Μη κατηγοριοποιημένο

“Συννεφιασμένο” κέικ κανέλας με ελαιόλαδο

 
Ένα κλασικό κέικ που η μητέρα μου ποτέ δεν το έφτιαξε με
κακάο γιατί είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους που ενώ αγαπά την σκέτη
σοκολάτα δεν ενθουσιάζεται με τα σοκολατένια γλυκά!Αντίθετα λατρεύει την κανέλα, που ούτως ή άλλως είναι πολύ συνηθισμένο υλικό στην κρητική ζαχαροπλαστική.
 Έτσι , όποτε ανασύρω στη
μνήμη μου κέικ από τα παιδικά μου χρόνια τούτο εδώ είναι το πρώτο που μου
έρχεται στο μυαλό και λόγω εμφάνισης και λόγω γεύσης.  Στο παλιό τετράδιο είναι γραμμένη η συνταγή
του με τίτλο «συννεφιασμένο» . Η λέξη μαρμπρέ μάλλον δεν συνηθιζόταν την
δεκαετία του 60…
 
Έκανα κι εγώ τις μετατροπές μου στην συνταγή της μητέρας μου
και έχει προκύψει ένα μυρωδάτο κέικ που διατηρείται φρέσκο αρκετές μέρες εξ
αιτίας του ελαιολάδου και συνοδεύει ευχάριστα καφέδες, χυμούς και ροφήματα.
Αυτή είναι και η βασική μου επέμβαση: η χρήση του ελαιολάδου αντί της
μαργαρίνης της αρχικής συνταγής. Στην αρχή έγινε βούτυρο, μετά μισό βούτυρο
μισό ελαιόλαδο και τελευταία σχεδόν ολοκληρωτικά ελαιόλαδο όπως θα δείτε.
 

 

Υλικά:
¾ κούπας ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο γάλακτος (ακόμη και στακοβούτυρο έχω
βάλει!)
2 κούπες ζάχαρη
4 αυγά
1 κούπα γάλα
 ½  κουταλάκι γλυκού  υγρή βανίλια ή δύο σωληνάκια βανίλια
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού ή ενός λεμονιού
1 κουταλιά σούπας κανέλα
4  κούπες αλεύρι που
φουσκώνει μόνο του  (ή αλεύρι για όλες
τις χρήσεις μαζί με ένα φακελάκι μπέικιν και 1 κοφτό  κουταλάκι σόδα)
Προαιρετικά λίγη αχνοζάχαρη για πασπάλισμα
Επί το έργον:
Δείτε πόσο πηχτό είναι το μείγμα λάδι-αυγό- ζάχαρη-βούτυρο
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το ελαιόλαδο, το βούτυρο τα αυγά
και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε  μέχρι να
γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα σε μεσαία ταχύτητα (το μίξερ μου έχει μέγιστη διαβάθμιση
το 6 και το χτυπάω στο 4). Μετά από 3-4 λεπτά φαίνεται σαν να είναι μείγμα  βουτύρου  και όχι ελαιολάδου!  Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο , τη βανίλια και το ξύσμα
και- αφού χαμηλώσουμε την ταχύτητα- το αλεύρι (κοσκινισμένο κατά προτίμηση) .
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα ίσα ίσα για να ενσωματωθεί το αλεύρι , ή –ακόμα καλύτερα-
το ενσωματώνουμε  με μια σπάτουλα.
 
Βγάζουμε το 1/3 του μείγματος σε ένα βαθύ πιάτο και το
αναμειγνύουμε με την κανέλα.
Σε καλά λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα 28 νούμερο, βάζουμε το
μισό από το «άσπρο» μείγμα, από πάνω προσθέτουμε το μείγμα της κανέλας και από
πάνω το υπόλοιπο άσπρο.
Με ένα κουτάλι δημιουργούμε τα σχέδια ως εξής: βυθίζουμε
το κουτάλι, ανασηκώνουμε λίγο μείγμα, το αφήνουμε να πέσει λίγο πιο πέρα,
ξαναβυθίζουμε 5-6 cm πιο πέρα το κουτάλι κι ούτω κάθε εξής μέχρι να διατρέξουμε
όλο το κέικ.
To ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για
70 λεπτά περίπου ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού που θα
βυθίσουμε στο κέικ μας. Το αφήνουμε για 10 λεπτά στη φόρμα και το
αναποδογυρίζουμε.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με αχνοζάχαρη και αφήνουμε να κρυώσει
εντελώς πριν το κόψουμε.
 
Παρατηρήσεις:
1)
Όπως σε όλα τα κέικ, δεν ανοίγουμε το φούρνο
πριν τα 45 πρώτα λεπτά . Ψήνω τα κέικ στη μεσαία σχάρα, και τα σκεπάζω με
χαρτί ψησίματος αν δω ότι παίρνει πολύ χρώμα η επιφάνειά τους (πάντα μετά από
τα 45 λεπτά).
2)
Αν η φόρμα μου δεν σας φαίνεται αλευρωμένη, δεν
έχετε άδικο. Τελευταία έχω προμηθευτεί ένα σπρέι λαδιού για κέικ και είναι
σωτήριο!
3)
Μπορούμε να βάλουμε το μείγμα σε δύο μακρόστενες
φόρμες . Τότε ελαττώνεται ο χρόνος ψησίματος κατά 10-15 λεπτά
4)
Αν δεν μας αρέσει το ελαιόλαδο στα κέικ και χρησιμοποιήσουμε βούτυρο, ελαττώνουμε κατά μισή κούπα το αλεύρι της συνταγής.
5)
Στο μείγμα της κανέλας μπορούμε να βάλουμε και
ελάχιστο γαρύφαλλο ή μοσχοκάρυδο και ακόμη μισή κούπα τριμμένο καρύδι.
 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές