Κρίθινες (κριθαρένιες) μπουκίτσες: τα croutons αλά κρητικά!

Για τις σαλάτες μας και όχι μόνο!  

Τελικά οι κριθαρένιες μπουκίτσες της προηγούμενης ανάρτησης
έκαναν κάποιους να ζηλέψουν, και να μου ζητήσουν συνταγή . Εκείνες που είχα
χρησιμοποιήσει στην συγκεκριμένη σαλάτα ήταν από τον φούρνο της γειτονιάς μου (όπως
έχω ξαναπεί,στην Κρήτη βρίσκουμε άριστα παξιμάδια και εγώ σπάνια ζυμώνω κριθαροκουλούρες). 

 

Το τριήμερο όμως ξεμείναμε οπότε έφτιαξα μερικές και για τις σαλάτες μας και
για τους φίλους που ζήτησαν την συνταγή, αφού κάποιοι είναι κάτοικοι εξωτερικού
και δεν μπορούν να βρουν. Χρησιμοποίησα μάλιστα ξηρή μαγιά παρόλο που συνήθως
χρησιμοποιώ νωπή,  γι αυτό ακριβώς το
λόγο. Εννοείται ότι μπορούμε όσοι είμαστε εξοικειωμένοι με το προζύμι να
φτιάξουμε μ’ αυτό τις μπουκίτσες μας αλλά εδώ που τα λέμε για τόσο μικρή
ποσότητα αλευριού παραείναι χρονοβόρα η διαδικασία με το προζύμι.

 

 

 
Είναι τραγανές, αφράτες και ταιριάζουν με τις σαλάτες του
καλοκαιριού. Μπορούν να αντικαταστήσουν θαυμάσια τα κρουτόνς και  όταν μουσκεύουν στο ελαιόλαδο και τους χυμούς
της ντοματοσαλάτας είναι πραγματικά αξεπέραστες!  

Σε λίγο μεγαλύτερο μέγεθος (προκύπτουν από τα ψωμάκια που θα δείτε παρακάτω) είναι τέλειες με σαλάτες αλείμματα όπως το τζατζίκι, οι  παντζαροσαλάτες  , οι ταραμοσαλάτες κλπ.

Γίνονται εύκολα και διατηρούνται αρκετά, κι έτσι που
δεν υπάρχει λόγος να μην έχουμε πάντα στο ντουλάπι μας. 

 

 

Υλικά:
2 κούπες αλεύρι σταρένιο ολικής αλέσεως
2 κούπες αλεύρι κριθαρένιο ολικής αλέσεως
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 20 γραμμάρια νωπή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή ζάχαρη
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Επί το έργον:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 
τα αλεύρια και το αλάτι. Σε μια μεγαλύτερη λεκάνη ζυμώματος βάζουμε το
νερό, το ελαιόλαδο την ξηρή μαγιά , τη ζάχαρη (ή το μέλι) και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μείγμα των αλεύρων και ζυμώνουμε να έχουμε μια μαλακή ζύμη που
να μην κολλά στα χέρια. Αν χρειαστεί αλεύρι, προσθέτουμε ακόμη λίγο (για όλες τις χρήσεις).

Ζυμώνουμε περίπου 5 λεπτά  σπρώχνοντας το
ζυμάρι με τις γροθιές, αναποδογυρίζοντας το και ξαναζυμώνοντας. Είναι τόσο
μικρές οι ποσότητες που δεν έχει καθόλου κόπο αυτό το ζύμωμα. Αφήνουμε να
ανεβεί η ζύμη μας σκεπασμένη με μια πετσέτα και σε χώρο που δεν υπάρχουν
ρεύματα. Όταν ανεβεί την κατεβάζουμε ζυμώνοντας. 

 

Παίρνουμε ένα κομμάτι σε
μέγεθος μανταρινιού και πλάθουμε κορδόνι σε πάχος περίπου όσο το δάκτυλο του
χεριού (όχι εντελώς λεπτεπίλεπτου…) 

 

και
σε μήκος όσο το ταψάκι της κουζίνας. Το βάζουμε στο ταψάκι και με ένα μαχαίρι
το χωρίζουμε σε κομματάκια (δεν το κόβουμε, απλώς πιέζουμε το μαχαίρι μέχρι
κάτω στο ζυμάρι). 

 

Εναλλακτικά κάνουμε κυλινδρικά ψωμάκια με διάμετρο 3 περίπου
εκατοστά και τα χαράζουμε σε φετούλες. Ο κύλινδρος αποκτά το πεπλατυσμένο σχήμα  της φωτογραφίας με το χάραγμα. Δεν χρειάζεται να τον πλατύνουμε με το χέρι.

 

Τα αφήνουμε να ανεβούν. Αυτή τη φορά χρειάζονται 30-40 λεπτά αν η ατμόσφαιρα είναι ζεστή. 

 

Βάζουμε τα κορδόνια (ή τα ψωμάκια) να
ψηθούν στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Τα κορδόνια τα ψήνουμε 20-25
λεπτά και τα ψωμάκια μισή ώρα περίπου. 

Δεν πρέπει να ψηθούν εντελώς γιατί μετά
σκληραίνουν πολύ στο παξιμάδιασμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και όταν κρυώσουν
τόσο όσο να τα πιάνουμε άνετα με το χέρι, 

 

τα χωρίζουμε σε μπουκίτσες και τα
ξαναφουρνίζουμε στους 120-130 βαθμούς (καλύτερα στον αέρα) μέχρι να σκληρύνουν.
Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα φυλάσσουμε σε δοχεία που κλείνουν
αεροστεγώς.

 

 

 

Παρατηρήσεις:
1)Αν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά, τη διαλύουμε σε μισή κούπα
νερό μαζί με 2 κουταλιές από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις  και αφήνουμε να φουσκώσει σαν αφρός. Προσθέτουμε
το μείγμα μαγιάς στα υγρά της συνταγής (τώρα το υπόλοιπο νερό είναι 1,5 κούπα)
και συνεχίζουμε όπως παραπάνω.
2)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι σικάλεως αντί για
κριθαρένιο και να έχουμε νόστιμες μπουκίτσες σικάλεως.
3) Το χάραγμα των κορδονιών πρέπει να γίνεται στη θέση που
θα τα ψήσουμε, στο ταψί, αλλιώς δεν μπορούμε να τα μετακινήσουμε. Τα ψωμάκια μπορούμε
να τα χαράξουμε στο πλαστήρι και μετά να τα μεταφέρουμε.

 

4)Η διαδικασία του ζυμώματος μπορεί να γίνει φυσικά και με
μίξερ, αν δεν βαριόμαστε να το βάζουμε στη μέση για τόσο λίγα υλικά.  

Print Friendly, PDF & Email