Vegan/vegetarian

Σβίγκοι (ή σβίγγοι) : η ελληνική εκδοχή των σου (choux )

Σβίγκοι  (ή σβίγγοι) : η ελληνική εκδοχή των σου (choux )

Οι μη νηστίσιμοι λουκουμάδες!

Η διαπίστωση ότι υπάρχουν κοινές τεχνικές και πολλές φορές κοινές συνταγές στις κουζίνες του κόσμου είναι πάντα ευχάριστη. Είναι ωραίο να διαπιστώνεις την αλληλεπίδραση των λαών σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού. Πολλές φορές , συνταγές που καθιερώθηκαν σαν χαρακτηριστικές κάποιας συγκεκριμένης  εθνικής –αν υπάρχει τέτοια- κουζίνας   συναντώνται στα εδεσματολόγια κι άλλων λαών , όχι πάντα γειτονικών, με ελάχιστες παραλλαγές.
Σβίγκοι  (ή σβίγγοι) : η ελληνική εκδοχή των σου (choux )
Πριγκίπισσες που μετέφεραν τα φαγητά και τα γλυκά της πατρίδας τους όταν ξενοπαντρεύονταν, κατακτητές  και έμποροι που μετέφεραν την διατροφική τους κουλτούρα, μετανάστευση και εποικισμοί , είναι μερικές μόνο από τις αιτίες της ύπαρξης κοινών
στοιχείων σε κουζίνες  λαών γειτονικών και όχι. Πρόσφατα είδα μια τέτοια ανάρτηση στο blog της great- Ειρήνης, όπου η
τεχνική παρασκευής ιταλικών κουλουριών είναι παρόμοια με τα κρητικά ανεβατά  ζεματιστά κουλουράκια!
Σβίγκοι  (ή σβίγγοι) : η ελληνική εκδοχή των σου (choux )
Μια τέτοια συνταγή είναι η ζύμη των σβίγκων. Τα αφράτα μπαλάκια ζύμης που οι Γάλλοι ψήνουν στο φούρνο και ονομάζουν choux  , στην ελληνική τους εκδοχή τηγανίζονται, σιροπιάζονται και λέγονται σβίγκοι. Την πρώτη φορά που έφτιαξα ζύμη για σου, εξεπλάγην όταν είδα την ομοιότητά της με τη ζύμη των σβίγκων  . Το ωραίο είναι ότι το «Μείζον Ελληνικό Λεξικό»  δίνει γερμανική προέλευση στη λέξη ( από το swinge) και το Γαλλικό Larousse  της Γαστρονομίας δεν αποκλείει την τηγανητή εκδοχή της ζύμης  και τα ονομάζει σου μπενιέ όταν τηγανίζονται. Στην ουσία , οι τηγανισμένοι σβίγκοι είναι κάτι σαν λουκουμάδες  με πιο πλούσια ζύμη, όχι νηστίσιμη αφού περιέχει βούτυρο και αυγά. Συνηθίζονταν σε πολλές περιοχές της χώρας μας σαν αποκριάτικο γλυκό.
Έφτιαξα τους σβίγκους μου και με τον δικό μας τρόπο, αλλά για να αποφύγω το τηγάνισμα έψησα μια ποσότητα στο φούρνο.
Σβίγκοι  (ή σβίγγοι) : η ελληνική εκδοχή των σου (choux )
Είναι εκπληκτικό  το γεγονός πώς η ίδια ζύμη στο τηγάνι δίνει συμπαγή μπαλάκια, και στο φούρνο φουσκώνει και αφήνει εκείνο
το κενό που όλοι γνωρίζουμε –και ποιος δεν έχει φάει προφιτερόλ! – και που μπορεί να γεμίσει με γλυκιά ή με αλμυρή γέμιση!
Σβίγκοι  (ή σβίγγοι) : η ελληνική εκδοχή των σου (choux )
Φτιάξτε τους με τις ποσότητες που σας δίνω. Δεν γίνονται πολλοί και δεν θα βαρεθούμε την ετοιμασία τους.
Σβίγκοι  (ή σβίγγοι) : η ελληνική εκδοχή των σου (choux )

Παρατηρήσεις

1) Αντί νερό μπορούμε στη ζύμη να χρησιμοποιήσουμε γάλα.

2) Αν πρόκειται να τα απολαύσουμε σαν γλύκισμα , μπορούμε να βάλουμε δύο ακόμη κουταλάκια ζάχαρη μέσα στη ζύμη, αν και για μένα  είναι μάλλον περιττό. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη γλύκα από την γέμιση.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο