Κουνέλι ή κοτόπουλο με γιαούρτι στο φούρνο

 

Άκρως παραδοσιακή συνταγή σήμερα! 
 
Με δυο υλικά που αγαπά η
κρητική κουζίνα . Απλή , με ελάχιστα υλικά συνταγή με την οποία μπορούμε να
μαγειρέψουμε τόσο το κουνέλι όσο και το κοτόπουλο. Δεν  την  φτιάχνω
 με άλλα κρέατα, και νομίζω ότι δεν
συνηθίζεται με μοσχάρι και χοιρινό . Δεν είναι τυχαία η επιλογή των
συγκεκριμένων . Νομίζω ότι ένα πιο λιπαρό κρέας θα έκανε ιδιαίτερα βαρύ  το φαγητό . Εξάλλου η ξινή γεύση του
γιαουρτιού ταιριάζει πολύ με το κουνέλι 
και με το κοτόπουλο.  
 
Ειδικά το κουνέλι συνηθίζουμε να το συνδυάζουμε εδώ στην
Κρήτη με τυρί και με γιαούρτι.  Υπάρχει
στο παραδοσιακό μας εδεσματολόγιο κουνέλι γεμιστό  με μυζήθρα,  που θα το μαγειρέψω κάποια στιγμή ,  όταν τα πρόσωπα στο τραπέζι μου είναι αρκετά
για να καταναλώσουν ένα ολόκληρο κουνέλι. Αλλά και τούτο εδώ το πιάτο είναι
πολύ νόστιμο και χορταστικό. Συνδυάζεται με πιλάφι , ή τηγανητές πατατούλες και
με πράσινη σαλάτα και είναι μια καλή πρόταση για το κυριακάτικο τραπέζι μας
καθώς είναι πιο νόστιμο όταν σερβιριστεί ζεστό.
 
Όπως έχω ξαναγράψει το κουνέλι είναι νοστιμότερο όταν
καταναλώνεται σιτεμένο. Μπορούμε να  το
αφήσουμε λίγες μέρες στην κατάψυξη μετά που θα το αγοράσουμε και μετά που θα το
αποψύξουμε  να το αφήσουμε για 1-2 ώρες σε νερό μέσα στο οποίο έχουμε
διαλύσει  λίγο ξύδι. Έτσι το κρέας του
γίνεται νοστιμότερο με όποιο τρόπο κι αν αποφασίσουμε να το μαγειρέψουμε. Ας
δούμε τώρα τον συγκεκριμένο που επισημαίνω ξανά ότι είναι κατάλληλος και για
κοτόπουλο.
 
Υλικά:
1 κουνέλι περίπου 1,5 κιλό ( ή ένα κοτόπουλο ίδιου βάρους)
Μισό κιλό γιαούρτι
 3-4 αυγά
½ κούπα ελαιόλαδο
Προαιρετικά, 1-2  κουταλιές  βούτυρο γάλακτος (ιδανικά στακοβούτυρο)
Αλάτι και πιπέρι  και
προαιρετικά ρίγανη
Επί το έργον:
 
Κόβουμε σε μερίδες και  πλύνομε καλά το κουνέλι μας (ή το κοτόπουλό
μας) . Το βάζουμε τουλάχιστον μια ώρα  σε
νερό  με λίγο ξύδι (2-3 κουταλιές). Μετά
στρώνουμε τα κομμάτια του σε κατάλληλο σκεύος σε μια στρώση αλλά ίσα που να
χωράει. 
 
Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και σκορπάμε εδώ κι εκεί
το βούτυρο σε κομματάκια. Προσθέτουμε και μισή κούπα νεράκι και το βάζουμε στο
φούρνο,  στους 200 βαθμούς  μέχρι να ψηθεί και να ροδοκοκκινίσει.
 
 Χτυπάμε
σε μπολ το γιαούρτι με τα αυγά και λίγο αλατοπίπερο 
 
Περιχύνουμε  το κουνέλι. 
Το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι
να ψηθεί η σάλτα και να πήξει, και να αποκτήσει μια χρυσή κρούστα.
 
 
Το σερβίρουμε ζεστό και το συνοδεύουμε με ρύζι ή πατάτες
τηγανητές και  με πράσινη σαλάτα.
 
Παρατηρήσεις:
1) Οι ποσότητες της σάλτσας γιαουρτιού είναι ενδεικτικές. Σ’
εμάς ας πούμε αρέσει η σάλτσα γιαουρτιού και πάντα βάζω λίγη παραπάνω από την προβλεπόμενη.
Πάντως η αναλογία γιαούρτι – αυγά είναι 1/3 κιλό γιαούρτι -3 ή 4 αυγά ανάλογα με
το μέγεθός τους ώστε να γίνεται πηκτή και νόστιμη με το ψήσιμο. 
2) Χρησιμοποίησα ντόπιο πρόβειο γιαούρτι αλλά είναι πολύ
νόστιμο και με γιαούρτι αγελάδας όχι εντελώς άπαχο. Έβαλα δύο αυγά γιατί μαγείρεψα μισό κουνελάκι.
3) Καλό είναι το κρέας να χωρά ίσα ίσα στο ταψάκι για να μη κυλίσει η σάλτσα και δεν το καλύψει.
4)Πολλοί φτιάχνουν αυτή τη συνταγή και με αρνάκι . Είναι
πολύ νόστιμο , αλλά αυγά-πλήρες γιαούρτι-λιπαρό κρέας, παραείναι πολλά στο ίδιο
πιάτο κατά τη γνώμη μου (φεστιβάλ χοληστερίνης τους λέω εγώ αυτούς τους συνδυασμούς).  Το σφακιανό γιαχνί   με γιαούρτι στο οποίο δεν βάζουμε αυγά, είναι
μια καλή εναλλακτική πρόταση.
 
  

Print Friendly, PDF & Email