Λαζάνια με σπανάκι και ξινομυζήθρα

 

 Για την τυρινή εβδομάδα, νόστιμο ανοιξιάτικο πιάτο με κρητικά τυριά!
 
 
 Αν και η νηστεία του κρέατος υποτίθεται ότι έχει
αρχίσει, δεν ξέρω και πολλούς που να μη τρώνε κρέας  μέχρι την Καθαρά Δευτέρα.Τυρινή εβδομάδα η τρέχουσα και τα παρασκευάσματα με τυρί έχουν την τιμητική τους, ακόμη και αν συνεχίζουμε να τρώμε τα κρεατομεζεδάκια μας.  
 
 
 
Η σημερινή συνταγή είναι δική μου, προσαρμογή
κάποιας που είχα διαβάσει  πριν από
χρόνια σε περιοδικό μαγειρικής με σημαντικές όμως αλλαγές, τόσες ώστε να  μη μοιάζει πια με εκείνη! Κρατώντας τη βασική
ιδέα , προέκυψε ένα φαγητό νόστιμο και
χορταστικό που αρέσει και σαν κύριο  και
σαν πρώτο πιάτο , στη θέση ας πούμε μιας πίτας. 
 
 
 
Ανάμεσα λοιπόν  στην κρεατοφαγία των ημερών, ας κάνουμε ένα διάλειμμα με ένα πιάτο που συνδυάζει ζυμαρικά με χορταρικά και τυριά  δηλαδή είναι πλήρες  και από διατροφική άποψη, άρα ιδανικό για τα παιδιά.  Επί πλέον είναι
πολύ εύκολο, χωρίς κρέμες και  άλλες ιδιαίτερες
παρασκευές που θέλουν πολλή προετοιμασία. Είναι από τα πιάτα που δείχνουν ποιο μπελαλίδικα
από ότι είναι τελικά!
 
Η δοκιμή…
 
Υλικά:
 
10-12 φύλλα  πλατιά
λαζάνια που δεν χρειάζονται βράσιμο
Περίπου μισό κιλό σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο)
5-6 πράσα ( κατά προτίμηση μόνο το άσπρο μέρος)
1 μέτριο κρεμμύδι
½ κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
2 κούπες γάλα
1,5 κούπα ξινομυζήθρα
½ κούπα τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
 
Επί το έργον:
 
 
Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι. Σε μια κατσαρόλα
μαραίνουμε τα κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκια με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα
πράσα κομμένα σε μικρά κομμάτια. 
 
 
Όταν τσιγαριστούνε λίγο, προσθέτουμε το σπανάκι
κομμένο  στα δύο ή ολόκληρο αν είναι μικρό
και ελάχιστο νερό. Όταν χαμηλώσει στην κατσαρόλα αλατοπιπερώνουμε  και μειώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζει
για 15 λεπτά περίπου και να τραβήξει τα περισσότερα υγρά του.  
 
 
Βάζουμε στο multi το
γάλα και την ξινομυζήθρα και τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν. Στρώνουμε σε πυρέξ τρία
φύλλα λαζάνια και σπάμε 1-2 να καλύψουμε τα κενά αν έχει άδεια επιφάνεια (το
δικό μου είναι οβάλ και χρειάζομαι αυτή τη διαδικασία. Αν έχετε ορθογώνιο βάλτε
4 φύλλα).
 
 
Βάζουμε από πάνω το μισό μείγμα από το σπανάκι.
Περιχύνουμε με το 1/3 του μείγματος γάλακτος-ξινομυζήθρας και πασπαλίζουμε με
λίγο τριμμένο τυρί. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια στρώση λαζάνια , υπόλοιπο σπανάκι ,
1/3 γάλα- μυζήθρα, τυρί . 
 
 
Σκεπάζουμε με μια τρίτη  στρώση λαζάνια και περιχύνουμε με το τελευταίο 1/3 γάλακτος-ξινομυζήθρας.  Πασπαλίζουμε με τυρί .Τα υγρά πρέπει να είναι αρκετά, στο ίδιο επίπεδο με την τελευταία
στρώση λαζανιών. Αν δεν είναι τόσα, προσθέτουμε λίγο γάλα. 
 
 
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο
και βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο , στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για μισή ώρα
σκεπασμένο το φαγητό μας στη πρώτη θέση από την κάτω μεριά του φούρνου. 
 
 
Το
ξεσκεπάζουμε και ελέγχουμε αν έχουν μαλακώσει αρκετά  τα λαζάνια. Αν είναι σχεδόν έτοιμα το ξαναβάζουμε στο φούρνο  για άλλα 15
λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Αν είναι ακόμη σκληρά, συνεχίζουμε να το ψήνουμε για λίγο ακόμη σκεπασμένο. 
 
 
 Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε να σταθεί για κανένα
μισάωρο και σερβίρουμε .
 
 
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Μπορούμε αντί ξινομυζήθρα να βάλουμε φέτα και να
αντικαταστήσουμε το τριμμένο τυρί με τριμμένη φρυγανιά για να ελαττώσουμε τα
λιπαρά του πιάτου.
 
2)Αν θέλουμε προσθέτουμε στο σπανάκι λίγο άνηθο
ψιλοκομμένο. 3)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο σπανάκι.
 
4) Το σπανάκι δεν χρειάζεται να βράσει περισσότερο από 15
λεπτά στην κατσαρόλα  γιατί ο χρόνος που
απαιτείται στο φούρνο είναι αρκετός για να ετοιμαστεί όπως πρέπει.
 
 

Print Friendly, PDF & Email