη μέθοδο στο internet (λυπάμαι αλλά δεν θυμάμαι σε ποιο site) πριν από καιρό, αλλά έχω κάνει τις
δικές μου παρεμβάσεις  και θεωρώ ότι το
αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Μιας και η μέθοδος μοιάζει με την αποξήρανση
σταφίδας –εκτός από το ζεμάτισμα- δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να καταλάβω τη διαδικασία.
Αποξήρανση δαμάσκηνων
Στη γειτονιά μας όπως σας έχω ξαναπεί έχουμε ακόμη
αλληλεγγύη. Τα περίσσια προϊόντα του καθένα μοιράζονται σαν πεσκέσι σε όλους.
Έτσι η δαμασκηνιά της γειτόνισσας, μας τροφοδοτεί όλους με δαμάσκηνα
τουλάχιστον τις χρονιές που έχει υπερπαραγωγή. Τέτοια ήταν και η φετινή. Πέρυσι
ήταν λιγότερα κι έτσι έφτιαξα μόνο μαρμελάδα και γλυκό.
Αποξήρανση δαμάσκηνων
Φέτος όμως ήταν αρκετά κι έτσι
έφτασαν και για αποξήρανση. Μάλιστα για πρώτη φορά τόλμησα να βγάλω τα
κουκούτσια πριν τα αποξηράνω και διαπίστωσα ότι γίνονται ακόμη καλύτερα!
Αποξήρανση δαμάσκηνων
Υλικά:
Δαμάσκηνα
Στάχτη  από ξύλα
Ελαιόλαδο
Επί το έργον:
Αποξήρανση δαμάσκηνων
Πλένουμε πολύ καλά τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε να
στραγγίξουν.
Αποξήρανση δαμάσκηνων
Αν θέλουμε βγάζουμε τα κουκούτσια.
Αποξήρανση δαμάσκηνων
Βάζουμε σε κατσαρόλα  νερό. Πρέπει να έχει μεγάλο άνοιγμα ώστε να χωρά κάποιο  στραγγιστήρι γιατί θα ζεματίσουμε τα δαμάσκηνα
για ελάχιστο χρόνο . Για κάθε λίτρο νερού προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Σε
τουλπάνι βάζουμε 1 κουταλιά στάχτη ή σόδα για κάθε λίτρο νερού και το βυθίζουμε
στην κατσαρόλα. Εγώ έβαλα 2 μπουκάλια του 1,5 λίτρου νερό και πρόσθεσα 6 κουταλιές ελαιόλαδο και 3 κουταλιές στάχτη.
Αποξήρανση δαμάσκηνων
Στρώνουμε ταψάκια με
λεπτό ύφασμα ή χαρτί κουζίνας. Μόλις πάρει βράση το μείγμα της κατσαρόλας, βυθίζουμε
τα δαμάσκηνα για 5 δευτερόλεπτα  βάζοντάς
στα στο κατάλληλο στραγγιστήρι όλα μαζί ή τμηματικά.
Αποξήρανση δαμάσκηνων
Τινάζουμε να φύγει το
περίσσιο νερό και τα αδειάζουμε στο στρωμένο ταψί. Τα σκεπάζουμε με ένα τούλι
και τα αφήνουμε στον ήλιο μέχρι να ξεραθούν. Κάθε μέρα τα αναποδογυρίζουμε ώστε
να λιαστούν και να στεγνώσουν από όλες τις πλευρές, και τα βράδια τα βάζουμε
μέσα στο σπίτι.
Αποξήρανση δαμάσκηνων
 Όταν φτάσουν στο σημείο αποξήρανσης
που  έχουν αυτά που αγοράζουμε, τα
ξαναπλένουμε με άφθονο νερό και τα ξαναβάζουμε να στεγνώσουν . Αυτή τη φορά δεν
χρειάζονται συνήθως πάνω από 2 μέρες .
Αποξήρανση δαμάσκηνων
Τα φυλάσσουμε σε μεταλλικά  ή γυάλινα δοχεία που κλείνουν καλά.
Προσθέτουμε σε κάθε δοχείο  2-3 φύλλα
δάφνης και 1 ξυλάκι   κανέλας.
Παρατηρήσεις:
1)Πριν από την καθιέρωση της χρήσης της ποτάσας στην
αποξήρανση της σταφίδας που θυμόμουνα εγώ, χρησιμοποιούσαν αλουσιά όπως έμαθα, δηλαδή διάλυμα στάχτης από
καθαρά ξύλα.  Άρα θα μπορούσε να
χρησιμοποιηθεί ποτάσα και για τα δαμάσκηνα αν δεν έχουμε στάχτη.
2)Το ζεμάτισμα των δαμάσκηνων πρέπει να γίνει για ελάχιστο
χρόνο για να μη σπάσει η επιδερμίδα τους.
3)Το δεύτερο ξέπλυμα των δαμάσκηνων γίνεται για να φύγουν οι
σκόνες γιατί τόσες μέρες έξω όλο και κάτι μαζεύουν . Έτσι εξάλλου κάνουμε και στις
σταφίδες που θέλουμε να κρατήσουμε για το χειμώνα
Καλό μήνα σε όλους!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

[shared_counts location=”home-content” style=”icon”]

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο