VIDEOS

Χριστόψωμο (VIDEO)

Χριστόψωμο (VIDEO)

Είναι εύκολο! Προλαβαίνουμε…

Χριστόψωμο (VIDEO)
Και φέτος θα σας ευχηθώ «Καλά Χριστούγεννα» με ένα χριστόψωμο. Διαφορετικό από  εκείνο της πρώτης συνταγής, αφού περιέχει βούτυρο και αυγά αλλά το ίδιο νόστιμο και μάλλον πιο εύκολο. Οι συνταγές για χριστόψωμο έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό.
Χριστόψωμο (VIDEO)
Το χριστόψωμο του 2017
Δεν περιέχουν μπέικιν ή σόδα για για το φούσκωμα αλλά  μαγιά ή ακόμη καλύτερα προζύμι. Πολλές  είναι νηστίσιμες ενώ άλλες περιέχουν γάλα βούτυρο και αυγά.
Η προηγούμενη που έδωσα είναι ήδη στα πιο δημοφιλή αυτής της εβδομάδας
που σημαίνει ότι πολλοί επισκέπτες του blog σκοπεύουν να φτιάξουν χριστόψωμο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους και είδαν και τη δική μου συνταγή. Εκείνο ήταν νηστίσιμο.
Χριστόψωμο (VIDEO)
Τούτο εδώ έχει πιο πλούσια ζύμη, περιέχει βούτυρο γάλα και αυγά  και μοσχοβολά από τα ξύσματα εσπεριδοειδών.
Χριστόψωμο (VIDEO)
Από την παρασκευή του περυσινού
Βρήκα τη συνταγή –όπως και αρκετές άλλες- στο τετράδιο συνταγών που μου δάνεισε μια καλή μου γειτόνισσα (με έχουν μάθει πια οι περισσότερες) και  την αντέγραψα στο δικό μου. Είναι και αυτή παλιά και παραδοσιακή. Τα 640gr  του αλευριού που περιλαμβάνονται στα υλικά παραπέμπουν σε μισή οκά όπως καταλαβαίνουμε.  Δοκιμάσαμε πέρυσι τη συνταγή, μας άρεσε …
Χριστόψωμο (VIDEO)
Το περυσινό , με την ίδια συνταγή.
και φέτος ξανάφτιαξα χριστόψωμο με βούτυρο και αυγά και σας το προτείνω. Άλλωστε την ημέρα των Χριστουγέννων δεν νηστεύουμε πια και μπορούμε να το απολαύσουμε στο πρωινό μας, ακόμη κι αν δεν είμαστε της παραδοσιακής ιεροτελεστίας που θέλει τον νοικοκύρη να το μοιράζει με το χέρι στα μέλη της οικογένειας.
Χριστόψωμο (VIDEO)
Δεν είναι πολύ γλυκό και μπορεί να καταναλωθεί με μαρμελάδα αλλά και με κάποιο τυράκι.
Χριστόψωμο (VIDEO)

Παρατηρήσεις

1) Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξηρή μαγιά. Η αντιστοιχία που χρησιμοποιώ είναι 2:1 (ως 3:1, ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος και με το πόσο γρήγορα θέλω να ανεβεί) σε βάρος, δηλαδή 20 γραμμάρια ξηρής μαγιάς (καλή λύση είναι 3 φακελάκια των 7gr) αντί 40 νωπής.Τότε θα προσθέσουμε το γάλα στα αυγά που χτυπήσαμε με τη ζάχαρη και την ξηρή μαγιά στο αλεύρι.

2)Μπορούμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία κάνοντας τα ανεβάσματα στο φούρνο: ανάβουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς και τον σβήνουμε μόλις σβήσει το φωτάκι ένδειξης της θερμοκρασίας. Βάζουμε το μπολ με τη ζύμη σκεπασμένο με μεμβράνη και περιμένουμε να ανεβεί.

3)Μπορούμε ακόμη να κάνουμε αργό ανέβασμα. Δηλαδή να αφήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο για ένα βράδυ. Αυτή θα ανεβεί  πιο αργά . Την επομένη την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και ολοκληρώνεται το ανέβασμά της. Εγώ φέτος έκανα αργό ανέβασμα στη δεύτερη φάση γιατί ζύμωσα πολύ αργά το βράδυ το χριστόψωμό μου και δεν είχα αντοχή να περιμένω να ανεβεί για να το ψήσω. Το έβαλα λοιπόν στο  ψυγείο μετά το πλάσιμο και το στόλισμα (είχε μάλιστα ανεβεί λίγο) και το έψησα την επομένη αφού ήρθε σε θερμοκρασία δωματίου και ανέβηκε κι άλλο

4)Οι παλιές νοικοκυρές στόλιζαν το χριστόψωμο με στοιχεία της καθημερινότητάς τους. Πουλιά , λουλούδια, ζώα , δέντρα, φύλλα ελιάς και αμπελιού και άλλες παραστάσεις διακοσμούσαν χριστόψωμα- έργα τέχνης, χωρίς βέβαια να παραλείπεται ποτέ ο σταυρός. Αν έχετε υπομονή στολίστε το δικό σας. Επίσης σε πολλά μέρη δεν κόβουν το χριστόψωμο με μαχαίρι παρά μόνο με το
χέρι.

Φτιάξτε φέτος χριστόψωμο! Όχι κατ’ ανάγκην με κάποια από τις
δικές μου συνταγές αλλά φτιάξτε  χριστόψωμο για το καλό, για το έθιμο, για να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα!
Στολίστε το με υπομονή και αγάπη και μοιραστείτε το με τους αγαπημένους σας.

Καλά Χριστούγεννα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο