Εύκολη βασιλόπιτα με μαγιά

 

Η εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και
την Πρωτοχρονιά είναι η εβδομάδα των γλυκών με τη βασιλόπιτα να κυριαρχεί όλων
των άλλων. Μπορούμε να παραλείψουμε κάποιο από τα άλλα που συνηθίζονται αλλά
Πρωτοχρονιά χωρίς βασιλόπιτα δεν νοείται. Ίσως γιατί αυτό το μικρό φλουρί που
όλοι θέλουν να είναι στο κομμάτι τους κρύβει την ελπίδα μας για καλοτυχία, για
αλλαγή όσων μας βαραίνουν και μας πληγώνουν, για μια πιο εύκολη καινούρια
χρονιά. Μέχρι τα μέσα του Γενάρη μπορεί και να ΄χουμε  ξεχάσει τον τυχερό, αλλά η Πρωτοχρονιά έχει
κάθε χρόνο τον πρωταγωνιστή της. Τον τυχερό του φλουριού που κατά καιρούς ήταν κουμπί, φασόλι,δραχμούλα ή χρυσή αγγλική λίρα, σηματοδοτώντας κι αυτό μέρες φτώχειας ή ευημερίας! Μέρες βασιλόπιτας λοιπόν… 

 

 
Το τελετουργικό  του
κοψίματος της βασιλόπιτας είναι λίγο πολύ το ίδιο σε όλη την Ελλάδα. Αφού η
πίτα σταυρωθεί, κόβεται  το  κομμάτι του Χριστού, της Παναγίας, του Αγίου
Βασιλείου, του φτωχού, του νοικοκύρη , της νοικοκυράς , όλων των υπολοίπων
μελών της οικογένειας ακόμη κι αν λείπουν, και όλων των παρισταμένων.
  

Σε πολλά σπίτια μπορεί να είναι 2-3 οι
τυχεροί. Βασιλόπιτες με πολλά «εικονικά» φλουριά ώστε να πάρουν όλα τα παιδιά ή
με  …ατασθαλίες στο κόψιμο για τον ίδιο
λόγο. Ξαναδιαβάστε το διήγημα του Νιρβάνα . Άλλοι καιροί, άλλα ήθη.

 

Πέρυσι είχα δώσει συνταγή παραδοσιακής κρητικής βασιλόπιτας  χωρίς μαγιά, με μπόλικα πορτοκάλια, που είχα κι εγώ πολλά χρόνια να τη
φτιάξω. Όσοι τη  δοκίμασαν  ενθουσιάστηκαν. Πολλοί όμως θέλουν στη βασιλόπιτά τους
 μυρωδιά από μαστίχα και μαχλέπι και τότε
η καλύτερη επιλογή είναι συνταγή με μαγιά. Τούτη εδώ η συνταγή είναι μια
βασιλόπιτα ανεβατή πολύ εύκολη σε σχέση με άλλες. Είναι η βασιλόπιτα που φτιάχνω τα περισσότερα χρόνια και μπορούν να την φτιάξουν ακόμη και εντελώς
άπειρες με τη χρήση της μαγιάς νοικοκυρές.

 

 

 

 Δεν την λέω τσουρέκι γιατί η ζύμη της
 είναι πολύ αραιή σε σχέση με τη ζύμη του
τσουρεκιού. Κολλάει αρκετά στα χέρια  και δεν πλάθεται. Ίσως γι αυτό είναι ιδιαίτερα αφράτη
τελικά. Όσες φορές την έχω φτιάξει – και τη φτιάχνω πολλά χρόνια- δεν μένει
ψίχουλο. Η αρχική συνταγή έχει τα διπλάσια υλικά από αυτά που χρησιμοποιώ εγώ.
Δηλαδή οι ποσότητες που θα δείτε παρακάτω αφορούν  την μισή δόση. Είναι αρκετά για 28άρι ταψάκι,  αλλά αν 
έχετε καλεσμένους  απλά διπλασιάστε
τα!

 

 

 

Υλικά:
500 γραμμάρια αλεύρι καλής ποιότητας
25 γραμμάρια νωπή μαγιά μπύρας ή  12 γραμμάρια ξηρή (1,5 φακελάκι)
1 κούπα  χλιαρό γάλα
½ κούπα λιωμένο βούτυρο γάλακτος και λίγο για το ταψί
2 αυγά +1 ένα κρόκο για την επάλειψη της επιφάνειας
1 κούπα ζάχαρη + 1 κουταλιά (για τη μαγιά)
1 κουταλάκι μαχλέπι σκόνη
½ κουταλάκι αλάτι
1/3 κουταλάκι κόκκους μαστίχας ( ή 2-3 μεγάλους)
1/3 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
Επί το έργον:
 

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε 2
κουταλιές από το αλεύρι και τη 1 κουταλιά τη ζάχαρη, και ωστόσο αλέθουμε στο multi τα μυρωδικά με 1-2 κουταλιές από την υπόλοιπη ζάχαρη της συνταγής. Αφήνουμε να φουσκώσει ο χυλός της μαγιάς (γίνεται πολύ γρήγορα αν ο χώρος έχει θερμοκρασία πάνω από 20 βαθμούς). 

Βάζουμε
σε ένα μπολ το αλεύρι, το  αλάτι, και τα
μυρωδικά και  τη ζάχαρη. Ανοίγουμε μια
λακουβίτσα και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς . Αν χρησιμοποιήσουμε ξηρή
μαγιά την βάζουμε και αυτή στο αλεύρι και προσθέτουμε στο μείγμα των ξηρών
υλικών το γάλα χλιαρό και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα. Ζυμώνουμε . 

 

Το μείγμα θα κολλά στα χέρια μας.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το ενσωματώνουμε στη ζύμη. Σκεπάζουμε το ζυμάρι
 μας και αφήνουμε να ανεβεί.
Διπλασιάζεται σε όγκο σε 2-2,5 ώρες ανάλογα τη θερμοκρασία.

Το πατάμε να
κατεβεί και το στρώνουμε σε ταψί 28 νούμερο. 

 

Στρώνουμε την επιφάνεια με ελαφρά
βρεγμένα χέρια , σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανεβεί ξανά.

 

 Όταν είναι έτοιμη
(τώρα θέλει λιγότερη ώρα) την αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού διαλυμένο σε 2-3
κουταλιές γάλα και τη διακοσμούμε με αμύγδαλα. Προσέχουμε να μην πατάμε πολύ το
βουρτσάκι γιατί η ζύμη της είναι πολύ πιο απαλή από του τσουρεκιού και δεν
πρέπει να την ξεφουσκώσουμε. 

 

Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος ο
φούρνος) , στη μεσαία σχάρα για 45-50 λεπτά. Στα 25- 30 λεπτά την καλύπτουμε με
χαρτί κουζίνας για να μην καεί η επιφάνειά της.

 

Παρατηρήσεις:
1)     
Αν θέλουμε πιο στολισμένη τη βασιλόπιτα μας μπορούμε
αφού κρυώσει να την διακοσμήσουμε με γλάσο βανίλιας (δείτε την περυσινή). Εγώ στις
ανεβατές βασιλόπιτες προτιμώ το στόλισμα με αμύγδαλα
2)     
Θεωρώ εύκολη αυτή τη βασιλόπιτα γιατί αν εξαιρέσουμε
τον χρόνο των ανεβασμάτων, γίνεται πολύ γρήγορα και χωρίς καθόλου κόπο. Είναι
δε τόσο νόστιμη  που παλιότερα την
έφτιαχνα και μεσοχρονίς αντί τσουρεκιού. Άρεσε πολύ στα παιδιά μου.
3)     
Οι έμπειρες νοικοκυρές το γνωρίζουν αλλά για τις
πιο νέες οφείλω να πω ότι τα υλικά για τα ανεβατά γλυκά πρέπει να είναι σε
θερμοκρασία δωματίου. Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό ( το πολύ 40 βαθμών) , αλλιώς η μαγιά μας θα καταστραφεί και δεν θα φουσκώσει. Αν δεν μπορούμε να
ελέγξουμε την θερμοκρασία είναι καλύτερα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου παρά
περισσότερο ζεστό από όσο πρέπει. Θα αργήσει λίγο , αλλά θα φουσκώσει .
4)     
Κι επειδή η φτώχεια στη χώρα μας έχει αρχίσει να
μας απειλεί όλους, ας μη ξεχάσουμε φέτος το κομμάτι του φτωχού.Αν και δεν πιστεύω στις εκ των άνω λύσεις, ας είναι φέτος η τυχερή του -η τυχερή μας- χρονιά…
 
 

Print Friendly, PDF & Email