Vegan/vegetarian

Συκοπιταρίδες και άλλα (αποξήρανση σύκων)

Συκοπιταρίδες και άλλα (αποξήρανση σύκων)

Ξερά σύκα με δύο τρόπους: Ολόκληρα και ανοιγμένα

Σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα νησιά αποξηραίνουν τα σύκα. Είναι ένας ανέξοδος τρόπος για να διατηρηθεί το καλοκαιρινό φρούτο για όλο το χειμώνα . Γι αυτό εξάλλου συνηθιζόταν ανέκαθεν αφού η ζάχαρη για παρασκευή μαρμελάδας και γλυκού κόστιζε και χρησιμοποιούνταν με φειδώ (θα έχετε ακούσει ή ζήσει ιστορίες όπου το γλυκό του κουταλιού κλειδωνόταν στο ντουλάπι…). Αντίθετα
η αποξήρανση ήταν εύκολη και ανέξοδη και έτσι οι σταφίδες  και τα ξερά σύκα (και κάποτε και τα χαρούπια) ήταν
το δεκατιανό των σχολιαρόπαιδων σε παλιότερες εποχές.
Συκοπιταρίδες και άλλα (αποξήρανση σύκων)
«Οι τσέπες μας κολλούσαν από τα σύκα και τις σταφίδες όλο το χειμώνα» λέγανε σε μια κουβέντα η μάνα μου με μια γειτόνισσα προχθές που τους έλεγα πως λιάζω σύκα για συκοπιταρίδες. Παστελαριές ή τσαπέλες, συκομαΐδες ή συκόπιτες , ρετσέλια, συκοπετίμεζα  σούμα
(ποτό-απόσταγμα από σύκα) και αλευριές από σύκα (κατά τις μουσταλευριές, υπάρχουν και συκαλευριές).
Συκοπιταρίδες και άλλα (αποξήρανση σύκων)

Ξερά σύκα αρωματισμένα με μαστίχα, με μαραθόσπορους , με ούζο, τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα, σε καρυδόφυλλα, σε δαφνόφυλλα, φτιαγμένα με παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές, τα σύκα τα αγαπούμε όλοι και παντού! Μια απλή αναζήτηση στο google με
ζητούμενα “συνταγές με σύκα” ή “fresh figs recipes” θα σας εκπλήξει!  Εδώ  στην Κρήτη φτιάχνουμε συκοπιταρίδες! Έτσι λέμε τα αποξηραμένα σύκα και τα αρωματίζουμε με φύλλα δάφνης και κανέλα, ενώ τα πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.

 

Φέτος είχαμε υπερπαραγωγή .Έχουμε φάει άφθονα φρέσκα σύκα, σκέτα ή με γραβιέρα, έχω ήδη φτιάξει αρκετή μαρμελάδα , τάρτα με σύκα και έχω αποξηράνει κάμποσα και μάλιστα με δυό τρόπους : ολόκληρα και ανοιγμένα,  με τον παλιό παραδοσιακό κρητικό τρόπο .
Συκοπιταρίδες και άλλα (αποξήρανση σύκων)
Το πυκνοστρωμένο ταψί μετά από 3 μέρες στον ήλιο!
Επίσης είναι στα σκαριά κατασκεύασμα τύπου συκομαΐδας,  βασισμένο στη συνταγή της Έφης Γιαλούση (κράτησα τα υλικά της και τη χρήση των φρέσκων σύκων  -όλες οι άλλες συνταγές χρησιμοποιούν ξερά σύκα- αλλά άλλαξα τον τρόπο επεξεργασίας). Θα δω τι θα προκύψει γιατί δεν τέλειωσε ακόμη.
Συκοπιταρίδες και άλλα (αποξήρανση σύκων)
Ας δούμε τώρα πώς φτιάχνουμε στην Κρήτη τις συκοπιταρίδες:

Παρατηρήσεις

1)Παλιότερα δεν έπλεναν καθόλου τα σύκα. Τα άνοιγαν και τα άπλωναν πάνω σε ξύλινους πάγκους  ή καλαμωτές  και το βράδυ τα σκέπαζαν για να μην τα πιάνει η υγρασία.Στις μέρες μας αυτά δεν τα ρισκάρουμε…

2)Μπορούμε να αρωματίσουμε τις συκοπιταρίδες μας με μαστίχα ή αμπερόριζα. Δεν παραλείπουμε όμως τη δάφνη γιατί εκτός του ότι τα αρωματίζει , αποτρέπει την εμφάνιση εντόμων.

3)Το φούρνισμα αποστειρώνει τα σύκα μας και παλιότερα γινόταν σε ξυλόφουρνους . Μετά από το ψήσιμο των ψωμιών φούρνιζαν τα σύκα για να πάρουν την τελευταία πυρά  του φούρνου.

4) Λένε ότι είναι καλύτερα τα μαύρα σύκα για λιάσιμο. Εμένα μου φαίνονται εξίσου καλά και τα άσπρα. Ίσως θέλουν λίγο περισσότερο φούρνισμα.

5) Σε άλλες περιοχές προσθέτουν ξηρούς καρπούς στα ξερά σύκα. Εγώ δεν το κάνω σ’ αυτή τη φάση. Το χειμώνα, μπορούμε να ζεστάνουμε λίγο τα σύκα μας (ιδιαίτερα τα ολόκληρα) να τα ανοίξουμε και να τα γεμίσουμε με καρύδι. Ειδικά αν τα βουτήξουμε και σε σοκολάτα θα έχουμε πεντανόστιμα κερασματάκια.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο