Vegan/vegetarian

Μουστοκούλουρα με μαγιά (ανεβατά)

Μουστοκούλουρα με μαγιά (ανεβατά)

Μαλακά μυρωδάτα μουστοκούλουρα με μούστο ή πετιμέζι!

Η πιο δημοφιλής συνταγή στο blog μου από τότε που δημιουργήθηκε είναι τα ανεβατά κουλουράκια ζεματιστά ή … απλά.
Πρόκειται πραγματικά για πεντανόστιμα κουλουράκια πολύ συνηθισμένα στην Κρήτη,
σε διάφορες εκδοχές. Τα αγαπάμε  τα ανεβατά βουτήματα. Ανεβατά παξιμαδάκια, σταφιδόψωμα, καλιτσούνια   κουλουράκια σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Παλιότερα τα έφτιαχναν αποκλειστικά με προζύμι αλλά εδώ και χρόνια  οι περισσότεροι καταφεύγουμε στην ευκολία της μαγιάς νωπής ή ξηρής.
Μουστοκούλουρα με μαγιά (ανεβατά)
Τα σημερινά μου ανεβατά που ελπίζω να σας αρέσουν όσο τα προηγούμενα, είναι μουστοκούλουρα. Κατά τη γνώμη μου πολύ πιο νόστιμα από τα  μουστοκούλουρα της στιγμής , αν κι έχουν κι αυτά τη χάρη τους …
Μουστοκούλουρα με μαγιά (ανεβατά)
Τα υλικά είναι προσαρμοσμένα σε ποσότητες που δεν βαριόμαστε να τα φτιάξουμε στο φούρνο της κουζίνας μας (σας έχω ξαναπεί ότι αυτές οι συνταγές αφορούσαν οκάδες αλευριού!).
Ακόμη, έχουν γίνει κάποιες αλλαγές… εκσυγχρονισμού . Επί παραδείγματι, η πορτοκαλάδα της συνταγής  ήταν συμπυκνωμένος χυμός μπουκαλιού γιατί βέβαια την εποχή που υπήρχε μούστος δεν υπήρχαν πορτοκάλια! Τώρα τα βαλένθια τα βρίσκουμε και το κατακαλόκαιρο οπότε ο χυμός  του μπουκαλιού αντικαταστάθηκε με φρέσκο χυμό και προστέθηκε λίγη ζάχαρη που δεν υπήρχε στην αρχική συνταγή .
Μουστοκούλουρα με μαγιά (ανεβατά)

Παρατηρήσεις

1)Με τις παραπάνω  ποσότητες γίνονται  περίπου 40 κουλουράκια. Εγώ κάνω συνήθως διπλή δόση. Είναι προτιμότερο να μην είναι πολύ μικρά. Έτσι γίνονται πιο αφράτα. Το πολύ 20 σε κάθε κλασικό ταψί κουζίνας.

2)Μπορούμε να παραλείψουμε εντελώς τη ζάχαρη και να βάλουμε ½ κούπα πετιμέζι ακόμη, ή μέλι.

3)Μπορούμε να ελαττώσουμε την ποσότητα της μαγιάς σε 2 φακελάκια  ξηρής  ή  40 γραμμάρια νωπής. Θα έχουμε πιο αργά φουσκώματα αλλά το ίδιο νόστιμα κουλουράκια. Αυτό το κάνω αν πρόκειται να διατηρήσω τα κουλουράκια πολλές μέρες ή αν …ταξιδέψουν.

4)Ο κομμένος μούστος έχει ήδη συμπυκνωθεί λίγο και είναι πιο γλυκός  από τον απλό χυμό σταφυλιού. Τα έχω κάνει όμως και με χυμό σταφυλιού που είχε ξεμείνει στην κατάψυξη  χωρίς να τον κόψω και έγιναν πολύ ωραία. Απλώς πρόσθεσα μία κουταλιά ζάχαρη ακόμη.

Καλή εβδομάδα σε όλους

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο