Vegan/vegetarian

«Ανακυκλώνουμε» παξιμαδάκια, κουλουράκια ή μπισκότα και φτιάχνουμε σοκολατένια κεράσματα χωρίς ψήσιμο

«Ανακυκλώνουμε» παξιμαδάκια, κουλουράκια ή μπισκότα και φτιάχνουμε σοκολατένια κεράσματα χωρίς ψήσιμο

Γλυκάκια από το …τίποτα στο άψε σβήσε!

Στο πλαίσιο της «οικιακής οικονομίας» με ό,τι αυτή σημαίνει,  τα παξιμαδάκια λεμονιού της προηγούμενης εβδομάδας
ανακυκλώθηκαν και έδωσαν ένα θαυμάσιο σοκολατένιο γλυκάκι. Δεν είχαν χαλάσει, τα παξιμαδάκια διατηρούνται ως και δυο μήνες αν είναι κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο. Είχαν μείνει όμως λίγα, μερικά μάλιστα είχαν σπάσει και άλλα ήταν οι γωνιές που λέμε  και δεν ήταν ωραία στην εμφάνιση.
«Ανακυκλώνουμε» παξιμαδάκια, κουλουράκια ή μπισκότα και φτιάχνουμε σοκολατένια κεράσματα χωρίς ψήσιμο
Για  να αδειάσει λοιπόν η μπισκοτιέρα βρέθηκε η άκρη τους… Το ίδιο γλυκάκι έχει φτιαχτεί κατά καιρούς και με κουλουράκια σουσαμένια ή πορτοκαλιού και με τσουρεκάκια και με άλλου είδους παξιμαδάκια. Μπορεί βέβαια να φτιαχτεί και με μπισκότα, σπιτικά ή του εμπορίου.
«Ανακυκλώνουμε» παξιμαδάκια, κουλουράκια ή μπισκότα και φτιάχνουμε σοκολατένια κεράσματα χωρίς ψήσιμο
Επίσης με όποια μαρμελάδα  έχει ξεμείνει στο ντουλάπι μας. Εγώ επειδήθέλω να ανανεώσω την μαρμελάδα πορτοκαλιού, χρησιμοποίησα τέτοια. Όπως έχω ξαναπεί τέτοια ειδικά μαρμελάδα φτιάχνω κάθε χρόνο γιατί είναι η καλύτερη για χρήση σε άλλα γλυκά (τρουφάκια, κέικ, πορτοκαλόπιτες κ.λ.π. )
Αν σας έχουν περισσέψει κάποια βουτήματα, ακόμη και έτοιμα, αξιοποιήστε τα. Η ιδέα επιδέχεται διάφορων αυτοσχεδιασμών, και κανείς δεν πιστεύει ότι τα γλυκάκια  είναι προϊόν ανακύκλωσης και όχι εξ επί τούτου!

Παρατηρήσεις

1)Βάζω τη σοκολάτα μαζί με το λάδι και το βούτυρο στην δοσομετρική κούπα γιατί μπαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων . Επί πλέον, είναι εύκολο να μετρηθεί το βούτυρο ακόμη κι αν δεν έχει λιώσει  Βάζω  1/4  κούπας ελαιόλαδο  και μετά το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια. Όταν η στάθμη του λαδιού φτάσει στη μισή κούπα έχω τη σωστή ποσότητα. Η διαδικασία του λιωσίματος μπορεί να γίνει και σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία σε κατσαρολάκι.

2)Το γλυκό σερβίρεται πολύ ωραία  και όταν το βάλουμε σε κυκλικό σκεύος. Τότε το κόβουμε σε τριγωνικές φέτες όπως την πίτσα.

3)Τώρα το Χειμώνα τα γλυκάκια μας δεν χρειάζονται ψυγείο  κατά τη δική μου κρίση.  Είναι σταθερά και εκτός  ψυγείου. Αλλά και στο ψυγείο δεν σκληραίνουν πολύ και σε λίγα λεπτά αποκτούν ωραία υφή λόγω του ελαιολάδου.

4)Μπορούμε να παραλείψουμε το βούτυρο και να χρησιμοποιήσουμε μόνο ελαιόλαδο και λίγο χυμό πορτοκαλιού. Αν και τα βουτήματά που θα χρησιμοποιήσουμε  είναι νηστίσιμα , έχουμε υπέροχα  νηστίσιμα γλυκάκια!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο