Αλμυρά

Χοχλιοί με μάραθα

Χοχλιοί με μάραθα

Γιαχνί εποχής, από τα πιο κλασικά κρητικά πιάτα!

Χοχλιοί με μάραθα
Έχω μαγειρέψει το λιγότερο τρεις φορές φέτος αυτό το φαγητό και ούτε φωτογραφίες έβγαλα ούτε ποσότητες ακριβείς κράτησα! Ο λόγος; Νόμιζα ότι είχα βάλει ήδη τη συνταγή! Είναι αδιανόητο  να έχουμε Σαρακοστή και να μη  μαγειρέψουν οι κρητικιές χοχλιούς  με μάραθα. Από τα πιο παραδοσιακά μας πιάτα, από τους πιο αγαπημένους και συνηθισμένους συνδυασμούς.
Χοχλιοί με μάραθα
Η αποκάλυψη έγινε από την αδελφή μου: «καλά μα δεν έχεις βάλει χοχλιούς με  μάραθα στο blog;» . Αντέδρασα έντονα κιόλας! « Τι λες τώρα! Από πέρυσι!». Είχε χαλάσει και η αναζήτηση (τώρα ελπίζω να έφτιαξε) και κοίταξα μία μία τις συνταγές με χοχλιούς γιατί δεν το πίστευα! Πράγματι χοχλιοί με μάραθα δεν υπήρχαν πουθενά στο blog!
Αγαπημένο γιαχνί που μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλα γιαχνερά χόρτα αλλά πολύ συχνά γίνεται μόνο με μάραθα και πατάτες. Άντε, και με λίγα πρασάκια (άγρια ή ήμερα).
Χοχλιοί με μάραθα
Το μαγειρεύουμε σε δύο εκδοχές: με ντομάτα και με λεμόνι. Στη σημερινή συνταγή είναι με ντομάτα αλλά ο τρόπος παρασκευής με λεμόνι δεν διαφέρει καθόλου.
Χοχλιοί με μάραθα
Ας δούμε λοιπόν πως το φτιάχνουμε:

Παρατηρήσεις

1)Τα μάραθα  θέλουν πολύ περισσότερο χρόνο από όλα τα υπόλοιπα χορταρικά για να βράσουν και να μαλακώσουν. Έτσι τα βάζουμε στη κατσαρόλα αρκετή ώρα πριν τα υπόλοιπα. Ιδιαίτερα τα άγρια, μπορεί να χρειαστεί να βράζουν και 40 λεπτά περισσότερο! Τα καλλιεργημένα είναι πολύ πιο τρυφερά , αλλά λιγότερο αρωματικά και νόστιμα.

2)Μπορούμε  να περιορίσουμε το χρόνο μαγειρέματος αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας. Αφήνουμε τα μάραθα να βράσουν για 15-20 λεπτά μόνα τους και κλείνουμε τη χύτρα αφού προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Φυσικά για να μελώσει η σάλτσα πρέπει να αφήσουμε το φαγητό να βράσει με ανοιχτή τη χύτρα ώστε να απορροφηθούν τα υγρά. Έτσι όταν την ανοίξουμε προσθέτουμε τους χοχλιούς και τελειώνουμε το φαγητό μας.

3)Αν οι χοχλιοί παραβράσουν δεν βγαίνουν εύκολα. Γι α μας είναι αρκετά τα 20 λεπτά που αναφέρω παραπάνω (10 μόνοι τους και 10 με το φαγητό). Αν μας αρέσουν πιο βρασμένοι  τους προσθέτουμε πιο νωρίς στην κατσαρόλα.

4)Το γιαχνί αυτό το μαγειρεύουμε και χωρίς χοχλιούς. Σκέτα μάραθα με πράσα και με πατάτες. Φυσικά -για τα γούστα των κρητικών- οι χοχλιοί του δίνουν άλλη γεύση!

Καλημέρα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο