«Ανακυκλώνουμε» παξιμαδάκια, κουλουράκια ή μπισκότα και φτιάχνουμε σοκολατένια κεράσματα χωρίς ψήσιμο

Γλυκάκια από το …τίποτα στο άψε σβήσε!
 
Στα πλαίσια της «οικιακής οικονομίας» με ό,τι αυτή σημαίνει,
τα παξιμαδάκια λεμονιού της προηγούμενης εβδομάδας 
ανακυκλώθηκαν και έδωσαν ένα θαυμάσιο σοκολατένιο γλυκάκι. Δεν είχαν
χαλάσει, τα παξιμαδάκια διατηρούνται ως και δυο μήνες αν είναι κλεισμένα σε αεροστεγές
δοχείο. Είχαν μείνει όμως λίγα, μερικά μάλιστα είχαν σπάσει και άλλα ήταν οι γωνιές που λέμε  και δεν ήταν ωραία στην εμφάνιση.  
 
 
Για  να αδειάσει λοιπόν η μπισκοτιέρα βρέθηκε η άκρη
τους… Το ίδιο γλυκάκι έχει φτιαχτεί κατά καιρούς και με κουλουράκια σουσαμένια ή πορτοκαλιού και με
τσουρεκάκια και με άλλου είδους παξιμαδάκια. Μπορεί βέβαια να φτιαχτεί και με μπισκότα
, σπιτικά ή του εμπορίου. 
 
 
Επίσης με όποια μαρμελάδα  έχει ξεμείνει στο ντουλάπι μας. Εγώ επειδή
θέλω να ανανεώσω την μαρμελάδα πορτοκαλιού, χρησιμοποίησα τέτοια. Όπως έχω
ξαναπεί τέτοια ειδικά μαρμελάδα φτιάχνω κάθε χρόνο γιατί είναι η καλύτερη για
χρήση σε άλλα γλυκά (τρουφάκια, κέικ, πορτοκαλόπιτες κ.λ.π. )
 
 
Αν σας έχουν περισσέψει κάποια βουτήματα, ακόμη και έτοιμα,
αξιοποιήστε τα. Η ιδέα επιδέχεται διάφορων αυτοσχεδιασμών, και κανείς δεν πιστεύει ότι τα γλυκάκια  είναι προϊόν ανακύκλωσης και όχι εξ επί τούτου! 
 
Υλικά:
 
2  κούπες τριμμένα
παξιμαδάκια ή κουλουράκια ή μπισκότα
1 κούπα μαρμελάδα της αρεσκείας μας (συνήθως βάζω πορτοκαλιού
½ κούπα καρύδια χοντροκομμένα  (  ή αμύγδαλα,
φουντούκια, φυστίκια κλπ)
¼ κούπας ελαιόλαδο
¼ κούπας βούτυρο
100 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα
2-3 κουταλιές κονιάκ ή λικέρ
 
Για την επικάλυψη:
 
½ κούπα ζάχαρη άχνη
 
1 καλή κουταλιά κακάο
1 κοφτή  κουταλιά βούτυρο
2 κουταλιές νερό
 
Για το γαρνίρισμα  τριμμένη σοκολάτα, ή τρούφα σοκολάτα, ή καρύδα ή κοπανισμένοι ξηροί καρποί.
 
Επί το έργον:
 
 
Τρίβουμε τα βουτήματα
να γίνουν σκόνη . Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, τη μαρμελάδα, και το κονιάκ.
Βάζουμε σε σκεύος που μπαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων το λάδι, το βούτυρο και
τη σοκολάτα και τα λιώνουμε σε μεσαία ένταση για ένα λεπτό πάνω κάτω, ίσα να λιώσει το βούτυρο και να μαλακώσει η σοκολάτα. Τα ανακατεύουμε μέσα
στο σκεύος με ένα κουτάλι να ομογενοποιηθούν και τα αδειάζουμε στο μείγμα των
μπισκότων. 
 
 
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή καλύτερα ζυμώνουμε με το χέρι να
αναμειχθούν καλά τα υλικά μας .Στρώνουμε το μείγμα σε σκεύος που έχουμε
καλύψει με μεμβράνη ώστε να έχει πάχος 2-3 εκατοστά και ισιώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια.Το δικό μου σκεύος είναι 25x15x3.  Βάζουμε στο ψυγείο για μια
ώρα, να σφίξει.
 
 
Φτιάχνουμε την επικάλυψη, ανακατεύοντας σε κατσαρολάκι τη
ζάχαρη , το νερό , το βούτυρο και το κακάο ίσα να λιώσει το βούτυρο και να
ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
 
Το αδειάζουμε πάνω στο γλυκό μας και το απλώνουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
 
 
Αφήνουμε να
στερεοποιηθεί για κανένα δεκαπεντάλεπτο και πασπαλίζουμε με τρούφα ή φλούδες
σοκολάτας ή καρύδα. Βγάζουμε προσεκτικά μαζί με τη μεμβράνη το γλυκό μας από το σκεύος και κόβουμε σε τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα κομμάτια.
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Βάζω τη σοκολάτα μαζί με το λάδι και το βούτυρο στην δοσομετρική κούπα γιατί μπαίνει στο
φούρνο μικροκυμάτων . Επί πλέον, είναι εύκολο να μετρηθεί το βούτυρο ακόμη κι
αν δεν έχει λιώσει  Βάζω  1/4  κούπας ελαιόλαδο  και μετά το βούτυρο κομμένο σε
κομματάκια. Όταν η στάθμη του λαδιού φτάσει στη μισή κούπα έχω τη σωστή
ποσότητα. Η διαδικασία του λιωσίματος μπορεί να γίνει και σε πολύ χαμηλή
θερμοκρασία σε κατσαρολάκι.
 
2)Το γλυκό σερβίρεται πολύ ωραία  και όταν το βάλουμε σε κυκλικό σκεύος. Τότε το
κόβουμε σε τριγωνικές φέτες όπως την πίτσα. 
 
3)Τώρα το Χειμώνα τα γλυκάκια μας δεν
χρειάζονται ψυγείο  κατά τη δική μου
κρίση.  Είναι σταθερά και εκτός  ψυγείου. Αλλά και στο ψυγείο δεν σκληραίνουν πολύ και σε λίγα λεπτά αποκτούν ωραία υφή λόγω του ελαιολάδου.
 
4)Μπορούμε να παραλείψουμε το βούτυρο και να χρησιμοποιήσουμε μόνο ελαιόλαδο και λίγο χυμό πορτοκαλιού. Αν και τα βουτήματά που θα χρησιμοποιήσουμε  είναι νηστίσιμα , έχουμε υπέροχα  νηστίσιμα γλυκάκια!
 
Καλή εβδομάδα!
 

Print Friendly, PDF & Email