Μπουμπούρες (χοχλιοί) στιφάδο

 

Ένα μοναδικό φαγητό!
 
 
Χθες το μεσημέρι, όταν επέστρεψα στο σπίτι από τη δουλειά
μου και περνώντας για λίγο από το σπίτι της,  η μάνα μου με περίμενε με ένα φαγητό που
γίνεται κυριολεκτικά μια φορά το χρόνο. «Έλα, έλα να δεις μου λέει τι έχω στο
τσικάλι μου». Η αλήθεια είναι πως κατ’ αρχήν νευρίασα. «Ρε μάνα αφού σου έχω
πει, αυτά τα φαγητά θέλω να τα βάζω στο blog. Γιατί το μαγείρεψες πριν έρθω να βγάλω καμιά φωτογραφία;».Πιστεύω
ότι οι  foodbloggers καταλαβαίνουν
τι εννοώ… Όλοι οι δικοί μας πρέπει να έχουν τον έγνοια του blog μας. Να μη
φάνε πριν φωτογραφίσουμε, να περιμένουν με το πιρούνι στο χέρι μερικές φορές  και  να
κάνουν εύστοχες παρατηρήσεις στα δημιουργήματά μας. Γι αυτό και μας ενοχλεί το copy-paste που έχει
παραγίνει εδώ που τα λέμε τελευταία στο διαδίκτυο…
Παρά τις εμφανείς απαγορεύσεις μερικοί κάνουν πως δεν τις βλέπουν…
  « Έννοια σου -μου λέει λοιπόν η μάνα μου- και
σου κράτησα μερικούς να μαγειρέψεις κι εσύ και να βγάλεις όσες φωτογραφίες
θέλεις». Και μου εμφανίζει ένα πιάτο γεμάτο έτοιμους μπουμπούρες!  Πεσκέσι από καλή φίλη της από το οποίο είχα κι
εγώ τη μερίδα μου τελικά.  Ξέρετε τι
είναι οι μπουμπούρες;
 
Το πιάτο της μάνας μου…
Οι μπουμπούρες  ή
αμπουμπούρες ή παπαδούλες είναι νόστιμα σαλιγκάρια  που μαζεύονται αμέσως μετά την πρώτη βροχή
του φθινοπώρου. Μοιάζουν με εκείνα τα γαλλικά σαλιγκάρια που μαγειρεύουν αλά
μπουργκινιόν οι έτεροι Ευρωπαίοι σαλιγκαροφάγοι, οι Γάλλοι, αλλά είναι μικρότερα
σε μέγεθος.  Είναι κρυμμένοι μέσα στο
χώμα, εκεί που τα εδάφη είναι μαλακά,  και
πρέπει να μαζευτούν μόλις σταματήσει η βροχή, να πλυθούν πολύ πολύ καλά ,
σχολαστικά θα λέγαμε γιατί είναι γεμάτοι χώματα, και να μαγειρευτούν αμέσως! 
 
 
Με
την πρώτη βροχή, τα σκουρόχρωμα αυτά σαλιγκάρια ξυπνούν  από την καλοκαιρινή τους νάρκη . Είναι η εποχή
της αναπαραγωγής τους και γι αυτό δεν μαζεύονται το υπόλοιπο φθινόπωρο.  Οι
γνώστες λένε ότι βγάζουν μια άσχημη μυρωδιά αν μαζευτούν όταν έχει αρχίσει η
αναπαραγωγή, δηλαδή μετά την πρώτη βροχή.  Έτσι μόνο όσοι προλάβουν  μπορούν να τους απολαύσουν.  Το όστρακό τους είναι μαλακό και βγαίνουν
πολύ πιο εύκολα απ’ αυτό  μετά που θα
μαγειρευτούν. Κλασικά μαγειρεύονται στιφάδο, και η σάλτσα τους είναι πολύ
νόστιμη.  Δεν μπορώ να σας τους δείξω
στην αρχική τους κατάσταση γιατί σε μένα ήρθαν πλυμένοι , καθαροί και
ζεματισμένοι έτοιμοι για μαγείρεμα!
 
Από την κατσαρόλα της μάνας μου (βάζει λίγο παραπάνω λαδάκι….) 
Υλικά:
 
½ κιλό μπουμπούρες  (ή
κοινούς χοχλιούς)
3-4 μεγάλα κρεμμύδια
1 κούπα τριμμένη ντομάτα (φρέσκια πολύ ώριμη, ή ψιλοκομμένα
κομματάκια κουτιού )
½ κούπα ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο
1 σφηνάκι κρασί
Αλάτι, πιπέρι , κύμινο
 
Επί το έργον:
 
 
 
Ετοιμάζουμε τους χοχλιούς, όπως συνήθως . Ειδικά τα
μπουμπούρια θέλουν πολύ καλό πλύσιμο. 
 
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και
προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες. Μόλις μαραθούν και αρχίσουν να τσιγαρίζονται, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε  την ντομάτα
και τα μυρωδικά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσουν
αρκετά τα κρεμμύδια.
 
 
Το τελευταίο τέταρτο προσθέτουμε τα σαλιγκάρια και
αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι το φαγητό να μείνει με το λαδάκι του και η
σάλτσα να μελώσει. Αφήνουμε το φαγητό μας να μαρουβίσει για λίγο και σερβίρουμε. Είναι το ίδιο νόστιμο ζεστό και σε θερμοκρασία δωματίου.
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Μπορούμε να ελαττώσουμε τα κρεμμύδια και να αυξήσουμε την
ντομάτα. Το φαγάκι μας γίνεται το ίδιο νόστιμο.
2)Ξέρω ότι η συνταγή είναι από εκείνες που είναι δύσκολο να
τις φτιάξει κάποιος λόγω της δυσκολίας εύρεσης της  πρώτης ύλης αλλά εγώ θεωρώ ότι πρέπει να
καταγραφεί. .Ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς αυτού του blog είναι η
καταγραφή αυτών των σπάνιων συνταγών της κρητικής κουζίνας
3)  Εξάλλου, η   συνταγή μπορεί να γίνει και με τους κοινούς
χοχλιούς την άνοιξη ή το καλοκαίρι και είναι πάντα νόστιμη,  αλλά με τα μπουμπούρια είναι πολύ ιδιαίτερη.
4)Το Φθινόπωρο στην Κρήτη δεν τρώμε άλλους χοχλιούς.  Είναι όπως γράφω παραπάνω η εποχή της αναπαραγωγής τους και δεν τους μαζεύουμε. Την Άνοιξη πάλι… 

Χρόνια Πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα! 

Print Friendly, PDF & Email