Vegan/vegetarian

Πράσινες ελιές στο… μπουκάλι!

Πράσινες ελιές στο… μπουκάλι!

Καιρός για ελιές!

Όχι δεν αρχίσαμε ακόμη τα λιομαζώματα. Μέχρι προχθές δεν είχε βρέξει και οι ελιές  δεν είναι ακόμη έτοιμες . Όμως ήδη  μαζέψαμε βρώσιμες ελιές για διατήρηση. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας που να μην έχει δοκιμάσει με κάποιο τρόπο βρώσιμη ελιά. Σκέτες ελιές με ψωμάκι σε μαύρες φτώχειες, συμπλήρωμα σε νηστίσιμα τραπέζια, σε ελιόψωμα κι ελιόπιτες,  σε σαλάτες και σάλτσες και ελιόπαστες, ακόμη και μαγειρεμένες με θαλασσινά, και τελευταία σαν γλυκό κουταλιού!
Πράσινες ελιές στο… μπουκάλι!
Προετοιμάζουμε και διατηρούμε τις ελιές με πολλούς τρόπους ανάλογα την ποικιλία και τις γεύσεις που προτιμάμε αλλά και
ανάλογα …την υπομονή μας. Γιατί με κάποιους τρόπους μπορούμε να γευτούμε τις ελιές μας σε καμιά δεκαριά μέρες από τη στιγμή που θα τις μαζέψουμε και με άλλους τρόπους θα είναι έτοιμες  σε 2-3 μήνες , ίσως και περισσότερους.
Πράσινες ελιές στο… μπουκάλι!
Οι ελιές που σκοπεύουμε να διατηρήσουμε πρέπει να είναι γερές χωρίς χτυπήματα και σημάδια από έντομα. Ακόμη και το πιο μικρό
σημαδάκι μπορεί να σε προσβολή από ένα από τους πιο σοβαρούς εχθρούς της ελιάς, τον δάκο.
Ο σημερινός τρόπος συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια και δεν έχει καθόλου κόπο, μόνο που θέλει την υπομονή μας για 2-3 μήνες τουλάχιστον. Προτείνεται για πράσινες ελιές που έχουν μεν ωριμάσει αλλά δεν έχουν μαυρίσει, μεσαίου μεγέθους, ιδανικά της ποικιλίας της κορωνέικης ελιάς αλλά και χοντρής λιανολιάς (οξύμωρο, το ξέρω, αλλά έχει νόημα…). Μας  δίνει νόστιμες, ήπια αλμυρές ελιές που μπορούμε πριν χρησιμοποιήσουμε να μαρινάρουμε για 2-3 μέρες με όποια αρωματική μαρινάδα μας αρέσει αλλά μπορούμε να τις καταναλώσουμε και όπως είναι. Οι βιαστικοί μπορούν να τσακίσουν τις ελιές τους αλλά θα περιμένουν λίγο για το επόμενο post…
Πράσινες ελιές στο… μπουκάλι!

Παρατηρήσεις

 

  1. Με το συγκεκριμένο τρόπο οι ελιές δεν θέλουν ξεπίκρισμα.
  2. Οι ολόκληρες ελιές, διατηρούνται περισσότερο καιρό από τις χαραγμένες ή τις τσακιστές μόνο που θέλουν υπομονή
  3. Το ξινό που προσθέτουμε στις ελιές μας , συμβάλλει στο να μη μαλακώσουν και να μείνουν τραγανές και νόστιμες, στο να διατηρήσουν  ωραίο πράσινο χρώμα  και στο να διατηρηθούν περισσότερο καιρό.
  4. Μόλις γίνουν  θα συμπληρώσω την φωτογραφία με τις έτοιμες προς κατανάλωση ελιές γιατί από τις περυσινές δεν έχει μείνει ούτε μία!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο