Vegan/vegetarian

Κλημεντίνες σε σιρόπι με ρακή

Κλημεντίνες σε σιρόπι με ρακή

Κάτι σαν γλυκό του κουταλιού, χωρίς την αθωότητά του 😉 …

Κλημεντίνες σε σιρόπι με ρακή

Είχα βρει αυτή τη συνταγή σ’ ένα παλιό περιοδικό. Έχουν περάσει τόσα χρόνια που ούτε που θυμάμαι ποιο ήταν το περιοδικό και ποιος είχε δώσει αυτή την ωραία εκδοχή του γλυκού που είναι κάτι ανάμεσα σε γλυκό του κουταλιού και κομπόστα.   Είναι όμως μια πολύ όμορφη ιδέα που μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα φρούτα αν θέλουμε κάπως πιο εξεζητημένη γεύση στα γλυκά κουταλιού  που θα
γαρνίρουν γιορτινά επιδόρπια με γιαούρτι, ή με τυρί κρέμα .

Κλημεντίνες σε σιρόπι με ρακή

Ειδικά όταν φτιαχτεί με  κλημεντίνες ή κλημεντίνια (αυτό το είδος των μανταρινιών που δεν έχουν κουκούτσια), ταιριάζει θαυμάσια πάνω από σοκολατένια κέικ που θα ποτίσουμε με το αλκοολούχο σιρόπι τους . Μπορούμε ακόμη  να κόψουμε σε φετούλες τις κλημεντίνες μας και να στολίσουμε τούρτες και κρέμες  παντός είδους. Ο αστεροειδής γλυκάνισος και η κανέλα προσθέτουν επί πλέον αρώματα στο ήδη αρωματισμένο σιρόπι. Αλλά και σκέτο στο πιατάκι σαν όλα τα γλυκά του κουταλιού είναι μια απόλαυση για ενηλίκους!

Αν δεν έχετε ρακή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο λευκό ποτό με ουδέτερο άρωμα, ώστε να μην αλλοιωθεί το υπέροχο χρώμα του φρούτου και να μην επισκιαστεί το άρωμά του. Επειδή χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα να ωριμάσει φτιάξτε το άμεσα αν το θέλετε για τα Χριστούγεννα ή μέχρι το τέλος της εβδομάδας αν το θέλετε για την Πρωτοχρονιά.

Κλημεντίνες σε σιρόπι με ρακή

Παρατηρήσεις

1)Η συνταγή στο περιοδικό έλεγε ότι μπορούμε να βράσουμε χωριστά τις κλημεντίνες και μάλιστα σε χύτρα ταχύτητας και να δέσουμε το σιρόπι ώστε να περιορίσουμε το χρόνο βρασμού. Τα βράσουμε μαζί για 15 λεπτά και συνεχίζουμε όπως παραπάνω. Δεν το έχω κάνει ποτέ έτσι και δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα.

2) Αντί  αστεροειδή γλυκάνισο μπορούμε να βάλουμε καρφάκια γαρύφαλλου τα οποία μάλιστα μπορούμε να καρφώσουμε σε μερικές κλημεντίνες.

3) Η ποσότητα του σιροπιού είναι αρκετή. Εγώ όμως χρησιμοποιώ 1 κιλό ζάχαρη και 1 lt νερό και  φροντίζω να χωρέσει αρκετό σιρόπι κάθε βάζο με τις κλημεντίνες μου, δηλαδή χρησιμοποιώ μεγαλύτερα βάζα απ’ ότι χρειάζεται γιατί είναι πολύ ωραίο για να βρέχουμε παντεσπάνι τούρτας ή να βουτάμε μπισκότα για γλυκά ψυγείου. Ακόμη όμως κι αν περισσέψει το φυλάσσω σε βάζο. Αν το ανακατέψουμε με λίγο μέλι έχουμε ένα γλυκόπιοτο σερμπέτι με γεύση ρακόμελου ( πιο ελαφρύ όμως) ,  αρωματισμένου με μανταρίνι και κανέλα που πίνεται πολύ ευχάριστα…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο