Κέικ με χαρουπάλευρο

Για τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής και όχι μόνο!

 
Τα προϊόντα του χαρουπιού αρχίζουν και μπαίνουν όλο και πιο
δυναμικά στην κουζίνα μας και όχι άδικα. Η διατροφική τους αξία είναι τεράστια .
Αν και έχω πια χαρουπόμελο δικής μου παρασκευής, χαρουπάλευρο δεν έγινε αξίωση
να φτιάξω μόνη μου. 
 
 
Είναι αλήθεια ότι οι μέθοδοι που βρίσκω στο internet μου δημιουργούν κάποιες επιφυλάξεις. Πέρυσι μάλιστα που δεν είχα δικά μου χαρούπια αφού η μεγάλη καλοκαιρινή πυρκαγιά του Νότου έκαψε τη χαρουπιά μου, δεν διακινδύνευσα να καταστρέψω αυτά που βρήκα από αλλού. Παρεμπιπτόντως, μια δεύτερη μικρούλα που υπήρχε σε μια γωνίτσα  ξαναζωντάνεψε φέτος! 
 
 
Ευτυχώς κυκλοφορεί ωραίο χαρουπάλευρο σε μαγαζιά με οικολογικά ή παραδοσιακά προϊόντα. Εκτός από τα κουλουράκια με χαρουπάλευρο που τα φτιάχνω πια και με χαρουπόμελο αντί ζάχαρη (επί το υγιεινότερον) , δοκιμάσαμε το χαρουπάλευρο και σε κέικ. Υποκαθιστά επιτυχημένα την σοκολάτα ή το κακάο και τους δίνει μια πολύ ιδιαίτερη γεύση. 
 
 
Η σημερινή συνταγή είναι αυτοσχεδιασμός άρα επιδέχεται πολλές παραλλαγές και επεμβάσεις. Ήδη έχει φτιαχτεί σε 2-3  εκδοχές. Βασικά είναι νηστίσιμο κέικ . Αυτό βέβαια δεν ισχύει  με την  επικάλυψη καραμελωμένου γάλακτος των φωτογραφιών,  η οποία όμως του πηγαίνει πολύ!
 
 
 
Δεν χρειάζεται να πω πόσο υγιεινό κέικ είναι. Είναι ένα κέικ …εναλλακτικής σοκολάτας  χωρίς βούτυρο και αυγά. Με την διατροφική αξία που του δίνει το χαρουπάλευρο  είναι μια πολύ καλή επιλογή
για τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής ! 
 
Υλικά:
 
1 κούπα χαρουπάλευρο
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι σόδα
¾ κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
½ κούπας πορτοκαλάδα  (χυμός
πορτοκαλιού  ή από μπουκάλι)
½ κούπας ρακή ή άλλο ποτό
¾ κούπας  κομματάκια
φρούτου (μπανάνα ή μήλο ή αχλάδι  ή άλλο
φρούτο με σάρκα)
¾ κούπας σταφίδες (προαιρετικά)
 
Για την επικάλυψη:
 
½ κουτί γάλα ζαχαρούχο που έχουμε βράσει 3-4 ώρες για να καραμελώσει
Σοκολάτα σε φλούδες ή τρούφα
ή
Γλάσο βανίλιας ή λίγη μαρμελάδα της αρεσκείας μας
ή
ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα
 
Επί το έργον:
 
 
Ανακατεύουμε το χαρουπάλευρο με το αλεύρι και τις σταφίδες σε ένα μπολ. Επειδή το χαρουπάλευρο έχει «κομπάκια» τα πατάμε λίγο να σπάσουν με ένα κουτάλι ή το κοσκινίζουμε. 
 
 
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο  στο χέρι ή στο μίξερ του χεριού να γίνουν σαν
κρέμα. Προσθέτουμε τη ρακή  . Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τον προσθέτουμε κι αυτόν. Προσθέτουμε το φρούτο και το  μείγμα του χαρουπάλευρου και ανακατεύουμε . 
 
 
Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη  και αλευρωμένη φόρμα 26 νούμερο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος ο φούρνος, στη μεσαία σχάρα) για 55 ως 60 λεπτά. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν από τα 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το κέικ στα 55 λεπτά βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Αν βγαίνει υγρό περιμένουμε  5-10 λεπτά ακόμη. Όταν ψηθεί, το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
 
 
Το καλύπτουμε με την επικάλυψη που προτιμούμε. Αν επιλέξουμε καραμελωμένο γάλα, γλάσο βανίλιας ή μαρμελάδα, τα βάζουμε όσο είναι ζεστό το κέικ για να ρευστοποιηθούν και να το καλύψουν όμορφα.
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Για να καραμελώσουμε το ζαχαρούχο γάλα βράζουμε το κουτί  χωρίς να το ανοίξουμε για  3-4 ώρες . Πρέπει να καλύπτεται πάντα από νερό και ο βρασμός να μην είναι έντονος. Βράζουμε 2-3 μαζεμένα και τα διατηρούμε για  1-2 μήνες. Εναλλακτικά φτιάχνουμε αλμυρή καραμέλα γάλακτος όπως περιγράφεται εδώ.
 
2)Αν το φρούτο που θα βάλουμε στο κέικ είναι οι μπανάνες, η καλύτερη επικάλυψη είναι  αυτή η καραμέλα γάλακτος. Τη  βάζουμε όσο είναι ακόμη ζεστό για να τρέξει όμορφα στα πλάγια. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το άλλο μισό στη μέση του κέικ, αφού το χωρίσουμε σε δύο μέρη.
 
3)Αν είμαστε σε περίοδο νηστείας η επικάλυψη μπορεί να είναι αχνοζάχαρη ή γλάσο βανίλιας . Την Σαρακοστή το έφτιαξα με μήλο και απλά το  πασπάλισα με ζάχαρη και κανέλα. Πιο απλό αλλά πολύ νόστιμο κι έτσι.
 
Καλή εβδομάδα!
 
Κέικ με χαρουπάλευρο
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 1 κούπα χαρουπάλευρο
  2. 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  3. 1 κουταλάκι σόδα
  4. ¾ κούπας ελαιόλαδο
  5. 1 κούπα ζάχαρη
  6. ½ κούπας πορτοκαλάδα (χυμός
  7. πορτοκαλιού ή από μπουκάλι)
  8. ½ κούπας ρακή ή άλλο ποτό
  9. ¾ κούπας κομματάκια
  10. φρούτου (μπανάνα ή μήλο ή αχλάδι ή άλλο
  11. φρούτο με σάρκα)
  12. ¾ κούπας σταφίδες (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη
  1. ½ κουτί γάλα ζαχαρούχο που έχουμε βράσει 3-4 ώρες για να καραμελώσει
  2. Σοκολάτα σε φλούδες ή τρούφα
  3. ή
  4. Γλάσο βανίλιας ή λίγη μαρμελάδα της αρεσκείας μας
  5. ή
  6. ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα
Οδηγίες
  1. Ανακατεύουμε το χαρουπάλευρο με το αλεύρι και τις σταφίδες σε ένα μπολ. Επειδή το χαρουπάλευρο έχει «κομπάκια» τα πατάμε λίγο να σπάσουν με ένα κουτάλι ή το κοσκινίζουμε. Χτυπάμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο στο χέρι ή στο μίξερ του χεριού να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε τη ρακή . Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τον προσθέτουμε κι αυτόν. Προσθέτουμε το φρούτο και το μείγμα του χαρουπάλευρου και ανακατεύουμε . Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα 26 νούμερο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος ο φούρνος, στη μεσαία σχάρα) για 55 ως 60 λεπτά. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν από τα 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το κέικ στα 55 λεπτά βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Αν βγαίνει υγρό περιμένουμε 5-10 λεπτά ακόμη. Όταν ψηθεί, το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Το καλύπτουμε με την επικάλυψη που προτιμούμε. Αν επιλέξουμε καραμελωμένο γάλα, γλάσο βανίλιας ή μαρμελάδα, τα βάζουμε όσο είναι ζεστό το κέικ για να ρευστοποιηθούν και να το καλύψουν όμορφα.
Σημειώσεις
  1. 1)Για να καραμελώσουμε το ζαχαρούχο γάλα βράζουμε το κουτί χωρίς να το ανοίξουμε για 3-4 ώρες . Πρέπει να καλύπτεται πάντα από νερό και ο βρασμός να μην είναι έντονος. Βράζουμε 2-3 μαζεμένα και τα διατηρούμε για 1-2 μήνες.
  2. 2)Αν το φρούτο που θα βάλουμε στο κέικ είναι οι μπανάνες, η καλύτερη επικάλυψη είναι αυτή η καραμέλα γάλακτος. Τη βάζουμε όσο είναι ακόμη ζεστό για να τρέξει όμορφα στα πλάγια. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το άλλο μισό στη μέση του κέικ, αφού το χωρίσουμε σε δύο μέρη.
  3. 3)Αν είμαστε σε περίοδο νηστείας η επικάλυψη μπορεί να είναι αχνοζάχαρη ή γλάσο βανίλιας . Την Σαρακοστή το έφτιαξα με μήλο και απλά το πασπάλισα με ζάχαρη και κανέλα. Πιο απλό αλλά πολύ νόστιμο κι έτσι.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email