Vegan/vegetarian

Απλό κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο (VIDEO)

Απλό κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο (VIDEO)

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια… 

Από τα πιο αγαπημένα κέικ της οικογένειάς μου και ελπίζω να γίνει και δικό σας αγαπημένο. Είναι τόσο εύκολο και τόσο νόστιμο, με υλικά που έχουμε πάντα στο σπίτι και είναι από τα κέικ που έχω καθιερώσει εδώ και χρόνια!

Απλό κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο (VIDEO)

Η αφισέτα στον τοίχο του fb  της  Έρης – Captain Cook ήταν η αφορμή να επισπεύσω την
παρασκευή του κέικ της σημερινής συνταγής. Γιατί τελικά, όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια δεν φτιάχνεις μόνο λεμονάδα!*

Απλό κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο (VIDEO)

Το υπερμέγεθες λεμόνι που είχα στο ψυγείο, είχε από την αρχή ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα με σκοπό να αξιοποιηθεί το μυρωδάτο ξύσμα του. Ήταν από σπίτι άρα ακέρωτο, ήταν ολόφρεσκο, και ήταν άδικο να πάει  χαμένο… H αφίσα της Έρης μου θύμισε την ύπαρξή του.

Εγώ λοιπόν δεν έτρεξα να βρω τεκίλα , ούτε καν ρακή,  αλλά είπα να το γυρίσω σε κάτι γλυκό…
Σκέφτηκα  στην αρχή να κάνω κουλουράκια λεμονιού ή μερικά παξιμαδάκια (πεντανόστιμα κι αυτά,συνταγή  υπόσχομαι προσεχώς…) αλλά επειδή δεν είχα χρόνο, κατέληξα στο
κέικ.

Απλό κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο (VIDEO)

Εύκολο και μυρωδάτο κέικ με υλικά που υπάρχουν καθημερινά στο σπίτι μας.

Απλό κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο (VIDEO)
Έχω αντικαταστήσει εδώ και χρόνια τη μαργαρίνη στα κέικ με
καλό κρητικό ελαιόλαδο. Σε μερικές περιπτώσεις προτιμώ να χρησιμοποιώ βούτυρο ή
μείγμα βουτύρου με ελαιόλαδο, αλλά στα «καθημερινά» μας κέικ  βάζω σκέτο ελαιόλαδο. Βέβαια , το ελαιόλαδο είναι δικής μας παραγωγής πολύ χαμηλής οξύτητας και όπου και αν χρησιμοποιηθεί
δεν έχει βαριά μυρωδιά ή παράξενη γεύση.
Απλό κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο (VIDEO)
Κρατάω πάντα λίγο περυσινό ελαιόλαδο για τα γλυκά  γιατί το φρέσκο  δεν είναι κατάλληλο. Το αγουρέλαιο δε , που  είναι πραγματικά αξεπέραστο ωμό, δεν χρησιμοποιείται  ποτέ  σε
γλυκίσματα.

Απλό κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο (VIDEO)

Δοκιμάστε το ελαιόλαδο στα κέικ σας. Αντικαταστήστε στην αρχή τη
μισή λιπαρή ουσία για να δείτε αν σας «πηγαίνει» η γεύση . Τα κέικ με ελαιόλαδο
είναι  πολύ νόστιμα, πιο ανάλαφρα και σαφώς πιο υγιεινά
από τα βουτύρου. Επί πλέον διατηρούνται φρέσκα περισσότερες μέρες. Κάνετε “πρόβα” με τούτο το απλό κέικ λεμονιού!

Απλό κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο (VIDEO)

Παρατηρήσεις

1)Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου πριν από τα 40 πρώτα λεπτά και δοκιμάζουμε στα 60 λεπτά με ένα μαχαίρι αν ψήθηκε το κέικ μας. Αν βγαίνει καθαρή η λάμα του είναι έτοιμο.

2) Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μία κούπα αλευριού με 1 κούπα τριμμένο αμύγδαλο. Του πηγαίνει ,αλλά δεν έχουμε πάντα στην κουζίνα μας. Εγώ αυτή τη φορά είχα, και έβαλα στο κέικ μου γι’ αυτό και η διχρωμία στην φωτογραφία με το αλεύρι παραπάνω…

3)Για το μικρό κέικ έφτιαξα γλάσο λεμονιού: Στο χυμό ενός λεμονιού διέλυσα 5-6 γεμάτες κουταλιές αχνοζάχαρη και κάλυψα το κέικ μου. Αν δεν σας αρέσουν τα ξινά αρκεστείτε στην αχνοζάχαρη . Σε μας οι γνώμες διίστανται…

* Η φράση “when life gives you lemons, make lemonade” μας παροτρύνει να δούμε μια αισιόδοξη πλευρά σε κάθε αντιξοότητα.  Αν το λεμόνι (και η ζωή μεταφορικά) έχει ξινή γεύση ας την κάνουμε εμείς γλυκιά! Έχουν μεγάλο  ενδιαφέρον οι πληροφορίες  της wikipedia για τη φράση, που είναι πλέον παροιμιώδης.  Απολαυστικές είναι και οι παραλλαγές  της , όταν την αναζητήσουμε στις   εικόνες της google .  Στην Κρήτη λέμε μια φράση με παρόμοια σημασία: “Ήκαμα (=έκανα) τα πρικιά (=πικρά) γλυκά”.

 

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα κι ας κάμουμε όσο μπορούμε τα πικρά και τα ξινά, όσο γλυκά γίνεται!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο