Παξιμαδάκια και κουλουράκια λεμονιού και βανίλιας

Για να απολαμβάνουμε τα χειμωνιάτικα ροφήματα!

 

Αυτή την εποχή είναι τα εσπεριδοειδή στις δόξες τους. Τα
χρώματά και τα αρώματά τους είναι έντονα και είναι στην κατάλληλη στιγμή για να
τα χρησιμοποιήσουμε σε γλυκές εφαρμογές. Από την άλλη, με τον βροχερό και υγρό
καιρό, και  οι ιώσεις είναι στο φόρτε τους.
Έτσι όλο και κάποιο βραστάρι χρειάζεται για να μας ζεσταίνει τα βράδια και να
μαλακώνει το βήχα μας. Εποχή για βουτήματα λοιπόν και για αξιοποίηση της μυρωδάτης
φλούδας των λεμονιών και των πορτοκαλιών μας! Μετά λοιπόν το κέικ λεμονιού της προηγούμενης εβδομάδας, ήρθε η ώρα για τα νόστιμα παξιμαδάκια λεμονιού αφού ξαναήρθαν στα χέρια μου φρέσκα μυρωδάτα λεμόνια!
  

Η συνταγή  έχει τις ποσότητες των υλικών σε υποδιαιρέσεις της οκάς   και το
κλασικό «όσο σηκώσει» στο αλεύρι.  Βλέπετε, όσες από τις  παλιές συνταγές  δεν είναι « με το μάτι» ή με τις «χεριές»
είναι σε οκάδες και δράμια, αφού αυτή ήταν η μονάδα μέτρησης της μάζας μέχρι το
1959. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα η οκά  αντιστοιχεί σε 1282 δράμια και  τα είχε 400 (τα δράμια), κάθε δράμι είναι 3,2
γραμμάρια. Αυτά τα παξιμαδάκια τα  έχουμε φτιάξει πολλές φορές  αλλά μόνο τώρα σκέφτηκα να μετρήσω τον όγκο
των ποσοτήτων. Συνηθίζω να δίνω στο blog τα υλικά των συνταγών μου μετρημένα
με την δοσομετρική κούπα, και το θεώρησα αναγκαίο.

 

Το λεμόνι ας τριφτεί σε πιο λεπτό τρίφτη  για να μην αφήσει τα σημαδάκια του! 

Έτσι, τα 60 δράμια του γάλακτος που αντιστοιχούν σε
192 γραμμάρια, είδα ότι είναι ¾ της κούπας και τα 100 δράμια (320 γραμμάρια) της
ζάχαρης  βγήκαν 1,5 κούπα!  Ακόμη, τα φλυτζανάκια του καφέ με τα οποία
ήταν μετρημένα τα υπόλοιπα υλικά, μετατράπηκαν κι αυτά σε κούπες .Η αρχική
συνταγή είχε 5 αυγά, αλλά σε παρένθεση η μητέρα μου έχει σημειώσει  τη φράση «βάζω 3» και τόσα έβαλα κι εγώ.  

 

 

 

Η ζύμη είναι εύπλαστη και προσφέρεται και για
κουλουράκια παρόλο που ο τίτλος της στο τετράδιο της μητέρας μου είναι «Παξιμαδάκια
 βανίλιας και λεμονιού» και σε παρένθεση
(μαμάς) , ήτοι πρόκειται για συνταγή της γιαγιάς μου.

 
Υλικά:
 
1 κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1,5 κούπα ζάχαρη
3  αυγά
3/4 κούπας γάλα
4-5 σωληνάκια βανίλιας ή ακόμα καλύτερα ένας λοβός βανίλιας
(τα σποράκια)
Το ξύσμα και το χυμό ενός  ζουμερού λεμονιού (βγήκε 50ml)
3 κουταλάκια αμμωνία (1 φακελάκι των 30 γραμμαρίων)
Περίπου 9 κούπες αλεύρι μαλακό
 
Επί το έργον:
 
 
Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε με το χέρι ή με το μίξερ του
χεριού το ελαιόλαδο με το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια πηκτή κρέμα.
Προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το
ανακάτεμα. Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και το προσθέτουμε. 
 
 
Αφήνουμε το μίξερ
και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή
ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο και πλάθουμε κουλουράκια σε
διάφορα σχήματα. 
 
 
Μπορούμε να τα κόψουμε με κουπ πατ αφού πατήσουμε ελαφρά τη
ζύμη με το χέρι μας ή με το ειδικό ρολό σε πάχος λίγο μεγαλύτερο από μισό
εκατοστό.
 
 
 Ιδανικό όμως και λιγότερο κοπιαστικό είναι να κάνουμε παξιμαδάκια μ’
αυτή τη ζύμη: Πλάθουμε κυλινδρικά ψωμάκια με διάμετρο 5-6 cm και τα
κόβουμε σε φετούλες  με πλάτος λίγο
μεγαλύτερο από ένα εκατοστό.  Τα μεταφέρουμε σε ταψί προσέχοντας να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μη χωρίσουν οι φετούλες.
 
 
Σε κάθε περίπτωση,
ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο (στη μεσαία σχάρα) τα
βουτήματά μας . 
 
 
Αν φτιάξουμε παξιμαδάκια, μόλις  κρυώσουν τα ψωμάκια μας τόσο όσο να πιάνονται,
χωρίζουμε τις φετούλες (πιθανόν να χρειαστούμε  τη βοήθεια ενός μαχαιριού) και τις διπλοφουρνίζουμε
στους 150 βαθμούς μέχρι να σκληρύνουν και να χρυσίσουν.
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Μη φοβάστε την αμμωνία στα γλυκά. Ειδικά τα παξιμαδάκια
γίνονται πιο τραγανά και τους ταιριάζει περισσότερο από τη σόδα. Υπάρχει στα σούπερ μάρκετ στα ράφια με τα υπόλοιπα διογκωτικά
ζύμης.
 
2)Τα κουλουράκια αυτά φουσκώνουν αρκετά γι αυτό μην τα
φτιάξετε πολύ μεγάλα. Θεωρώ ότι δεν τους πηγαίνει πολύ το σουσάμι γιατί η
μυρωδιά του καλύπτει την βανίλια και το λεμόνι γι αυτό δεν τα κυλάω στο
σουσάμι. Μπορούμε να τα αλείψουμε με αυγό η γάλα για πιο γυαλιστερή επιφάνεια.
 
3)Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή. Ακόμη κι αν κολλάει ελαφρά στα χέρια, μετά το ξεκούρασμα θα γίνει κανονική. Αν γίνει σφικτή, τα παξιμαδάκια θα γίνουν σκληρά και επικίνδυνα …για τα δόντια!
 
4)Η δόση είναι αρκετή. Έφτιαξα 2 ταψάκια κουλουράκια και θα
έφτιαχνα άλλα τόσα με την υπόλοιπη που χρησιμοποίησα για παξιμαδάκια. Μπορούμε
να φτιάξουμε τη μισή, χρησιμοποιώντας 2 μικρά αυγά, άλλωστε η αρχική συνταγή
είχε 5 όπως έγραψα παραπάνω.
 
Καλή εβδομάδα!
 
 

 
Print Friendly, PDF & Email