Vegan/vegetarian

Σπιτική συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα ή απλά σιρόπι πορτοκαλιού

Σπιτική συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα ή απλά σιρόπι πορτοκαλιού

Πορτοκαλάδα από ώριμα ζουμερά πορτοκάλια!

Τα πορτοκάλια αυτή την εποχή τελειώνουν, αλλά είναι πολύ γλυκά και προσφέρονται για όλα τα «πορτοκαλογλυκά». Την
εβδομάδα που πέρασε έφτιαξα όλα –σχεδόν-  τα πορτοκαλένια  που θέλω να έχω στο ντουλάπι μου. Πορτοκάλι γλυκό, μαρμελάδα με δύο τρόπους (επιφυλάσσομαι για το δεύτερο… update : εδώ ο δεύτερος, η βελούδινη μαρμελάδα μου) και το σιρόπι που παρουσιάζω   σήμερα.
Σπιτική συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα ή απλά σιρόπι πορτοκαλιού
 Ώριμα, γλυκά, αρωματικά πορτοκάλια σε πολύ καλή τιμή που αξίζει τον κόπο να τα επεξεργαστούμε και να τα κρατήσουμε σε κάθε
μορφή για το καλοκαίρι που δεν θα υπάρχουν…
Σπιτική συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα ή απλά σιρόπι πορτοκαλιού
Με 5-6 ζουμερά πορτοκάλια έφτιαξα παραπάνω από ένα λίτρο συμπυκνωμένο χυμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να φτιάξουμε αναψυκτικό, και σαν αρωματικό σιρόπι.
Κυρίως τον χρειάζομαι για πολλές συνταγές βουτημάτων που περιέχουν χυμό πορτοκαλιού, στη θέση της πορτοκαλάδας του
εμπορίου που δεν είναι τόσο αρωματική!  Αλλά και σαν σιρόπι γαρνιρίσματος είναι θαυμάσιο!
Σπιτική συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα ή απλά σιρόπι πορτοκαλιού
Ήδη το δοκιμάσαμε πάνω σε χαλβά με σοκολάτα σαν …επέκταση της ιδέας που παρουσιάστηκε εδώ.

Παρατηρήσεις

1)Αν έχουμε θερμόμετρο, μπορούμε να δέσουμε το σιρόπι ως τη θερμοκρασία των 106 βαθμών. Έχει την επιθυμητή πυκνότητα.

2) Δεν θέλω να αναφέρω χρόνο δεσίματος γιατί εξαρτάται από την περιεκτικότητα των πορτοκαλιών σε ζάχαρη. Εμένα μου πήρε λιγότερο από  μισή ώρα.

3)Μπορούμε να αραιώσουμε το σιρόπι με σόδα ή ανθρακούχο νερό. Επίσης η διάλυση με ρακή 1:1 δίνει ένα αρωματικότατο λικεράκι πορτοκαλιού στη στιγμή!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο