VIDEOS

Παλαμίδα σαβόρε (VIDEO)

Παλαμίδα σαβόρε (VIDEO)

Η παλαμίδα (και όχι μόνο ) σε μια μυρωδάτη πεντανόστιμη σάλτσα!

Το δεντρολίβανο, το αρισμαρί όπως το λέμε στην Κρήτη, είναι από τα αγαπημένα μυρωδικά της κουζίνας μας. Σε ψητά και σε τηγανητά δίνει ιδιαίτερο άρωμα και χαρακτηριστική γεύση. Ο συνδυασμός του με ξύδι είναι από τους ωραιότερους και είναι αυτός που χαρακτηρίζει τη σάλτσα σαβόρε.

Από μια «βόλτα» στο διαδίκτυο είδα ότι σε πολλές περιοχές σαβόρε ή σαβόρι ή σαβόρο λένε μια σάλτσα που περιέχει και ντομάτα. Συνηθίζεται πολύ στα Ιόνια νησιά. Η κρητική εκδοχή είναι μάλλον παλαιότερη αφού η ντομάτα μπήκε σχετικά πρόσφατα στο ελληνικό εδεσματολόγιο, μόλις το 1818. Ίσως η συνταγή να έχει ιταλική προέλευση όπως δηλώνει η ονομασία της.

 

Παλαμίδα σαβόρε (VIDEO)

Με ξύδι λοιπόν, μ’ αρισμαρί κι αλεύρι αρτύζουμε από χοχλιούς και τηγανητά λαχανικά ως συκώτι και ψάρια. Αυτή η νόστιμη σάλτσα είναι εκτός των άλλων και εξαιρετικό συντηρητικό. Τα «σαβοριασμένα» ψάρια και το συκώτι διατηρούνται 2-3 μέρες σαν φρέσκα. Γι αυτό και συνηθιζόταν πολύ στην προ ψυγείων εποχή. Επίσης χρησιμοποιείται για να φρεσκάρει μεσημεριανά τηγανητά ψάρια. Ταιριάζει με όλα σχεδόν τα ψάρια αλλά περισσότερο με τα λιπαρά.

Παλαμίδα σαβόρε (VIDEO)

Παλαμίδες, σαβρίδια, φρίσσες αλλά και μεγαλούτσικες γόπες και όλα τα ψάρια που τηγανίζονται σε φέτες αποκτούν άλλη γεύση με το ξύδι και το αρισμαρί. Όλα εκείνα τα ψάρια που θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας, αναβαθμίζονται με το σαβόρε. Προσωπικά, δεν τρώγω παλαμίδα μαγειρεμένη με άλλο τρόπο. Αφήστε δε τη νοστιμιά που δίνει στο ψωμί αν δεν φοβηθούμε τις θερμίδες και το απολαύσουμε μουσκεμένο στο σκουρόχρωμο υγρό…

Παλαμίδα σαβόρε (VIDEO)

Παρατηρήσεις

1)Φτιάχνω το σαβόρε στο λάδι που έχει τηγανιστεί το ψάρι μου. Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε καθαρό ελαιόλαδο. Τότε θα του προσθέσουμε 1 κουταλιά αλεύρι, θα το ανακατέψουμε, και πριν μαυρίσει θα προσθέσουμε το αρισμαρί και το ξύδι. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε ελαιόλαδο αν έχει μείνει λίγο με το τηγάνισμα των ψαριών.

2)Όπως έχω ξαναγράψει, όταν τηγανίζουμε ψάρια δεν πρέπει να τα γυρίζουμε διαρκώς γιατί τραυματίζεται η σάρκα τους, λαδοπίνουν και δεν κάνουν ωραία κρούστα. Βάζουμε λίγα κομμάτια κάθε φορά για να μη κρυώνει το λάδι και τα γυρίζουμε το πολύ δυο φορές από κάθε πλευρά.

3)Μερικές φορές τώρα τελευταία χρησιμοποίησα στα σαβόρε μου βαλσάμικο ξύδι. Ειλικρινά, αξίζει το κόστος! Ταιριάζει υπέροχα!

4)Φυλάσσω το αρισμαρί σε κλαδάκια αφού το ξεράνω. Δεν το μαδάω και προτιμώ να το χρησιμοποιώ σε κλαδάκια για να μη γεμίζουν “βελόνες” τα τηγανητά μου.

5) Επειδή θα περιχύσουμε τα ψάρια με καυτό ελαιόλαδο, προτιμούμε να τα βγάζουμε σε πυρέξ ή σε μεταλλικό σκεύος. Τα πλαστικά δεν είναι κατάλληλα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του λαδιού.

Δοκιμάστε τη σάλτσα σαβόρε! Σαβοριασμένα όπως τα λέμε, τα ψάρια τρώγονται ευχάριστα και κρύα! Για μερικούς μάλιστα, κρύα είναι πιο νόστιμα.

Καλή όρεξη!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο