Αλμυρά

Σαλάτα γλυστρίδα με κρίθινο παξιμάδι και καπνιστό ψάρι

Σαλάτα γλυστρίδα με κρίθινο παξιμάδι και καπνιστό ψάρι

Ένα πιάτο γεμάτο  Ω-3!

Άλλη μια σύντομη ανάρτηση αφού ο φόρτος εργασίας που σας περιέγραφα  πριν λίγες μέρες  δεν λέει να υποχωρήσει. Μπορεί η συνταγή να είναι απλή, αλλά αφορά μια σαλάτα-γρήγορο γεύμα-πιάτο διαίτης που μπορεί να χαρακτηριστεί «γρήγορο ναι, πρόχειρο όχι» όπως έλεγε μια παλιά διαφήμιση αλυσίδας fast food.
Σαλάτα γλυστρίδα με κρίθινο παξιμάδι και καπνιστό ψάρι
Fast food λοιπόν φουλ Ω-3 αφού και   τα ψαρικά και η γλυστρίδα είναι πλούσια στα  περίφημα λιπαρά. Στην Κρήτη  το αγαπάμε πολύ αυτό το καλοκαιρινό ζιζάνιο  και το συνηθίζουμε πολύ και στη χωριάτικη σαλάτα ,  σε ένα πρωτότυπο τζατζίκι  , σαν τουρσί αλλά και μαγειρευτή. Βάλτε τη στο τραπέζι σας με οποιοδήποτε τρόπο . Είναι γνωστός ο ρόλος των Ω-3 στην καλή λειτουργία της καρδιάς , των αγγείων , στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης.
Σαλάτα γλυστρίδα με κρίθινο παξιμάδι και καπνιστό ψάρι
Ο σημερινός συνδυασμός προέκυψε από αυτοσχεδιασμό και ήταν πολύ επιτυχημένος. Ενώ στην ουσία δεν περιέχει άλλο σαλατικό, η σαλάτα γίνεται πλούσια και χορταστική. Το καπνιστό ψάρι ταίριαξε με τη γεύση της γλυστρίδας και του παξιμαδιού  και έτσι η σαλάτα έχει ήδη φτιαχτεί 3 φορές, με δύο διαφορετικά ψαρικά . Δεν έμεινε σε καμιά περίπτωση ούτε φυλλαράκι στη σαλατιέρα.

Παρατηρήσεις

1)Αντί καπνιστό τόνο μπορούμε να βάλουμε κλασική κονσέρβα τόνο αφού τον στραγγίξουμε , ή κάποιο άλλο καπνιστό ψάρι. Για τις παραπάνω ποσότητες αρκούν 100-150  γραμμάρια

2)Μπορούμε να διπλασιάσουμε τις ποσότητες της βινεγκρέτ αν  δεν φοβόμαστε τις θερμίδες. Επίσης μπορούμε να αλλάξουμε τις αναλογίες κατά τις προτιμήσεις μας (π.χ. εγώ  θέλω λίγο παραπάνω ξύδι).

3)Την γλυστρίδα είναι καλύτερα να την κόβουμε με το χέρι. Το μαχαίρι την μαυρίζει (την οξειδώνει) και η γεύση της αλλοιώνεται.

4)Χλωρά λέμε τα κρεμμύδια αυτής της εποχής. Μεγάλα κρεμμύδια φρέσκα,  πολύ νόστιμα και στο φαγητό και στις σαλάτες. Χρησιμοποιούμε συνήθως μόνο το άσπρο μέρος εκτός αν το πράσινο είναι πολύ τρυφερό.

Καλό καλοκαίρι (επισήμως είναι η πρώτη μέρα του σήμερα) και καλά αποτελέσματα στα παιδιά που περιμένουν !

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο