Μηλόπιτα (video)

Η καλύτερή μου μηλόπιτα! 

 
 Οι μηλόπιτες είναι το γλυκό της εποχής. Φρέσκα μήλα στην αγορά, αρωματικά και νόστιμα, έτοιμα για κατανάλωση και …επεξεργασία! 
 
 
Ολόκληρο το καλοκαίρι δεν αγοράζω μήλα. Έχουμε τόσα καλοκαιρινά φρούτα που δεν μου κάνει καμία όρεξη να χρησιμοποιήσω μήλα ψυγείου εκτός εποχής … Από τις αρχές του Οκτώβρη λοιπόν που κάνουν την εμφάνισή τους φρέσκα μήλα αρχίζουμε την κατανάλωσή τους. Αφού
μάλιστα ένα μήλο μόνο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, εμείς φιλοδοξούμε να  καλύψουμε την καλοκαιρινή αποχή από τον πρώτο μήνα! 
 
 
Και επειδή ωμά , πόσα να φάει κανείς, έχω ήδη φτιάξει  3 φορές μηλόπιτα!  Μάλιστα τις δυο τελευταίες φορές τα μήλα μου ήταν λασιθιώτικα. Ντόπια ποικιλία μικρών αρωματικών μήλων του καλλιεργούνται στο οροπέδιο Λασιθίου και είναι ιδιαίτερης νοστιμιάς .  
 
 
Στο οροπέδιο παράγονται τα «ορεινά προϊόντα» της Ανατολικής Κρήτης όπως έχω ξαναγράψει. Νόστιμες πατάτες και όσπρια και εξαιρετικά μήλα, φιρίκια και άλλα.
 
 
 Η συγκεκριμένη μηλόπιτα είναι η αγαπημένη μας οικογενειακώς.Τη θεωρούμε και σχετικά υγιεινή γιατί δεν έχει αυγά και γι αυτό τη φτιάχνω συχνότερα από άλλες συνταγές. Τα υλικά της είναι ελάχιστα και εκτός  ίσως από την μαύρη ζάχαρη όλα τα υπόλοιπα τα έχουμε πάντα στο σπίτι. Είναι πολύ εύκολη συνταγή και την συνηθίζω εδώ και πολλά χρόνια! Μάλιστα είχα δώσει αυτή τη συνταγή και στο hungry.  
 
 
 Είναι ίσως η μόνη που έχει ξεφύγει από τη μανία μου να αντικαθιστώ το βούτυρο με ελαιόλαδο γιατί κάποτε που το αντικατέστησα έγινε τόσο τριφτή που δεν μπορούσα να την σερβίρω! Αν χρησιμοποιείτε μαργαρίνη στα γλυκά σας, έχει καλό αποτέλεσμα και αυτή, ιδιαίτερα η σκληρή.   Εγώ, όταν θέλω να την κάνω πιο light, αντικαθιστώ συνολικά το ζυμάρι της. 
 

Υλικά

Ζύμη :
1 πακέτο βούτυρο γάλακτος (των 250 γραμμαρίων) 
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (των 500 γραμμαρίων)
6 κουταλιές σούπας  νερό
 
Εναλλακτικά:
1 γιαούρτι (όσων λιπαρών θέλουμε, κατά προτίμηση μεσαίας περιεκτικότητας)
Ελαιόλαδο όσο το μπολάκι του γιαουρτιού
Ελάχιστο αλάτι
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (των 500 γρ)
 
Γέμιση:
 
4-5 μήλα (ανάλογα το μέγεθός τους)
1 κούπα σκούρα ζάχαρη
½ κούπα λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
2-3 κουταλιές ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα για πασπάλισμα
 

Επί το έργον:

Δείτε το κατατοπιστικό βιντεάκι μας!

 

 
Φτιάχνουμε το ζυμάρι :
 

 
Για την πρώτη εκδοχή κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε κυβάκια και προσθέτουμε το αλεύρι και το νερό. Με γρήγορες κινήσεις ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια σχεδόν ομοιoγενή ζύμη. Για την δεύτερη
εκδοχή ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα μισάωρο.
 
Εν τω μεταξύ , ανακατεύουμε σε ένα μπολ τις ζάχαρες και τα μπαχαρικά και καθαρίζουμε τα μήλα. Τα κόβουμε σε έκτα ή σε όγδοα, ανάλογα το μέγεθος και τη σκληρότητά τους.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα ελάχιστα μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο (ανάμεσα σε χαρτί αν κολλά στον πλάστη μας)  το πρώτο , σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από την κλασική ταρτιέρα των 28 cm ή σε τετράγωνο ταψάκι 28Χ28. Αν θέλουμε πιο λεπτή τη ζύμη μπορούμε να αυξήσουμε λίγο τις διαστάσεις. 
 
 
 Όπως είναι πάνω στο χαρτί παίρνουμε το ζυμάρι μας και το βάζουμε σε ταψάκι (μαζί με  το χαρτί,  ή το αναποδογυρίζουμε να απλωθεί χωρίς το χαρτί) Σκορπάμε το μισό περίπου μείγμα ζάχαρης  και πάνω στρώνουμε τα κομμάτια μήλου. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη.  Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι φύλλο και το απλώνουμε πάνω από τα μήλα.Γυρίζουμε τις άκρες του πρώτου ώστε να κλειστεί καλά η γέμιση μέσα στη ζύμη.
 
 
Ψήνουμε  στη μεσαία σχάρα, στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος)  για 45-50 λεπτά. Πολλές φορές βγαίνει λίγη καραμέλα από τις ενώσεις αλλά δεν μας πειράζει. Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά ή ακόμη και να κρυώσει και κοσκινίζουμε στην επιφάνειά της  την αχνοζάχαρη. Πασπαλίζουμε και με λίγη κανέλα.
 
 
Η μηλόπιτά μας σερβίρεται χλιαρή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύεται με
παγωτό, άγλυκη  κρέμα γάλακτος ή ανθόγαλα. 
 
 


  
Παρατηρήσεις:

  • Συχνά προσθέτω στη γέμιση λίγες σταφίδες ή/και λίγα καρύδια. Επίσης πολλές φορές ραντίζω τα μήλα με λίγο κονιάκ ή κάποιο αρωματικό λικέρ.
  • Σε περίπτωση νηστείας κάνω το δεύτερο ζυμάρι και αντικαθιστώ το γιαούρτι με χυμό πορτοκαλιού.
  • Έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς όλους τους τύπους σκούρας ζάχαρης .  Με όλες  γίνεται νόστιμη, αν και προσωπικά προτιμώ την πολύ σκούρα από μελάσσα που είναι λίγο υγρή.
 

Καλή βδομάδα σε όλους!

 

Print Friendly, PDF & Email