Vegan/vegetarian

Μουσταλευριά και “κόψιμο” (καθάρισμα) του μούστου

Μουσταλευριά και “κόψιμο” (καθάρισμα) του μούστου

Το παραδοσιακό γλυκό του Σεπτέμβρη !

Λόγοι ανωτέρας βίας, ανεξάρτητοι από τη θέλησή μου και καθόλου ευχάριστοι… Αυτό μόνο έχω να πω προς το παρόν για  την πολυήμερη απουσία μου από το blog μου από και από τα  φιλικά blogs.
Μουσταλευριά και “κόψιμο” (καθάρισμα) του μούστου
Αναπάντητα e-mails,   βιαστικές επισκέψεις στο facebook  και γενικότερα μια αποχή που  δεν μπορούσα να αποφύγω .
Μουσταλευριά και “κόψιμο” (καθάρισμα) του μούστου
Θα προσπαθήσω να απαντήσω τις επόμενες μέρες κυρίως  στα emails και στα σχόλια που ζητούν διευκρινήσεις, και να περάσω από τα αγαπημένα μου blogs για να δω τι έχασα αυτές τις 3 εβδομάδες. Ελπίζω η επιστροφή  στους συνήθεις ρυθμούς να είναι διαρκείας …
Πολύ λοιπόν το χάρηκα το πεσκέσι της φίλης μου -5 λίτρα μούστου- για να σας κεράσω με γλυκό περιωπής επιστρέφοντας. H μουσταλευριά είναι ένα υγιεινό , μυρωδάτο, παραδοσιακό γλυκό του Σεπτέμβρη,που  φτιάχνεται σ’ όλη την Ελλάδα. Εδώ στην κρητική της εκδοχή με πολλά μυρωδικά και καρύδια και σουσάμια, και με μερικά μυστικά για να πετυχαίνει πάντα!
Μουσταλευριά και “κόψιμο” (καθάρισμα) του μούστου
Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι εδώ στην Κρήτη όλα τα …μουστοκευάσματα τα φτιάχνουμε με «κομμένο» δηλαδή καθαρισμένο μούστο. Το πετιμέζι, τα μουστοκούλουρα με μούστο  και φυσικά η μουσταλευριά και τα παράγωγά της (σε επόμενο post αυτά)
απαιτούν μούστο που έχουμε επεξεργαστεί με ασπρόχωμα ή στάχτη από ξύλα. Οι παλιές νοικοκυρές που ρώτησα ήταν κατηγορηματικές σ’ αυτό.
Μουσταλευριά και “κόψιμο” (καθάρισμα) του μούστου
Έτσι φεύγουν τα ξένα σώματα  και μένει ο μούστος καθαρός, σχεδόν διαυγής, έτοιμος  προς πάσαν χρήσιν …
Μουσταλευριά και “κόψιμο” (καθάρισμα) του μούστου
Το κόψιμο του μούστου γίνεται  ως εξής:
Μουσταλευριά και “κόψιμο” (καθάρισμα) του μούστου
Βάζουμε σε μεγάλη σχετικά κατσαρόλα το μούστο μας μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει το ασπρόχωμα ή τη στάχτη  (1 κουταλιά της σούπας ανά λίτρο είναι αρκετή). Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και μόλις αρχίσει να φουσκώνει παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται.
Μουσταλευριά και “κόψιμο” (καθάρισμα) του μούστου
Μέχρι να βγάζει αφρό εμείς στεκόμαστε πάνω από την κατσαρόλα και τον αφαιρούμε.
Μουσταλευριά και “κόψιμο” (καθάρισμα) του μούστου
Μετά απομακρύνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να κατασταλάξει για 12 ώρες τουλάχιστον. Πολύ καλά αποτελέσματα έχουμε αν αλλάξουμε 1-2 φορές την κατσαρόλα  αφού αφήσουμε το μούστο να ηρεμεί για 1-2 ώρες  κάθε φορά (μετά από το 12ωρο καταστάλαγμα). Δείτε μετά από 2 αλλαγές της κατσαρόλας πόσο ελαττώθηκε το ίζημα.
Μουσταλευριά και “κόψιμο” (καθάρισμα) του μούστου
Τέλος περνάμε από λεπτή σήτα καλυμμένη με ακόμη πιο λεπτό ύφασμα ή διπλό τούλι.
Μουσταλευριά και “κόψιμο” (καθάρισμα) του μούστου
Ο μούστος μας είναι έτοιμος και μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε  είτε αμέσως, είτε να τον διατηρήσουμε στην κατάψυξη για ένα χρόνο και παραπάνω!
Μουσταλευριά και “κόψιμο” (καθάρισμα) του μούστου
Όπως λέει και το όνομά της, η μουσταλευριά είναι ένα παρασκεύασμα με κύρια υλικά τον μούστο και το αλεύρι. Εν τούτοις η επιτυχημένη μουσταλευριά δεν πρέπει να μυρίζει καθόλου αλεύρι αλλιώς μάλλον για μια γλυκιά αλευρόκρεμα πρόκειται. Η αναλογία μούστος αλεύρι είναι αμφιλεγόμενη. Οι περισσότεροι λένε για 5:1  (πέντε μέρη μούστος –ένα αλεύρι) αλλά η μητέρα μου μου έλεγε ότι η γιαγιά της έβαζε 7:1.  Επειδή όμως μέχρι να πήξει και να αποκτήσει τη σωστή υφή έτσι βράζει πολλή  ώρα, η ίδια έχει καθιερώσει το έξι προς ένα (εκτός ειδικών περιπτώσεων που θα είναι το θέμα επόμενου post).
Μουσταλευριά και “κόψιμο” (καθάρισμα) του μούστου
Αν δεν ξεκολλά από τον πάτο, συγνώμη αλλά δεν είναι μουσταλευριά, είναι κρέμα 😉
Ας δούμε  πώς φτιάχνουμε τη μουσταλευριά στην Κρήτη:

Παρατηρήσεις

1)Αν επιλέξουμε την αναλογία 1:5 , η μουσταλευριά μας θα πήξει πιο γρήγορα οπότε πιθανόν να μην έχει καλοψηθεί το αλεύρι . Γι αυτό πρέπει να την βράσουμε σε ακόμη χαμηλότερη θερμοκρασία. Αντίθετα με την  1:7  αργεί να πήξει και βράζει αρκετή ώρα με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ γλυκιά, περισσότερο από ότι πρέπει κατά τη γνώμη μου.

2) Μπορούμε να προσθέσουμε το χυμό ενός λεμονιού ή ενός πορτοκαλιού στο μούστο. Είναι μια προσθήκη που μου την είπε πρόσφατα μια χρυσονοικοκυρά και όταν δοκίμασα την δική της μουσταλευριά διαπίστωσα ότι δένουν πολύ τα αρώματα. Αυτό κατά τη γνώμη της επιβάλλεται όταν τα σταφύλια είναι πολύ γλυκά.

3)Η μουσταλευριά είναι λένε πιο νόστιμη αν ο μούστος είναι από μαύρα σταφύλια και πιο εμφανίσιμη αν είναι από άσπρα. Έτσι καλό είναι να είναι ανακατεμένα. Μούστο φτιάχνουμε και μόνοι μας αν μας περισσεύουν σταφύλια. Δείτε εδώ.

4)Είναι σημαντικό να μην πιάσει η μουσταλευριά μας στην κατσαρόλα  γιατί τότε την «χάσαμε». Γι αυτό ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει.

5) Προτιμώ το σερβίρισμα της μουσταλευριάς σε ρηχά πιάτα παρά σε μπολ. Έτσι κάθε κουταλιά έχει περισσότερο καρύδι και σουσάμι. Η μητέρα μου πασπαλίζει τα πιάτα και τα μπολ με σουσάμι  και τριμμένο καρύδι πριν τα γεμίσει . Οι γεύσεις ταιριάζουν τέλεια!

update 2020:

Πολλοί φίλοι μας λένε πως “κόβουν” τον μούστο προσθέτοντας 1 φέτα ψωμί/3 λίτρα μούστου. Αν δεν μπορούμε να βρούμε στάχτη ή ασπρόχωμα είναι μια καλή λύση, αλλά το ψωμί απορροφά σάκχαρα όπως επισήμαναν φίλες που δοκίμασαν τη μέθοδο και  η μουσταλευριά είναι λιγότερο γλυκιά…

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο