Χόντρος (σπασμένο σιτάρι) με καλοκαιρινά λαχανικά και…

… χοχλιούς για τους  λάτρες
τους!

 
 
 
Από τα πιο παραδοσιακά και υγιεινά φαγητά μας  το σημερινό. Το πάντρεμα
του χόντρου, του τόσο αγαπημένου υλικού  της
κρητικής κουζίνας, με λαχανικά εποχής και γυρευτούς χοχλιούς δίνει ένα πεντανόστιμο φαγάκι που λατρεύουν οι περισσότεροι κρητικοί, ιδιαίτερα στην εκδοχή με τους χοχλιούς. 
 
 
Τι να αναζητήσει
κανείς και δεν θα το βρει σ’αυτό το πιάτο! Βιταμίνες; Φυτικές ίνες; Άριστης
ποιότητας πρωτεΐνη (χοχλιοί); 
 
 
Μαγειρεμένα όλα αυτά με ελαιόλαδο δίνουν ένα
υπέροχο πιάτο χαρακτηριστικό του κρητικού καλοκαιριού που δύσκολα θα το γευτεί
κανείς σε επαγγελματικές κουζίνες. Στα σπίτια 
μας όμως το μαγειρεύουμε αρκετές φορές όλο το καλοκαίρι και είναι μια
συχνή επιλογή υποδοχής για τους εκτός Κρήτης κρητικούς  που κατεβαίνουν το καλοκαίρι στο νησί. 
 
 
Το
σιτάρι πρέπει να είναι χοντροαλεσμένο και χωρίς πολλά αλεύρια, και οι χοχλιοί –αν
χρησιμοποιήσουμε- πρέπει να έχουν γερά και όχι εύθραυστα κελύφη για να μη σπάσουν
μέσα στην κατσαρόλα . 
 
 
Ακόμη κι αν δεν έχουμε ή δεν μας αρέσουν οι χοχλιοί, το
φαγητό γίνεται υπέροχο και μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο ή σαν συνοδευτικό άλλων
πιάτων, αντί για πιλάφι ή ρυζότο.
 
 
Υλικά:
 
1 κούπα  χόντρο (σιτάρι
χοντροαλεσμένο)
¾ κούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μελιτζάνα μέτρια
1 κολοκύθι μέτριο
1 πιπεριά μέτρια
1 πατάτα μέτρια
1 μεγάλη ντομάτα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προαιρετικά , 30 χοχλιούς γυρευτούς
 
Επί το έργον:
 
 
Κόβουμε τα λαχανικά εκτός από το κρεμμύδι και την ντομάτα σε
κύβους.
 
 
Βάζουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκια σε κατσαρόλα
και το τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθεί. 
 
 
Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα γυρίζουμε
με ένα κουτάλι να «λαδωθούν». Προσθέτουμε μισή κούπα νεράκι και τα αφήνουμε να
βράσουν 10 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε και την ντομάτα τριμμένη και όταν ξαναρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε 3
κούπες νερό και λίγο αλάτι. 
 
 
Μόλις αρχίζει να βράζει ξανά το μείγμα στην
κατσαρόλα μας, προσθέτουμε τον χόντρο, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε σε μέτρια
τη θερμοκρασία. Το  σιτάρι θέλει περίπου
μισή ώρα να γίνει, πολλές φορές και 40 λεπτά ανάλογα με την ποιότητά του. Έτσι
πιθανόν να χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό, κατά προτίμηση ζεστό για να
μη σταματήσει ο βρασμός.
 
 
 Όταν είναι έτοιμο (πρέπει να έχει λίγο ζουμάκι) αποσύρουμε
την κατσαρόλα από το μάτι, τη σκεπάζουμε με πετσέτα για ένα δεκάλεπτο ώστε να
τραβήξει το φαγητό μας τα υγρά του και σερβίρουμε. Το πιπέρι μπορούμε να το
βάλουμε στην κατσαρόλα ή σε κάθε πιάτο, στο σερβίρισμα. Το φαγητό τρώγεται
ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Επειδή «πιάνει πολύ εύκολα», χρειάζεται παρακολούθηση όσο
το μαγειρεύουμε. Επίσης επειδή το σιτάρι  «ξυνίζει» 
γρήγορα, αν η μέρα είναι ζεστή το βάζουμε στο ψυγείο ακόμη και από το
μεσημέρι ως το βράδυ.
 
2)Αν βάλουμε χοχλιούς, τους πρωτοβράζουμε για να τους καθαρίσουμε
, τους τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και τους αφαιρούμε από την
κατσαρόλα. Συνεχίζουμε όπως παραπάνω  και
10 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό τους ξαναπροσθέτουμε στο φαγητό μας. Με
λίγα λόγια ακολουθούμε τη διαδικασία που περιγράφεται εδώ.

 

 
3)Με τις παραπάνω ποσότητες βγαίνουν 4 «καλά»  πιάτα, για πεινασμένους που λέμε. Βλέπετε, το
στάρι φτουράει… Γι αυτό και παίρνει περισσότερο νερό απ’ ότι το ρύζι.
 
4)Σπασμένο σιτάρι βρίσκεται πλέον σε όλα τα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής  και βιολογικά προϊόντα. Δοκιμάστε το σ’ αυτή τη συνταγή. Είναι πραγματικά μια πολύ υγιεινή επιλογή!

 

Print Friendly, PDF & Email