Αλμυρά

Καλαμαράκια γεμιστά στον φούρνο με πατάτες

Καλαμαράκια γεμιστά στον φούρνο με πατάτες

 Ένα ακόμη νηστίσιμο φαγάκι πριν τα γιορτινά!

Τα καλαμαράκια ήταν διαφόρων μεγεθών. Άλλα μικρά, άλλα
μεγάλα, άλλα μέτρια. Διάλεξα τα πιο μεγάλα γι αυτό το φαγητό που είναι μια
διαφορετική εκδοχή για τα γεμιστά καλαμαράκια, που συνηθίζω όταν ακριβώς δεν
είναι αρκετά για να αποτελέσουν μόνα τους φαγητό.
Καλαμαράκια γεμιστά στον φούρνο με πατάτες
Όταν
λοιπόν  δεν έχω πολλά  για γέμισμα , τα συνδυάζω με πατάτες για να
γίνουν φαγητό κι όχι μεζές… Σ’ αυτήν την περίπτωση παραλείπω το ρύζι στη
γέμιση γιατί θεωρώ υπερβολικό στο ίδιο πιάτο αυτού του είδους , να υπάρχει και  ρύζι και τις
πατάτες. Αυτό βέβαια είναι δικό μου κόλλημα. Κάλλιστα μπορούν οι πατάτες να
συνοδεύσουν τα κλασικά γεμιστά καλαμαράκια με το ρύζι.
Καλαμαράκια γεμιστά στον φούρνο με πατάτες
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Υλικά:
Για πέντε μεγάλα καλαμάρια (και λίγα μικρά ή 1-2 μεγάλα για τη γέμιση):
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 μικρές ντομάτες
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ κούπα μαϊντανό
ψιλοκομμένο
½ κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
1 κούπα ψιλοκομμένα καλαμαράκια
¼ κούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Για το ταψί:
3 -4 μέτριες πατάτες
½ κούπα ελαιόλαδο
1,5 κούπα τριμμένη ντομάτα
½ κούπα κρασί (εγώ βάζω ροζέ τοπικό συνήθως)
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια. Βγάζουμε το «ράμφος» ανάμεσα στα
πλοκάμια τους, τα μάτια τους και το κεντρικό ζελατινένιο κοκαλάκι  Τα πλένουμε
καλά γιατί πολλές φορές έχουν συγκρατήσει άμμο.
Καλαμαράκια γεμιστά στον φούρνο με πατάτες
Ψιλοκόβουμε τα υλικά της γέμισης . Όλα μαζί πρέπει να είνα περίπου 2 κούπες όχι πατητές . Ψιλοκόβουμε και τα πλοκαμάκια που έχουν
κοπεί στο καθάρισμα ή λίγα  καλαμαράκια  , ώστε να έχουμε μια κούπα περίπου «κιμά»
καλαμαριών και τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες, και  ¼ της κούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να ανακατευτούν οι μυρωδιές  και γεμίζουμε τα καλαμαράκια μας.
Καλαμαράκια γεμιστά στον φούρνο με πατάτες
Αν η γέμιση
είναι πολύ υδαρής , τη στραγγίζουμε λίγο χωρίς να πετάξουμε το ζουμάκι ή παίρνουμε τη γέμιση αφήνοντας στο μπολ που τη φτιάξαμε το ζουμάκι.  Κόβουμε τις πατάτες σε στρογγυλές φέτες και
τις στρώνουμε σε πυρέξ .
Καλαμαράκια γεμιστά στον φούρνο με πατάτες
 Βάζουμε ανάμεσά τους και πάνω τους τα καλαμαράκια.
Τρίβουμε στο μπολ που ήταν η γέμιση (άρα έχει μείνει πιθανόν και λίγο ζουμάκι)
τις υπόλοιπες ντομάτες και περιχύνουμε το φαγητό μας.
Καλαμαράκια γεμιστά στον φούρνο με πατάτες
Προσθέτουμε ακόμη ½ κούπα
ελαιόλαδο και ½ κούπα κρασί και βάζουμε το φαγητό μας στους 200 βαθμούς στο
φούρνο (δεν χρειάζεται να είναι προθερμασμένος) για μισή ώρα και μετά χαμηλώνουμε στους 180 μέχρι να ολοκληρωθεί .Συνήθως δεν χρειάζεται άλλο νεράκι, αλλά αν δούμε ότι ξεραίνονται προσθέτουμε λίγο ακόμη.
Καλαμαράκια γεμιστά στον φούρνο με πατάτες
Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να
μελώσει η σάλτσα (περίπου 1,5 ώρα).
Σερβίρουμε το φαγάκι μας ζεστό , με φρέσκο ψωμί . Πίνουμε-
αν υπάρχει όρεξη- κρασάκι .
Καλαμαράκια γεμιστά στον φούρνο με πατάτες
Παρατηρήσεις:
1)      Μπορούμε να βάλουμε στη γέμιση και άλλα
θαλασσινά, π.χ. γαρίδες ή να προσθέσουμε μανιτάρια ή/και πιπεριά κομμένη σε
καρεδάκια. Ακόμη αντί άνηθο μπορούμε να βάλουμε μάραθο.
2)
Αν  τα
κεφαλάκια έχουν αποκολληθεί από τα καλαμάρια στο καθάρισμα, κλείνουμε το στόμιο
με μια οδοντογλυφίδα και ψιλοκόβουμε στη γέμιση τα πλοκάμια. Αυτό μπορούμε να
το κάνουμε και όταν δεν μας περισσεύουν καλαμάρια για «κιμά». Στο σερβίρισμα
όμως ταιριάζει να τα έχουμε με τα πλοκαμάκια τους.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο