Αλμυρά

Χωριάτικη «κόκκινη» μακαρονάδα με αθότυρο

Χωριάτικη «κόκκινη» μακαρονάδα με αθότυρο

Ένα κυριακάτικο πιάτο εποχής!

Αν η μακαρονάδα της  προηγούμενης ανάρτησης  είναι ένα πρόχειρο καθημερινό πιάτο, η σημερινή είναι μια από τις καλύτερες κυριακάτικες επιλογές του ελληνικού καλοκαιριού. Άφθονες ώριμες φρέσκες ντομάτες, μπόλικο ντόπιο τυρί και κρέας καλομαγειρεμένο σαν λουκούμι. Τα μακαρόνια βράζουν μέσα στη σάλτσα και η νοστιμιά τους είναι μοναδική.

Χωριάτικη «κόκκινη» μακαρονάδα με αθότυρο
Το κρέας μπορεί να είναι ζυγούρι, κατσίκα, κοτόπουλο, αλλά και μοσχαράκι ή βοδινό. Το τυρί εδώ στην Κρήτη είναι αθότυρος ή κεφαλοτύρι. Εμείς, ειδικά στην κόκκινη μακαρονάδα  προτιμούμε με αθότυρο. Ο αθότυρος είναι ένα κλασικό κρητικό τυρί που προκύπτει όταν αλατίσουμε και αποξηράνουμε την γλυκιά μυζήθρα, το τυρί που είναι γνωστό σαν ανθότυρος.  Είναι ημίσκληρο, αλμυρούτσικο και καταναλώνεται κυρίως με μακαρόνια, αλλά και ως επιτραπέζιο αν δεν είναι πολύ σκληρό.
Χωριάτικη «κόκκινη» μακαρονάδα με αθότυρο

Το όνομά του κατά μια ερμηνεία προέρχεται από τη λέξη «άθος» που στα κρητικά σημαίνει στάχτη γιατί παλιότερα η ωρίμανσή του γινόταν μέσα σε στάχτη. Πολλές φορές εμφανίζει εξωτερικά μούχλα, αλλά στο εσωτερικό του είναι υπόλευκος ή υποκίτρινος, συμπαγής και καθαρός. Αν δεν είστε στην Κρήτη, αναζητείστε τον σε μαγαζιά με κρητικά προϊόντα. Κυκλοφορεί και τυποποιημένος πλέον από πολλά τυροκομεία και «απογειώνει» τις μακαρονάδες ( για να χρησιμοποιήσω κι εγώ τη γαστρονομική ορολογία του συρμού…).

Αναζητείστε τα υλικά και δοκιμάστε τη μακαρονάδα  αυτή μια καλοκαιρινή Κυριακή. Η γεύση της είναι διαφορετική με τις φρέσκιες υπαίθριες ντομάτες, αν και σε πολλούς αρέσει και το χειμώνα με ντομάτας κονσέρβας ή σπιτική σάλτσα.
Χωριάτικη «κόκκινη» μακαρονάδα με αθότυρο
 

Παρατηρήσεις

1)Φροντίζουμε το κρέας μας να είναι από μερίδα χωρίς ψιλά κοκκαλάκια γιατί δεν θα σουρώσουμε το ζουμί. Αν το φτιάξουμε με κοτόπουλο, το χωρίζουμε προσεκτικά σε μερίδες πάνω στις κλειδώσεις, χωρίς να τριφτούν τα κοκκαλάκια. Αν υπάρχουν μικρά παιδιά, καλύτερα είναι να χρησιμοποιήσουμε μοσχαράκι χωρίς κόκκαλο.

2)Σ’ αυτό το φαγητό χρησιμοποιούμε περισσότερες ντομάτες απ’ ότι στα συνήθη κοκκινιστά, έτσι ώστε να βγάλουμε σάλτσα με το κρέας αλλά να μείνει αρκετή για να βράσουν και τα μακαρόνια.

3)Το κρεμμύδι σ’ αυτό το κοκκινιστό πρέπει να είναι πολύ ψιλά κομμένο ή ακόμη καλύτερα τριμμένο. Δεν είναι ωραίο να φαίνονται καρεδάκια στα μακαρόνια (κατά τη γνώμη μου).

4)Αν το αρχικό νερό δεν είναι αρκετό για να φτάσουν τα μακαρόνια στο επιθυμητό σημείο βρασίματος, προσθέτουμε λίγο όσο βράζουν αλλά όχι κρύο για να μη σταματήσει ο βρασμός.  Είναι καλύτερο αυτό από το να βάλουμε περισσότερο νερό από την αρχή και να γίνουν νερουλά. Επειδή δεν τα σουρώνουμε δεν πρέπει να είναι υπερβολικά πολύ το νερό.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο