Αλμυρά

Γαρίδες γιουβέτσι

Ένα νηστίσιμο κυριακάτικο πιάτο!

Το κυριακάτικο φαγητό
ήταν ανέκαθεν ιεροτελεστία για την ελληνική οικογένεια. Πάντα ετοιμασμένο με
περισσότερη φροντίδα από τα καθημερινά πιάτα, και πάντα με υλικά πιο
εκλεκτά   και πιο «ακριβά».
Όσο κι αν
στις μέρες μας αυτά έχουν ξεπεραστεί, το τραπέζι της Κυριακής εξακολουθεί να
είναι πιο πλούσιο και πιο φροντισμένο. Ακόμη και σε περιόδους νηστείας το μενού της Κυριακής διαφοροποιείται
σε σχέση με το καθημερινό.
Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν συνήθως τα θαλασσινά, τα
ακριβά νηστίσιμα. Κλασικά κυριακάτικα νηστίσιμα πιάτα, οι σουπιές στιφάδο, τα
γεμιστά καλαμάρια και τα ζυμαρικά ή τα ριζότο  με θαλασσινά (με χταπόδι, με γαρίδες με
καλαμάρια) . Όχι δηλαδή ότι τα συγκεκριμένα πιάτα δεν αρέσουν και σ’ αυτούς που
δεν νηστεύουν! Ιδιαίτερα τώρα το Καλοκαίρι, λίγοι θα αντιστεκόταν στη νοστιμιά
τους!
Το γιουβέτσι με γαρίδες
είναι ένα πιάτο που το θεωρώ εναλλακτικό της γαριδομακαρονάδας  . Προτιμώ αυτή την εκδοχή όταν οι γαρίδες μου
είναι μεγάλες ή μέτριες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι εξίσου νόστιμο με
μικρές. Το πέρασμα από το φούρνο το κάνει πιο νόστιμο κατά τη γνώμη μου γιατί
μελώνει τη σάλτσα του και –ιδιαίτερα για όσους δεν βάλουν τυρί- είναι πιο
γεμάτη η γεύση του.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες ή φρέσκες γαρίδες και το ζυμαρικό μας μπορεί να είναι το κλασικό μέτριο κριθαράκι για
γιουβέτσι ή μικρό κοφτό μακαρονάκι (αυτό που λένε κοραλλάκι ).

 

Υλικά (για 4 μερίδες):
Για κάθε πιάτο 4-5
μεγάλες γαρίδες (ή περίπου 700 γραμμάρια )
1 ξερό  κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
½ κούπα ελαιόλαδο
2 κούπες τριμμένη ντομάτα
5-6 κουταλιές ψιλοκομμένο
μαϊντανό
¼ κούπας λευκό ή ροζέ κρασί
Προαιρετικά, 1 πιπεριά (που
μπορεί να είναι και καυτερή )
Αλάτι
Πιπέρι
Περίπου 100 γραμμάρια
ζυμαρικό ανά μερίδα
2 κουταλιές ελαιόλαδο για
το βράσιμο του ζυμαρικού.
Επί το έργον:
Ξεπλένουμε πολύ καλά τις
γαρίδες. Αν είναι κατεψυγμένες πρέπει να έχουν αποψυχθεί εντελώς.
Βάζουμε
αρκετό  νερό με 2-3 κουταλιές ξύδι  σε μια κατσαρόλα να βράσει και προσθέτουμε τις
γαρίδες  μόλις αρχίσει να κοχλάζει. Όταν
ξαναρχίσει ο βρασμός τις σουρώνουμε, χύνουμε το νερό  και τις ξεπλένουμε.
Ξαναβάζουμε ανάλογο νερό
να βράσει (χωρίς ξύδι τώρα, αλλά με ελάχιστο αλάτι) και μόλις κοχλάσει
ξαναρίχνουμε τις γαρίδες και αφήνουμε να βράσουν 3-6 λεπτά,  ανάλογα με το μέγεθός τους. Τις ανασύρουμε με
μια τρυπητή κουτάλα  σε ένα σκεύος και
περνάμε το ζουμί που έβρασαν από σουρωτήρι. Δεν το χύνουμε αυτή τη φορά.
Βάζουμε
το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και το
σκόρδο  σε βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα
και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά, ανακατεύοντας τα για να μη καούν απλά να μαραθούν.
Προσθέτουμε την ντομάτα και την πιπεριά, και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να
βράσει η σάλτσα 10 λεπτά και  προσθέτουμε
το μαϊντανό και τις γαρίδες .
Περιχύνουμε με το κρασί και μόλις  πάρουν βράση κατεβάζουμε  από το μάτι. Παράλληλα, ή αμέσως μετά, βάζουμε
να βράσει ο ζωμός από τις γαρίδες με λίγο αλάτι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο και
προσθέτουμε το ζυμαρικό.
Ανάβουμε και το φούρνο στους 200 βαθμούς.  Αφήνουμε να βράσει  το ζυμαρικό μας 5-6 λεπτά λιγότερο από το
χρόνο που συστήνεται στη συσκευασία του. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το
ζυμαρικό σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος (γιουβέτσι όπως λέμε…) και απλώνουμε
τις γαρίδες από πάνω.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα . Προσθέτουμε αρκετό από το
ζουμί που έμεινε στην κατσαρόλα που βράσαμε το ζυμαρικό. Δεν πρέπει να καλύπτεται
το φαγητό μας αλλά να φαίνεται το υγρό από την επιφάνειά του.
Βάζουμε το
γιουβέτσι μας στο φούρνο για 20 λεπτά ως μισή ώρα. Το βγάζουμε, το αφήνουμε 10
λεπτά να ηρεμήσει από το βρασμό και το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με
μπόλικο τριμμένο τυρί για όσους κάνουν « ελαστική»  νηστεία ή
δεν νηστεύουν, και σκέτο για τους πιο αυστηρούς…
Παρατηρήσεις:
1)Εμείς προτιμούμε το
κοφτό μακαρονάκι σ’ αυτό το φαγητό από το κριθαράκι γιατί η σαλτσούλα που
μπαίνει μέσα στο ζυμαρικό όσο βράζει του δίνει πρόσθετη νοστιμιά.
Αυτό δεν
σημαίνει ότι είναι άσχημο με μέτριο κριθαράκι.
2)Αν οι γαρίδες μας είναι
μικρές, είναι καλύτερα να τις καθαρίσουμε μετά το δεύτερο βράσιμο (για να
αφήσουν τη νοστιμιά τους στο ζωμό) γι αυτό το φαγητό. Έτσι δεν θα δυσκολέψουμε
τους συνδαιτυμόνες μας.
Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές