Αλμυρά

Απάκι με αυγά (σφουγγάτο με απάκι)

Απάκι με αυγά (σφουγγάτο με απάκι)

Γρήγορο ναι, πρόχειρο όχι!

Με ρώτησαν πριν από μέρες,  όταν δημοσίευσα στο facebook μια φωτογραφία από την προηγούμενη φορά που έφτιαξα αυτό το πιάτο, τι είναι το απάκι. Το απάκι λοιπόν είναι ένα από τα πιο νόστιμα προϊόντα των χοιροσφαγίων της Κρήτης. Είναι εκλεκτό κομμάτι χοιρινού κρέατος, μαριναρισμένο σε ξύδι, πασπαλισμένο με πιπεροκύμινα, και καπνισμένο στον καπνό διάφορων αρωματικών χόρτων.
Απάκι με αυγά (σφουγγάτο με απάκι)

Είναι μάλιστα το λιγότερο λιπαρό από όλα τα υπόλοιπα εδέσματα που προκύπτουν από το χοίρο των Χριστουγέννων αφού για την παρασκευή του χρησιμοποιείται κομμάτι κρέατος χωρίς εμφανές λίπος. Αν βρω ευκαιρία, θα φτιάξω κάποια στιγμή απάκι για να υπάρχει και αυτή η συνταγή στο blog, και τότε θα γράψω περισσότερα για τη θέση του στο κρητικό τραπέζι.

Απάκι με αυγά (σφουγγάτο με απάκι)

Αυτό που χρησιμοποίησα σήμερα είναι «αγοραστό» από καλό παραγωγό και ήταν σαν σπιτικό. Νόστιμο, χωρίς περιττά λίπη και με ισορροπία στα μπαχαρικά και το ξύδι. Υποθέτω ότι αντίστοιχο θα υπάρχει στα  μαγαζιά που πουλούν κρητικά προϊόντα σε όλη την Ελλάδα. Οι άνθρωποι που διατηρούν τέτοια μαγαζιά στην πλειοψηφία τους ελέγχουν την ποιότητα των προϊόντων τους.

Αναζητείστε το λοιπόν και δοκιμάστε το σαν συστατικό ομελέτας , τάρτας,  σαλάτας , με μανιτάρια και ξινομυζήθρα , με ζυμαρικά και όπου αλλού νομίζετε ότι ταιριάζει . Ακόμη και σκέτο, απλά «τσουρουφλισμένο» σε αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί είναι τέλειο!

Απάκι με αυγά (σφουγγάτο με απάκι)

Μια από τις πιο παραδοσιακές του εφαρμογές είναι η απλή, λιτή ομελέτα με αυγά. Δυο τρία μόνο υλικά για ένα υπέροχο πιάτο! Γρήγορο αλλά όχι πρόχειρο πιάτο, με εκλεκτά αρώματα και υπέροχη γεύση, που σηκώνει κι ένα ποτηράκι κόκκινο κρασάκι μέρες που έρχονται… Μπορεί να μπει σαν ορεκτικό στη μέση του τραπεζιού ή να αποτελέσει κύριο πιάτο για όσους δεν φοβούνται τη χοληστερίνη.

Απάκι με αυγά (σφουγγάτο με απάκι)

Παρατηρήσεις

Το απάκι μπορεί να είναι συστατικό οποιασδήποτε ομελέτας : με πατάτες,  με λαχανικά, με τυρί . Η γεύση του όμως αναδεικνύεται στην απλή παραδοσιακή εκδοχή του σκέτου σφουγγάτου! Προσωπικά,  δεν βάζω ούτε γάλα στο χτύπημα των αυγών.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο