Vegan/vegetarian

Κέικ με ξερά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα ή βερίκοκα)

Κέικ με ξερά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα ή βερίκοκα)
Γιατί ένα κέικ είναι πάντα ευπρόσδεκτο!
Κέικ με ξερά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα ή βερίκοκα)
Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών οπότε καλό είναι να
αδειάσουμε τα ντουλάπια μας από τα περυσινά ξερά φρούτα, αφού σε λίγο θα έχουμε
νέας εσοδείας… Ας  τα χρησιμοποιήσουμε σε κέικ
ή σε μπισκότα ή σε παξιμαδάκια. Τα βουτήματα και τα κέικ είναι πάντα
ευπρόσδεκτα, ακόμη και στις μεγάλες ζέστες
για να συνοδέψουμε τον χυμό ή τον παγωμένο πια καφέ μας.
Κέικ με ξερά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα ή βερίκοκα)
Το κέικ τούτο είναι
«ευέλικτο» αφού μπορούμε να  χρησιμοποιήσουμε
όποιο ξερό φρούτο μας έχει ξεμείνει από σύκα και δαμάσκηνα ως βερίκοκα και σταφίδες.
Η συνταγή στο παλιό τετράδιο της μαμάς μου ήταν «πίτα με ξερά σύκα». Όπως έχω ξαναγράψει
πίτες λέγανε παλιά και τα παρασκευάσματα αυτού του είδους, τα σημερινά κέικ.  Έτσι είχαμε
καρυδόπιτες, γιαουρτόπιτες, πορτοκαλόπιτες, σταφιδόπιτες  κλπ.
Έχω φτιάξει  αυτό το
κέικ και με ξερά  σύκα (και αυτή τη φορά τα περισσότερα φρούτα σύκα ήταν, από αυτά που είχα αποξηράνει μόνη μου), και με ξερά  δαμάσκηνα και με ξερά βερίκοκα και με λίγα απ’
όλα, με διαφορετικό βέβαια γευστικό αποτέλεσμα κάθε φορά.   Όπως σε όλα σχεδόν τα καθημερινά μας κέικ χρησιμοποιώ
ελαιόλαδο καλής ποιότητας. Όμως αυτό το κέικ δεν είναι νηστίσιμο αφού περιέχει
αυγά. Τα αυγά κάνουν πιο οπωσδήποτε πιο συμπαγή τα κέικ και  όταν δεν είναι πολλά δεν τα επιβαρύνουν σε
λιπαρά. Για να το κάνουμε ακόμη πιο υγιεινό μπορούμε να βάλουμε μαύρη ζάχαρη
αντί κρυσταλλική.
Υλικά:
2 κούπες ξερά φρούτα (σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες ή απ’ όλα)  ψιλοκομμένα
¼ κούπας κονιάκ ή ρακή ή λικέρ
¾ κούπας νερό
½ κούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύσμα εσπεριδοειδούς
2 αυγά
1 κούπα ζάχαρη (λευκή ή σκούρα)
2,5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Επί το έργον:
Κέικ με ξερά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα ή βερίκοκα)
Βάζουμε τα φρούτα σε μπολ και τα περιχύνουμε με το ποτό και
με το νερό. Τα αφήνουμε για μια ώρα τουλάχιστον να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.
Κέικ με ξερά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα ή βερίκοκα)
Χτυπάμε με
το μίξερ του χεριού (ή με το χέρι) το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη να ομογενοποιηθούν
και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε το ξύσμα
και το μισό αλεύρι . Αφήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα ξερά φρούτα μαζί με
το υγρό που έχουν μουσκέψει. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και
ανακατεύουμε.
Κέικ με ξερά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα ή βερίκοκα)
Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα νούμερο 26
και το ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180ο  φούρνο για 50-60 λεπτά ή ως ότου βγαίνει
καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέικ μας.  Όταν ψηθεί  αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και
το αναποδογυρίζουμε. Πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.
Κέικ με ξερά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα ή βερίκοκα)
Παρατηρήσεις:
1)Όταν ψήνουμε κέικ δεν ανοίγουμε τον φούρνο  τα πρώτα 40-45 λεπτά. Αν χρειαστεί σκεπάζουμε
τότε το κέικ μας με χαρτί ψησίματος. Ακόμη και το μαχαίρι της δοκιμής το
βυθίζουμε μετά τα 50 λεπτά στο κέικ αλλιώς ξεφουσκώνει.
2)Αντί για ξύσμα μπορούμε να βάλουμε κανέλα αλλά πιστεύω ότι
με κανέλα είναι πιο χειμωνιάτικο.Επίσης αντί νερό μπορούμε να βάλουμε χυμό πορτοκαλιού ή γάλα.

 

3)Το πώς από την ωραία στρογγυλή κόκκινη φόρμα μου, προέκυψε
μακρόστενο κέικ είναι πονεμένη ιστορία. Την ώρα που το έβαζα στο φούρνο είχαμε
διακοπή ρεύματος. Τα έχουμε βλέπετε αυτά στην επαρχία. Το ρεύμα ήρθε αμέσως
αλλά η ζημιά έγινε. Έφυγε το τσέρκι της ωραίας κόκκινης στρογγυλής φόρμας μου (είναι λυόμενη)
όταν την τράβηξα απότομα για να τη βγάλω από το φούρνο . Βλέπετε , αν η διακοπή
διαρκούσε θα « αρρώσταινε» το κέικ μου μέσα στο φούρνο.  Μέχρι να την ξανασυναρμολογήσω είχε χυθεί
αρκετό μείγμα στο πάτωμα και μέσα στον καυτό φούρνο. Μέσα σε καπνούς και σε βρισιές
έσωσα αρκετή ποσότητα για μια μικρότερη μακρόστενη φόρμα…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο