Vegan/vegetarian

Κιοφτέρια και σουτζούκια

Κιοφτέρια και σουτζούκια

Ή κεφτέρια και κρεμανταλιές

Αν και η μουσταλευριά είναι το γλυκό του Σεπτέμβρη, τα παράγωγά της είναι εκλεκτά χειμωνιάτικα κεράσματα .Αυτή την εποχή οι νοικοκυρές “έκοβαν”  ολόκληρα καζάνια μούστο μου έλεγαν οι “πηγές” μου και έφτιαχναν αμέτρητα πιάτα μουσταλευριά, μπουκάλια με πετιμέζι, σουτζούκια και κιοφτέρια (ή κεφτέρια ) για το χειμώνα.

Κιοφτέρια και σουτζούκια

Βλέπετε, τα σταφύλια ήταν ανέκαθεν ένα από τα κύρια προϊόντα της Κρήτης και αξιοποιούνταν -όπως άλλωστε γινόταν με όλα τα προϊόντα- στο έπακρον! Κρασί και σταφίδες αλλά και όλα τα προϊόντα του μούστου δεν έλειπαν από κανένα νοικοκυρεμένο σπίτι. Τώρα, ελάχιστοι έχουν δική τους παραγωγή …

Κιοφτέρια και σουτζούκια

 

Προσωπικά, προτιμώ τα κιοφτέρια και τα σουτζούκια από την ίδια τη μουσταλευριά. Η αποξήρανσή της, γιατί περί αυτού πρόκειται,  δίνει ένα πολύ ιδιαίτερο γλυκό με συμπυκνωμένα αρώματα και γεύση.Θυμίζει ζελέ, λουκούμι, κυδωνόπαστο ή κάτι ανάμεσα σ’ αυτά  ή μάλλον όλα αυτά μαζί. Πάλι όχι ακριβώς… Είναι μοναδικό!  Κιοφτέρια λέμε κομμάτια μουσταλευριάς που έχουν στεγνώσει στον ήλιο και τον αέρα .

Τα σουτζούκια (ή κρεμανταλιές) είναι ακόμη πιο πλούσιο γλυκό: πεταλούδες καρυδιών περασμένες σε κλωστή και βουτηγμένες πολλές φορές σε μουσταλευριά, που στεγνώνει γύρω τους .Και τα δύο αυτά παραδοσιακά κεράσματα διατηρούνται για πολύ πολύ καιρό και τα έφτιαχναν τέτοια εποχή για να τα έχουν το χειμώνα.

Κιοφτέρια και σουτζούκια

 

Ας δούμε λοιπόν τη διαδικασία παρασκευής αυτών των παραδοσιακών γλυκών. Τα έφτιαξα φέτος σε μικρές ποσότητες, μόνο και μόνο για να σας τα παρουσιάσω. Όταν τα παιδιά έχουν φύγει από το σπίτι είναι καλύτερα να μην έχουμε πολλά γλυκά στο ντουλάπι μας…

Κιοφτέρια και σουτζούκια

 

Οι “ειδήμονες” που συμβουλεύομαι πάντα σε αυτές τις παραδοσιακές συνταγές (με την μητέρα μου να έχει τον πρώτο λόγο),  με συμβούλεψαν να φτιάξω τη μουσταλευριά που προορίζω για κιοφτέρια και σουτζούκια , κατά προτίμηση με αναλογία 5:1.

Παρατηρήσεις

1)Παλιότερα περνούσαν σε κλωστή τα μισοαποξεραμένα κιοφτέρια και τα κρεμούσαν μέχρι να ολοκληρωθεί η αποξήρανση. Εγώ τα πέρασα λίγο από το φούρνο στους 50 βαθμούς με αέρα, μέχρι που στέγνωσαν εντελώς.

2)Το πασπάλισμα του ταψιού και της επιφάνειάς τους με σουσάμι δεν είναι απαραίτητο , όπως και η προσθήκη σουσαμιού και καρυδιών στη μουσταλευριά που προορίζεται για κιοφτέρια.Αρκεί λίγη σκόνη κανέλας.
3)Στέγνωσα το σουτζούκι μου (ένα έφτιαξα όλο κι όλο για ευνόητους λόγους) μέσα στο σπίτι για ευκολία. Μάλιστα το κρέμασα -αφού είχε στεγνώσει καλά- από τη σχάρα στο φούρνο της κουζίνας και άνοιξα τον αέρα χωρίς θερμότητα για να φύγει και η τελευταία υγρασία.
4)Αν φτιάξετε μουσταλευριά, χρησιμοποιείστε μια ποσότητά της για να  δοκιμάσετε αυτά τα γλυκίσματα. Είναι μοναδικά!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο