Ένα ακόμη νηστίσιμο φαγάκι πριν τα γιορτινά!
Τα καλαμαράκια ήταν διαφόρων μεγεθών. Άλλα μικρά, άλλα
μεγάλα, άλλα μέτρια. Διάλεξα τα πιο μεγάλα γι αυτό το φαγητό που είναι μια
διαφορετική εκδοχή για τα γεμιστά καλαμαράκια, που συνηθίζω όταν ακριβώς δεν
είναι αρκετά για να αποτελέσουν μόνα τους φαγητό.
μεγάλα, άλλα μέτρια. Διάλεξα τα πιο μεγάλα γι αυτό το φαγητό που είναι μια
διαφορετική εκδοχή για τα γεμιστά καλαμαράκια, που συνηθίζω όταν ακριβώς δεν
είναι αρκετά για να αποτελέσουν μόνα τους φαγητό.
Όταν
λοιπόν δεν έχω πολλά για γέμισμα , τα συνδυάζω με πατάτες για να
γίνουν φαγητό κι όχι μεζές… Σ’ αυτήν την περίπτωση παραλείπω το ρύζι στη
γέμιση γιατί θεωρώ υπερβολικό στο ίδιο πιάτο αυτού του είδους , να υπάρχει και ρύζι και τις
πατάτες. Αυτό βέβαια είναι δικό μου κόλλημα. Κάλλιστα μπορούν οι πατάτες να
συνοδεύσουν τα κλασικά γεμιστά καλαμαράκια με το ρύζι.
λοιπόν δεν έχω πολλά για γέμισμα , τα συνδυάζω με πατάτες για να
γίνουν φαγητό κι όχι μεζές… Σ’ αυτήν την περίπτωση παραλείπω το ρύζι στη
γέμιση γιατί θεωρώ υπερβολικό στο ίδιο πιάτο αυτού του είδους , να υπάρχει και ρύζι και τις
πατάτες. Αυτό βέβαια είναι δικό μου κόλλημα. Κάλλιστα μπορούν οι πατάτες να
συνοδεύσουν τα κλασικά γεμιστά καλαμαράκια με το ρύζι.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Υλικά:
Για πέντε μεγάλα καλαμάρια (και λίγα μικρά ή 1-2 μεγάλα για τη γέμιση):
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 μικρές ντομάτες
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ κούπα μαϊντανό
ψιλοκομμένο
ψιλοκομμένο
½ κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
1 κούπα ψιλοκομμένα καλαμαράκια
¼ κούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Για το ταψί:
3 -4 μέτριες πατάτες
½ κούπα ελαιόλαδο
1,5 κούπα τριμμένη ντομάτα
½ κούπα κρασί (εγώ βάζω ροζέ τοπικό συνήθως)
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια. Βγάζουμε το «ράμφος» ανάμεσα στα
πλοκάμια τους, τα μάτια τους και το κεντρικό ζελατινένιο κοκαλάκι Τα πλένουμε
καλά γιατί πολλές φορές έχουν συγκρατήσει άμμο.
πλοκάμια τους, τα μάτια τους και το κεντρικό ζελατινένιο κοκαλάκι Τα πλένουμε
καλά γιατί πολλές φορές έχουν συγκρατήσει άμμο.
Ψιλοκόβουμε τα υλικά της γέμισης . Όλα μαζί πρέπει να είνα περίπου 2 κούπες όχι πατητές . Ψιλοκόβουμε και τα πλοκαμάκια που έχουν
κοπεί στο καθάρισμα ή λίγα καλαμαράκια , ώστε να έχουμε μια κούπα περίπου «κιμά»
καλαμαριών και τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες, και ¼ της κούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να ανακατευτούν οι μυρωδιές και γεμίζουμε τα καλαμαράκια μας.
κοπεί στο καθάρισμα ή λίγα καλαμαράκια , ώστε να έχουμε μια κούπα περίπου «κιμά»
καλαμαριών και τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες, και ¼ της κούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να ανακατευτούν οι μυρωδιές και γεμίζουμε τα καλαμαράκια μας.
Αν η γέμιση
είναι πολύ υδαρής , τη στραγγίζουμε λίγο χωρίς να πετάξουμε το ζουμάκι ή παίρνουμε τη γέμιση αφήνοντας στο μπολ που τη φτιάξαμε το ζουμάκι. Κόβουμε τις πατάτες σε στρογγυλές φέτες και
τις στρώνουμε σε πυρέξ .
είναι πολύ υδαρής , τη στραγγίζουμε λίγο χωρίς να πετάξουμε το ζουμάκι ή παίρνουμε τη γέμιση αφήνοντας στο μπολ που τη φτιάξαμε το ζουμάκι. Κόβουμε τις πατάτες σε στρογγυλές φέτες και
τις στρώνουμε σε πυρέξ .
Βάζουμε ανάμεσά τους και πάνω τους τα καλαμαράκια.
Τρίβουμε στο μπολ που ήταν η γέμιση (άρα έχει μείνει πιθανόν και λίγο ζουμάκι)
τις υπόλοιπες ντομάτες και περιχύνουμε το φαγητό μας.
Τρίβουμε στο μπολ που ήταν η γέμιση (άρα έχει μείνει πιθανόν και λίγο ζουμάκι)
τις υπόλοιπες ντομάτες και περιχύνουμε το φαγητό μας.
Προσθέτουμε ακόμη ½ κούπα
ελαιόλαδο και ½ κούπα κρασί και βάζουμε το φαγητό μας στους 200 βαθμούς στο
φούρνο (δεν χρειάζεται να είναι προθερμασμένος) για μισή ώρα και μετά χαμηλώνουμε στους 180 μέχρι να ολοκληρωθεί .Συνήθως δεν χρειάζεται άλλο νεράκι, αλλά αν δούμε ότι ξεραίνονται προσθέτουμε λίγο ακόμη.
ελαιόλαδο και ½ κούπα κρασί και βάζουμε το φαγητό μας στους 200 βαθμούς στο
φούρνο (δεν χρειάζεται να είναι προθερμασμένος) για μισή ώρα και μετά χαμηλώνουμε στους 180 μέχρι να ολοκληρωθεί .Συνήθως δεν χρειάζεται άλλο νεράκι, αλλά αν δούμε ότι ξεραίνονται προσθέτουμε λίγο ακόμη.
Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να
μελώσει η σάλτσα (περίπου 1,5 ώρα).
μελώσει η σάλτσα (περίπου 1,5 ώρα).
Σερβίρουμε το φαγάκι μας ζεστό , με φρέσκο ψωμί . Πίνουμε-
αν υπάρχει όρεξη- κρασάκι .
αν υπάρχει όρεξη- κρασάκι .
Παρατηρήσεις:
1) Μπορούμε να βάλουμε στη γέμιση και άλλα
θαλασσινά, π.χ. γαρίδες ή να προσθέσουμε μανιτάρια ή/και πιπεριά κομμένη σε
καρεδάκια. Ακόμη αντί άνηθο μπορούμε να βάλουμε μάραθο.
θαλασσινά, π.χ. γαρίδες ή να προσθέσουμε μανιτάρια ή/και πιπεριά κομμένη σε
καρεδάκια. Ακόμη αντί άνηθο μπορούμε να βάλουμε μάραθο.
2)
Αν τα
κεφαλάκια έχουν αποκολληθεί από τα καλαμάρια στο καθάρισμα, κλείνουμε το στόμιο
με μια οδοντογλυφίδα και ψιλοκόβουμε στη γέμιση τα πλοκάμια. Αυτό μπορούμε να
το κάνουμε και όταν δεν μας περισσεύουν καλαμάρια για «κιμά». Στο σερβίρισμα
όμως ταιριάζει να τα έχουμε με τα πλοκαμάκια τους.
Αν τα
κεφαλάκια έχουν αποκολληθεί από τα καλαμάρια στο καθάρισμα, κλείνουμε το στόμιο
με μια οδοντογλυφίδα και ψιλοκόβουμε στη γέμιση τα πλοκάμια. Αυτό μπορούμε να
το κάνουμε και όταν δεν μας περισσεύουν καλαμάρια για «κιμά». Στο σερβίρισμα
όμως ταιριάζει να τα έχουμε με τα πλοκαμάκια τους.
Προσωπικά τρώω αυτό το πιάτο και για γιορτινό!!!!!
Α όχι Λίλα μου! Το θέλω το κρεατάκι μου τα Χριστούγεννα :-)!
Βαγγελιώ μου καταπληκτικό πιάτο!Και θα συμφωνήσω με τη Λίλα επάνω!
Φιλιά πολλά!
Κρατήστε το και οι δυο σας κορίτσια. Εγώ θα προτιμήσω γουρουνάκι ή γαλοπούλα 🙂
Την περασμένη εβδομάδα τα απολαύσαμε, εγώ βάζω λίγο ρύζι και αρκετό κουκουνάρι!
Καλό ξημέρωμα.
Α! Το κουκουνάρι θα πηγαίνει και σε τούτη την εκδοχή. Ρύζι δεν βάζω όταν τα φτιάχνω με πατάτες. Και βάζω πατάτες όταν είναι λιγότερα απ' όσα χρειαζόμαστε 🙂
Καλησπέρα,Βαγγελιώ μου…Κι αυτό το φαγητό είναι από τα αγαπημένα μου…Θα συμφωνήσω κι εγώ με τις φίλες ότι άνετα το τρώω για κυριακάτικο…Με το καλό να υποδεχθούμε τη γέννηση του Χριστού,στην καρδιά μας πρωτίστως…
Ευχαριστώ Μαρία μου. Μακάρι να πιάσουν οι ευχές σου…
Καλά, μόλις το είδα στο facebook, έκαναν γκλιν γκλιν τα ματάκια μου. Απόλαυση το πιάτο σου, τέλειο, μοναδικό, φοβερό, ανεπανάληπτο…κάτσε να σταματήσω γιατί έχω κι άλλα! Δως μου λίγοοοοοο!
Ευχαριστώ Μάρθα! Ενθουσιώδες σχόλιο από μια πολύ γλυκιά κοπέλα!
Πεντανόστιμο!!! Και συμφωνώ απόλυτα με την επιλογή της μη χρήσης ρυζιού στη γέμιση, αφού έβαλες τις πατάτες Βαγγελιώ μου.
Χορταστικό με τις πατατούλες του και μυρωδάτο με τα μυριστικά της γέμισης Πηνελόπη μου!
Νοστιμότατο πιάτο! Αρκεί να έχεις και ψωμάκι για να βουτάς στη σαλτσούλα…
Ναι , ναι Αναστασία τις σηκώνει τις βούτες του…
Μια υπέροχη γευστική πρόταση όχι μόνο για όσους νηστεύουν, αλλά για όλους μας!
Φιλιά Βαγγελιώ μου, καλό απόγευμα!
Ευχαριστώ Έλενα. Όντως είναι καλό πιάτο και για εποχές που δεν νηστεύουμε. Χορταστικό και μυρωδάτο!
Τι υπέροχη συνταγή και τι όμορφη παρουσίαση.Λατρεύω τη Κρήτη, νομίζω αν διάλλεγα άλλο μέρος να μείνω από τη πατρίδα μου τη Θεσσαλονίκη θα ήταν η Κρήτη..Καλές γιορτές να ευχηθώ και..στείλε βρε πουλάκι μου μία μερίδα τέτοια..
Καλώς όρισες Αχτίδα! Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το τόσο όμορφο σχόλιο. Κι εγώ αν έμενα εκτός Κρήτης την Θεσσαλονίκη θα διάλεγα! Άλλωστε είμαι Θεσσαλονικιά ….εξ αγχιστείας :-)!
Ελα Αχτίδα μου… αυτό εκανα και εγώ..!!!!και τωρα Βαγγελιώ μου στο θεμα καλαμαρια ….μμμμμμ μεχρι εδώ μοσχομύρισε το φαγητό….πολύ ωραια εκδοχή.. με τις πατατούλες… συνήθως την κανω και εγώ με γεμιση ριζιού…χωρίς πατατες…αλλα η δική σου μου αρέσει πολύ θα την φιαξω
Ρούλα κι εγώ βάζω ρύζι στη γέμιση όταν δεν βάλω πατάτες. Ούτως ή άλλως είναι από τα πιο νόστιμα νηστίσιμα!
Τι καταπληκτική πρόταση, λατρεύω τα φαγητά του φούρνου! Φτιάχνω κι εγώ γεμιστά καλαμαράκια αλλά στην κατσαρόλα. Φαντάζομαι πόσο νόστιμα θα έγιναν. Σε ευχαριστώ πολύ.
Να είσαι καλά.
Ελένη μου είναι πολύ νόστιμα ούτως ή άλλως! Κι εγώ όταν τα φτιάχνω με ρύζι πολλές φορές τα βάζω στην κατσαρόλα. Γίνονται και πιο γρήγορα…
πεντανοστιμη συνταγη. Μπραβο!
καταπληκτικο και απο εμφανηση σκιζει
Το εφτιαξα και ειναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ.προσθεσα μονο μια σκελιδα σκορδο που μάρεσει πολυ σε φετες και στη μεση του βρασιματος λιγε`ς βελονες δεντρολιβανο.Το ζουμακι του δεν παιζεται. Με πατατες Τηλου γιατι ολα εχουν σημασια.
Χρηστος
Αγαπητή Βαγγελιώ. Απο τότε που βρήκα την ιστοσελίδα σου είναι ο πρώτος σταθμός αναζητησης. Θα ήθελα να σε ρωτήσω άμα θα είναι καλύτερα να τσιγαρησουμε λιγο τα λαχανικά μας. Επίσης θέλω την γνώμη σου εάν μπορώ να γεμίσω το καλαμάρι απο την προηγούμενη μέρα και να το ψήσω την επόμενη. Περιμένω σχόλια.
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Εγώ δεν τα τσιγαρίζω αλλά ίσως να τους πήγαινε αν μας αρέσουν οι πιο έντονες γεύσεις. Αν τα τσιγαρίσεις να τα σβήσεις με λίγο κρασάκι ή ούζο. Πάντως ψήνεται το φαγητό αρκετή ώρα στο φούρνο οπότε μαλακώνουν και χωρίς τσιγάρισμα. Ναι μπορούμε να τα φτιάξουμε αποβραδίς και να τα ψήσουμε την επόμενη. Φυσικά θα μπουν στο ψυγείο. Καλή επιτυχία!
Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Το φαγητό αυτό θα το φτιάξω για την εορτή της ενορίας μας στις 27 Μαρτίου. Αντί για πατάτες λέω να βάλω ρύζι και να το σερβίρω μαζί με αρακά που το βρήκα πάλι στην ιστοσελίδα σας. Μήπως έχετε κάπου την συνταγή για καλαμαριά γεμιςτα με ρύζι;;
Σας ευχαριστώ και πάλι!
Καλησπέρα. Δεν έχω βάλει ακόμη τα γεμιστά με ρύζι αλλά τα έχω στα προσεχή. Ελπίζω να τα αναρτήσω πριν χρειαστείτε τη συνταγή. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!