Έξω από την κουζίνα

Διακοπές στη Μήλο

Επεράσαμε όμορφα!

Σαρακήνικο
Για τις φετινές μας ολιγοήμερες διακοπές επιλέξαμε τη Μήλο. Σ΄αυτή μας την επιλογή βοήθησε  η απ’ ευθείας σύνδεσή της με την Κρήτη. 

Πιο μπλε δεν γίνεται!

Και δεν το
μετανιώσαμε! Η Μήλος αποδείχτηκε ένας πολύ ενδιαφέρων προορισμός .

Δεν είχα
ξαναπάει σ’ αυτό το νησί  και το βρήκα
πανέμορφο. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να επισκεφτεί κάποιος τη Μήλο.
Βοτσαλωτό στην Παναγία την Κορφιάτισσα
Φυσικές
ομορφιές και  αρχαιότητες, 

Κατακόμβες

πανέμορφα τοπία και παραλίες ,

 

γραφικά πλακόστρωτα καλντερίμια,

Πλάκα

και ηλιοβασιλέματα εφάμιλλα των Σαντορινιών.

Μάρμαρα-Πλάκα
Οι
αποστάσεις είναι μικρές και μπορούμε εύκολα να προσεγγίσουμε κάθε σημείο του
νησιού, αν και είναι τόσα πολλά αυτά που θα θέλαμε  να δούμε που θα χρειάζονταν λίγες μέρες ακόμη…
Ξενοδοχείο Γλαρονήσια
Εμείς μείναμε στα “Γλαρονήσια”, ένα πανέμορφο ξενοδοχείο με ιδιαίτερα
φιλόξενο και πρόθυμο προσωπικό. Η θέση του είναι ιδανική για να έχουμε ησυχία
όποτε τη χρειαζόμαστε αλλά και εύκολη πρόσβαση σε όλο το νησί είτε με την
συγκοινωνία είτε με ενοικιασμένο αυτοκίνητο.

 

Το “Γλαρονήσια”  βρίσκεται στα Πολλώνια (ή  Απολλωνία) , ένα γραφικό ψαροχώρι στα Βορειοανατολικά
του νησιού 

με υπέροχη παραλία και θέα
την Κίμωλο (κάναμε κι εκεί μια μικρή επίσκεψη αφού το καραβάκι χρειάζεται μόνο
μισή ώρα για να πάει στην Κίμωλο από το λιμάνι των Πολλωνίων).

Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου
Παρόλο που είδαμε αρκετές από τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της
Μήλου στις 5 μέρες που μείναμε στο νησί, 

θεωρώ ότι εδώ πρέπει να σας παρουσιάσω
κυρίως τις νοστιμιές που δοκιμάσαμε. Γαστρονομικό είναι το blog…

Πιταράκια κ. Κούλας με μηλέικο  τυρί
Στη Μήλο λοιπόν φάγαμε
πεντανόστιμα εδέσματα και πήρα υπέροχες συνταγές από ντόπιες νοικοκυρές που με
την άδειά τους θα τις γράψω αργότερα στο blog.

 

Ο επισκέπτης της Μήλου πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει τις νοστιμιές
που υπάρχουν στο νησί. Ξεχώρισα την Κιβωτό των Γεύσεων στα Πολλώνια (ανάμεσα στ’ άλλα, υπέροχη
σοκολατόπιτα, γαλακτομπούρεκο και λαδένια) ,
το ζαχαροπλαστείο Παλαιός στην Πλάκα (θεϊκό το μιλφέιγ του και η καλύτερη καρπουζόπιτα που δοκίμασα) , το Γλυκοφίλεμα και τα Τοπικά Εδέσματα στον Αδάμαντα. Δεν πρόλαβα να επισκεφτώ όλα όσα μου πρότειναν όσοι γνωρίζουν. Την επόμενη φορά…
Εκεί όμως που θα πάει και θα ξαναπάει κάθε καλοφαγάς που
επισκέπτεται τη Μήλο, είναι  στον «Καπετάν
Νικόλα της Κούλας» στα Πολλώνια. Η προσθήκη «της Κούλας» που υπάρχει στην
ταμπέλα της ψαροταβέρνας κρίνεται απαραίτητη γιατί η επιτυχία του μαγαζιού -που
υπάρχει και λειτουργεί ανελλιπώς από το 1982- είναι επίτευγμα και των δυο τους.
Αν ο καπετάνιος είναι ο βασιλιάς της κουζίνας, η κυρία Βασιλική- η Κούλα όπως την φωνάζουν οι δικοί της-  είναι η ψυχή της
ψαροταβέρνας.  Από πού να πρωταρχίσω…
Ό,τι κι αν δοκιμάσαμε ήταν για άριστα.
Πήγαμε 4 φορές στις 5 μέρες και
αποδείχτηκαν λίγες για να απολαύσουμε τις μαγειρικές ικανότητες του ζευγαριού και τις νοστιμιές που σερβίρουν στο μαγαζί τους. Ολόφρεσκες θαλασσινές γεύσεις!
Η αστακομακαρονάδα  και το ριζότο με
θαλασσινά από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει.

 

Η ταραμοσαλάτα καλύτερη κι από της
μαμάς μου που μέχρι τώρα τη θεωρούσα ανεπανάληπτη.
Η ψαρόσουπα από τα ολόφρεσκα ψάρια απλά «άπαικτη»
για να χρησιμοποιήσω λόγια του συρμού.
Από τον ήλιο, στο πιάτο!
Το ξιδάτο χταπόδι και ο μαριναρισμένος
γαύρος,
οι ντοματοκεφτέδες, τα ντολμαδάκια , η μελιτζανοσαλάτα, οι σαλάτες
γενικώς, 

αλλά και τα πιταράκια, η λαδένια και η τυρένια της κυρίας Κούλας (που έχει
κιμωλιάτικη καταγωγή, δηλαδή τα ξέρει εκ γενετής) είναι γευστικά αριστουργήματα.

 Δεν υπήρξε ούτε ένα πιάτο απ’ όσα δοκιμάσαμε που να χαρακτηρίζεται μέτριο. Όλα
ήταν άριστα! Και για το κλείσιμο, παγωτό με  μια εξαιρετική πορτοκαλόπιτα -καμάρι του καπετάνιου- που μένει
αξέχαστη.
Σας ευχαριστούμε κι από δω κυρία Κούλα και Καπετάνιε  για την περιποίηση και τις νοστιμιές
σας! Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού σε όλους! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές