Vegan/vegetarian

Χορτόπιτα (και όχι μόνο) με μακεδονικό φύλλο και κρητική γέμιση!

Χορτόπιτα (και όχι μόνο) με μακεδονικό φύλλο και κρητική γέμιση!

 Ένας συνδυασμός που δίνει τέλεια αποτελέσματα!

Χορτόπιτα (και όχι μόνο) με μακεδονικό φύλλο και κρητική γέμιση!
Έχω ξαναγράψει πόσο εκτιμώ τις «πανωμερίτικες» πίτες φούρνου. Αν στις πίτες τηγανιού είμαστε ειδικές στην Κρήτη, στις πίτες φούρνου εγώ τουλάχιστον βγάζω το καπέλο στις «πάνω από αυλάκι» νοικοκυράδες! Είχα βλέπετε την τύχη να έχω μια πεθερά που έπαιζε στα δάκτυλά της τις πίτες και ήταν μαστόρισσα στο  φύλλο! Δυστυχώς την χάσαμε νωρίς και αναπάντεχα και έτσι δεν πρόλαβα να πάρω τις ακριβείς αναλογίες των υλικών που έβαζε στη ζύμη της. Είναι ένα φύλλο τριφτό, που μοιάζει με  σφολιάτα αλλά είναι πιο ρουστίκ θα λέγαμε, κι έτσι ταιριάζει πολύ σε χωριάτικες πίτες.
Χορτόπιτα (και όχι μόνο) με μακεδονικό φύλλο και κρητική γέμιση!
Θυμάμαι όμως με μεγάλη ακρίβεια –άλλωστε την έχω κάνει πια πολλές φορές- την διαδικασία και έχω καταλήξει στην σύνθεση που θα γράψω παρακάτω για το φύλλο. Αν και για να πω την αλήθεια έχω εφαρμόσει την τεχνική και σε φύλλο που έχει περισσέψει από δικές μας χορτόπιτες (που περιέχει περισσότερο λάδι) και βγήκε ωραιότατο!
Η πίτα αυτή μας αρέσει οικογενειακώς. Μάλιστα όταν φτιάχνω πίτα φούρνου με άλλο φύλλο τα παιδιά μου λένε : «βαριόσουν μαμά…» . Δεν είναι από βαρεμάρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι θέλει το χρόνο του. Τις περισσότερες φορές είναι από βιασύνη. Πάντως είναι η αλήθεια ότι είναι υπέροχο φύλλο. Η διαδικασία καταγράφεται σαν άνοιγμα φύλλου «με τη μέθοδο του ήλιου».
Χορτόπιτα (και όχι μόνο) με μακεδονικό φύλλο και κρητική γέμιση!
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ανάγκη να φτιάξουμε ήλιο. Απλά η ζύμη πρέπει να διπλωθεί πολλές φορές αφού την αλείψουμε με λιπαρή ουσία που γίνεται στερεή όταν παγώσει. Έτσι εφαρμόζω πολλές φορές την τεχνική του διπλώματος σε τετράγωνα. Μάλιστα την είχα δώσει για πρώτη φορά στο hungry και όπως συμβαίνει συνήθως την έχω δει να αναπαράγεται σε πάρα πολλά sites αυτούσια (εννοώ με τα δικά μου λόγια). Στο greekcook.gr υπάρχουν απ’ ότι έχω δει αρκετές από τις συνταγές του hungryκαι βρήκα και την σπανακοτυρόπιτα όπως την είχα δώσει τότε!
Χορτόπιτα (και όχι μόνο) με μακεδονικό φύλλο και κρητική γέμιση!

Για τη γέμιση χρησιμοποιώ άγρια χόρτα της περιοχής μας. Όχι ότι είναι άσχημη και με σκέτο σπανάκι αλλά με την ποικιλία των πιτόχορτων που υπάρχει αυτή την εποχή γίνεται υπέροχη! Επίσης χρησιμοποιώ ξινομυζήθρα που όπως έχω ξαναγράψει αντικαθιστά πολύ καλά τη φέτα σε πολλές συνταγές και είναι λιγότερο λιπαρή.

1Χορτόπιτα (και όχι μόνο) με μακεδονικό φύλλο και κρητική γέμιση!
Σε μας αρέσει ξεροψημένη!

 

Παρατηρήσεις

1)Παλιότερα το λίπος που χρησιμοποιούσαν γι αυτή τη ζύμη ήταν ζωικό. Πολύ συχνά ήταν γλίνα όπως μου έλεγε η πεθερά μου. Έχω προσπαθήσει να αντικαταστήσω όλο το βούτυρο  με ελαιόλαδο αλλά δεν είναι το ίδιο…Εναλλακτικά χρησιμοποιούσαν μαγειρικό λίπος .  Ίσως είναι η μοναδική συνταγή στο siteπου προτείνεται τέτοια λιπαρή ουσία, αλλά  δίνει καλά αποτελέσματα και μια στις τόσες… Ίσως η υφή της μοιάζει περισσότερο με της γλίνας.

2)Έχω χρησιμοποιήσει αυτό το φύλλο με πολλές και διάφορες γεμίσεις, μέχρι και σε κρεατόπιτες.Ταιριάζει με όλες!Αν παραλείψουμε το τυρί και τα αυγά έχουμε μια υπέροχη νηστίσιμη χορτόπιτα.

3)Τα χόρτα δεν χρειάζεται να βράσουν εντελώς όπως στις κρητικές χορτόπιτες γιατί η μια ώρα στο φούρνο είναι αρκετή για να γίνουν. Το ρύζι στη γέμιση μπορεί να αντικατασταθεί με σιμιγδάλι. Ο ρόλος του είναι να τραβήξει τα υγρά και να μη λασπώνει το φύλλο.

4) Η πεθερά μου έφτιαχνε παραπάνω ζυμάρι και το χώριζε στα τρία. Έτσι έβαζε και στη μέση ένα φύλλο. Έψηνε την πίτα σε χαμηλότερη θερμοκρασία για να ψηθεί και το μεσαίο φύλλο, χωρίς να καούν τα εξωτερικά.

5) Προσπαθούμε  την πρώτη φορά να ανοίξουμε  όσο γίνεται πιο λεπτά τα φύλλα που θα αλείψουμε με τη λιπαρή ουσία. Έτσι γίνονται πιο  λεπτά και στο ψήσιμο. Μετά ανοίγουμε στο μέγεθος τους ταψιού.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο