Vegan/vegetarian

Κέικ με χαρουπάλευρο

Κέικ με χαρουπάλευρο

Για τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής και όχι μόνο!

Τα προϊόντα του χαρουπιού αρχίζουν και μπαίνουν όλο και πιο δυναμικά στην κουζίνα μας και όχι άδικα. Η διατροφική τους αξία είναι τεράστια . Αν και έχω πια χαρουπόμελο δικής μου παρασκευής, χαρουπάλευρο δεν έγινε αξίωση να φτιάξω μόνη μου.

Κέικ με χαρουπάλευρο
Είναι αλήθεια ότι οι μέθοδοι που βρίσκω στο internet μου δημιουργούν κάποιες επιφυλάξεις. Πέρυσι μάλιστα που δεν είχα δικά μου χαρούπια αφού η μεγάλη καλοκαιρινή πυρκαγιά του Νότου έκαψε τη χαρουπιά μου, δεν διακινδύνευσα να καταστρέψω αυτά που βρήκα από αλλού. Παρεμπιπτόντως, μια δεύτερη μικρούλα που υπήρχε σε μια γωνίτσα  ξαναζωντάνεψε φέτος!
Κέικ με χαρουπάλευρο
Ευτυχώς κυκλοφορεί ωραίο χαρουπάλευρο σε μαγαζιά με οικολογικά ή παραδοσιακά προϊόντα. Εκτός από τα κουλουράκια με χαρουπάλευρο που τα φτιάχνω πια και με χαρουπόμελο αντί ζάχαρη (επί το υγιεινότερον) , δοκιμάσαμε το χαρουπάλευρο και σε κέικ. Υποκαθιστά επιτυχημένα την σοκολάτα ή το κακάο και τους δίνει μια πολύ ιδιαίτερη γεύση.
Η σημερινή συνταγή είναι αυτοσχεδιασμός άρα επιδέχεται πολλές παραλλαγές και επεμβάσεις. Ήδη έχει φτιαχτεί σε 2-3  εκδοχές. Βασικά είναι νηστίσιμο κέικ . Αυτό βέβαια δεν ισχύει  με την  επικάλυψη καραμελωμένου γάλακτος των φωτογραφιών,  η οποία όμως του πηγαίνει πολύ!
Κέικ με χαρουπάλευρο
Δεν χρειάζεται να πω πόσο υγιεινό κέικ είναι. Είναι ένα κέικ …εναλλακτικής σοκολάτας  χωρίς βούτυρο και αυγά. Με την διατροφική αξία που του δίνει το χαρουπάλευρο  είναι μια πολύ καλή επιλογή για τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής !

Παρατηρήσεις

1)Για να καραμελώσουμε το ζαχαρούχο γάλα βράζουμε το κουτί  χωρίς να το ανοίξουμε για  3-4 ώρες . Πρέπει να καλύπτεται πάντα από νερό και ο βρασμός να μην είναι έντονος. Βράζουμε 2-3 μαζεμένα και τα διατηρούμε για  1-2 μήνες. Εναλλακτικά φτιάχνουμε αλμυρή καραμέλα γάλακτος όπως περιγράφεται εδώ.

2)Αν το φρούτο που θα βάλουμε στο κέικ είναι οι μπανάνες, η καλύτερη επικάλυψη είναι  αυτή η καραμέλα γάλακτος. Τη  βάζουμε όσο είναι ακόμη ζεστό για να τρέξει όμορφα στα πλάγια. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το άλλο μισό στη μέση του κέικ, αφού το χωρίσουμε σε δύο μέρη.

3)Αν είμαστε σε περίοδο νηστείας η επικάλυψη μπορεί να είναι αχνοζάχαρη ή γλάσο βανίλιας . Την Σαρακοστή το έφτιαξα με μήλο και απλά το  πασπάλισα με ζάχαρη και κανέλα. Πιο απλό αλλά πολύ νόστιμο κι έτσι.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Necessary

Απαραιτητα cookies ώστε να λειτουργεί κατάλληλα η ιστοσελίδα μας.

PHPSESSID,gdpr

Advertising

Τα χρησιμοποιουμέ ώστε να σας προωθήσουμε διαφημιστικό υλικό που να ταιριάζει στην προτιμήσεις σας.

DSID,IDE,__gads,session_depth,test_cookie,ck1,rlas3rt1-z,drtn1269450465,1P_JAR

Analytics

Χρησιμοποιούμε αυτά τα cookies ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία σας στην ιστοσελίδα μας και να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.

_ga,_gat,_gid

Other

Χρησιμοποιώντας αυτά τα cookies μπορούμε να προσφέρουμε επιπλέον υπηρεσίες όπως youtube και αλλές.

GPS,PREF,VISITOR_INFO1_LIVE,YSC,di2,loc,ouid,uid,uvc,vc,mus,__atuvc,__atuvs

Μετάβαση στο περιεχόμενο