Γλυκά

Μαρμελάδα σύκο

Μαρμελάδα σύκο

 Νόστιμη μαρμελάδα με ώριμα σύκα !

Τα σύκα φέτος είναι άφθονα στην περιοχή μας. Η πρώτη παρτίδα δεν είναι από τη δική μας συκιά και αποξηραίνεται ήδη (προσεχώς η ανάρτηση). Ήταν μεγάλα και αρκετά ώριμα. Τα δικά μας είναι συνήθως πιο μικρά και πιο όψιμα.
Μαρμελάδα σύκο
Φέτος ωρίμασαν λίγο νωρίτερα κι έτσι χθες μαζέψαμε τα πρώτα μας. Φάγαμε μερικά με γραβιέρα (το καλύτερο επιδόρπιο ή/και ορεκτικό της εποχής), κρατήσαμε και λίγα για …φρούτο και τα υπόλοιπα έγιναν μαρμελάδα. Κάθε χρόνο φτιάχνω μαρμελάδα σύκο και μάλιστα σε δυο εκδοχές: με κομματάκια σύκο και τελείως αλεσμένη . Είναι μια νόστιμη μαρμελάδα που χρησιμοποιώ με όλους τους συνήθεις τρόπους  και  επί πλέον ταιριάζει πολύ με γλυκιά γραβιέρα ή άλλα τυριά, σαν επιδόρπιο.
Μαρμελάδα σύκο
Επειδή  τα σύκα είναι πολύ γλυκά, η ζάχαρη που χρησιμοποιούμε είναι πολύ πιο λίγη αναλογικά απ’ ότι σε άλλες μαρμελάδες. Ο κανόνας λέει να είναι η μισή σε βάρος από τα σύκα, αλλά επειδή τα δικά μας είναι πολύ γλυκιά ποικιλία, την έχω φτιάξει και με το 1/3 και έγινε πολύ ωραία και έτσι. Έτσι η μαρμελάδα σύκο είναι χαμηλού κόστους σχετικά  , έχει και  ελάχιστο κόπο, υπέροχο άρωμα και  δεν υπάρχει λόγος να την αγοράζουμε έτοιμη.

Παρατηρήσεις

1) Η κλασική αναλογία όπως είπαμε είναι  2:1 (διπλάσιο το φρούτο). Τα σύκα μου ήταν 1400 γραμμάρια (έτοιμα), και έβαλα περίπου 600 γραμμάρια ζάχαρη επειδή ήταν ιδιαίτερα γλυκά και γευστικά.

2) Μπορούμε να την αρωματίσουμε με αμπερόριζα ή με βανίλια. Επίσης αντί νερό μπορούμε να βάλουμε κονιάκ ή κάποιο λικέρ.

3) Το δέσιμο της μαρμελάδας ελέγχεται όπως  περιγράφω εδώ. Αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής πρέπει να φτάσει στους 104-105 βαθμούς.

4) Μετά το άνοιγμα του βάζου, διατηρούμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.

5) Αν την θέλουμε απολύτως λεία,  την βράζουμε μισή ώρα, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά  και την περνάμε από μύλο  λαχανικών ή από το multi λίγη λίγη. Μετά, συνεχίζουμε το δέσιμό της. Πολύ εξυπηρετικό  σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι το ραβδομπλέντερ γιατί δεν χρειάζεται να κρυώσει καθόλου. Απλά απομακρύνουμε από το μάτι, αλέθουμε μέσα στην κατσαρόλα .

6)    Φτιάχνω μια ποσότητα λείας μαρμελάδας γιατί εξυπηρετεί στην ένωση μπισκότων, στο γλασσάρισμα  κέικ κλπ.

Δοκιμάστε την!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο