Vegan/vegetarian

Αγκινάρες: διατήρηση σε ελαιόλαδο (video)

Αγκινάρες: διατήρηση σε ελαιόλαδο (video)
Αφού λοιπόν τις καθαρίσαμε, ας συντηρήσουμε μερικές για τις σαλάτες μας!

Αυτός ο τρόπος συντήρησης προσφέρεται για αγκινάρες που θα καταναλώσουμε σε σαλάτες  και όχι
σε μαγειρέματα. Aν θέλουμε αγκινάρες για περισσότερες χρήσεις, μπορούμε να διατηρήσουμε αρκετές στην κατάψυξη οπώς περιγράφεται εδώ.

Αγκινάρες: διατήρηση σε ελαιόλαδο (video)

Το ελαιόλαδο -εκτός από τις άλλες χρήσεις του – είναι  άριστο συντηρητικό. Ούτως ή άλλως σε πολλά τουρσιά πάνω από την άλμη βάζουμε 1-2 δάκτυλα ελαιόλαδο για να διατηρηθούν καλύτερα. Το ίδιο κάνουμε και σε βάζα με ελιές.

Χρησιμοποιείται ακόμη στη συντήρηση τυριών που τους δίνει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.Είναι τα λεγόμενα λαδοτύρια.  Λέγεται ότι ακόμη και τα ωμά αυγά αν τα αλείψουμε με ελαιόλαδο διατηρούνται περισσότερες μέρες (δεν το έχω κάνει και δεν ξέρω αν ισχύει).

Αγκινάρες: διατήρηση σε ελαιόλαδο (video)

Σ’ αυτή  λοιπόν την περίπτωση  συντηρεί τέλεια τις αγκινάρες και απαλύνει την ξιδάτη γεύση τους.  Και δεν πάει χαμένο γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ξιδάτες σαλάτες όσο και σε φαγητά στα οποία σκοπεύουμε
να προσθέσουμε ξύδι.

Ας δούμε λοιπόν πώς διατηρούμε τις αγκινάρες στο λάδι.

Υλικά:

 

Αγκινάρες

Ξύδι από σταφύλια (τελικά το ξύδι γράφεται με Υ ή με Ι;)

Νερό

Αλάτι (κατά προτίμηση ημίχοντρο, αυτό που λέμε ριζάτο)

Ελαιόλαδο

Ενδεικτικά, για 7 αγκινάρες χρειάστηκα 1 κούπα ξύδι, 1 κούπα
νερό,  2 κουταλιές αλάτι και λίγο περισσότερο από μια κούπα ελαιόλαδο.

 

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες όπως περιγράφεται εδώ.

 και στο βίντεο
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ξύδι, το νερό  και το αλάτι και τα βράζουμε.
Αγκινάρες: διατήρηση σε ελαιόλαδο (video)

Μόλις πάρουν βράση ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλάτι και προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες στα δύο ή στα τέσσερα.

Αγκινάρες: διατήρηση σε ελαιόλαδο (video)
Τις βράζουμε μέχρι να τσιμπιούνται αλλά να μη πέφτουν
από το πιρούνι (πάνω κάτω 10 λεπτά ανάλογα το μέγεθος των κομματιών) . Αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο ξυδόνερο και τις στραγγίζουμε.
Αγκινάρες: διατήρηση σε ελαιόλαδο (video)

Τις αφήνουμε στο στραγγιστήρι για αρκετές ώρες , σχεδόν να στεγνώσουν.
Βάζουμε τα κομμάτια χωρίς να τα στριμώχνουμε σε αποστειρωμένα βάζα (κρύα όμως) και γεμίζουμε με ελαιόλαδο να καλυφθούν.

Αγκινάρες: διατήρηση σε ελαιόλαδο (video)

Παρατηρήσεις:

 

1)Αποστειρώνουμε τα βάζα  έγκαιρα για να κρυώσουν εντελώς μέχρι να  τα
χρησιμοποιήσουμε. Εγώ κάνω την αποστείρωση την ώρα που βράζουν οι αγκινάρες στο ξύδι και τα αφήνω να κρυώσουν στο φούρνο.

 

2)Χρησιμοποιούμε μικρά βάζα που να χωρούν αγκινάρες για 1-2
σαλάτες . Έτσι δεν χρειάζεται να τα βάλουμε στο ψυγείο ακόμη και μετά το
άνοιγμα και φροντίζουμε να τις καταναλώσουμε σε λίγες μέρες.

 

3)Αν το ξύδι είναι πολύ δυνατό κάνουμε μεγαλύτερη αραίωση.
Αν είναι ελαφρύ προσθέτουμε λιγότερο νερό.  Φροντίζουμε σε κάθε περίπτωση  το  διάλυμά
μας  την ώρα του βρασμού να καλύπτει τις αγκινάρες.

 

4) Χρησιμοποιούμε αυτές τις αγκινάρες σε πράσινες σαλάτες που το ντρέσινγκ τους περιέχει ξύδι ή σκέτες σαν μεζεδάκι της ρακής και του ούζου,  ή σαν ορεκτικό.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο