Γλυκά

Shortbread και δωράκια για την επιστροφή και το καλωσόρισμα!

Shortbread και δωράκια για την επιστροφή και το καλωσόρισμα!
Παραμυθένιο ταξίδι, σε παραμυθένιο τόπο. Πριν αρχίσω τις περιγραφές να κεράσω τους βιαστικούς επισκέπτες με γλυκάκι από τον τόπο που επισκέφτηκα. Επιβάλλεται θαρρώ να είναι σκωτσέζικο αυτή τη φορά! Shortbread λοιπόν και μάλιστα millionaires’ shortbread κατά το συνταγολόγιο!
Τις περισσότερες από τις μέρες της απουσίας μου τις πέρασα σε ταξίδι σχετικά μακρινό, με   την πιο αγαπημένη μου φίλη, την αδελφή μου.Πήγαμε στη Σκωτία!Είχαμε την πιο όμορφη και ενημερωμένη «ξεναγό», την κόρη της , και μας τα έδειξε όλα!
Shortbread και δωράκια για την επιστροφή και το καλωσόρισμα!
Τόπους και κτίρια και πάρκα και μουσεία και μυρωδιές και γεύσεις και ποτά και μαγαζιά και σημεία και …τέρατα!
Shortbread και δωράκια για την επιστροφή και το καλωσόρισμα!
Και με ήλιο και με βροχή το Εδιμβούργο είναι πανέμορφο.Όμορφη και ενδιαφέρουσα και η μεγαλύτερη γειτονική Γλασκώβη. Αλλά και η εκδρομή στα Highlands μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Δεν είμαι ειδήμων στις ξεναγήσεις και μάλιστα τόπων που δεν γνωρίζω καλά  κι ούτε θέλω να αρχίσω τη συζήτηση για διαφορές που με πόνεσαν…
Λίγες όμως εικόνες από τις σκωτσέζικες λιχουδιές μπορώ να σας δείξω αφήνοντας για λίγο τις κρητικές γεύσεις με τις οποίες καταπιάνομαι στο blog. Έχω τη συνήθεια να θέλω να δοκιμάζω εδέσματα χαρακτηριστικά των τόπων που επισκέπτομαι. Νομίζω ότι συμβάλλουν αυτές οι δοκιμές στο να γνωρίσει κάποιος καλύτερα το μέρος που επισκέπτεται.
Shortbread και δωράκια για την επιστροφή και το καλωσόρισμα!
Φάγαμε λοιπόν  πρωινά με scones και scrambled eggs και porridge.Και δείπνα με  fish and chips και shepherd ‘s pies και Cullen skink και beef hamburgers  και haggis και σολομό νωπό και καπνιστό με συνταγές παραδοσιακές και σύγχρονες.
Shortbread και δωράκια για την επιστροφή και το καλωσόρισμα!
Και υπέροχα στολισμένα cupcakes ,  carrot cakes, ατέλειωτα παντός είδους cakes  με τα οποία συνοδεύσαμε αρωματικά τσάγια  και καφέδες.Έτσι λοιπόν, για το καλό, θα χαρίσω με κλήρωση σε δύο φίλες δύο δωράκια
Shortbread και δωράκια για την επιστροφή και το καλωσόρισμα!
Στην μία ένα βιβλίο με συνταγές γλυκισμάτων (από αυτά που έφερα από το ταξίδι μου) και στην άλλη ένα σετ σαλάτας ,λαδόξιδο και αλατοπίπερο, που είναι όμως συσκευασμένο και δεν μπορώ να το φωτογραφίσω.  Απλά αφήστε ένα σχόλιο σ’ αυτό το post μέχρι της Παναγίας (15 Αυγούστου) και θα πάρετε μέρος στην κλήρωση.
Shortbread και δωράκια για την επιστροφή και το καλωσόρισμα!
Ας δούμε τώρα πώς γίνονται τα millionaire’s shortbread (μετάφραση από το βιβλίο baking recipes collection διάφορων συγγραφέων, σελίδα 104). Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα κλασικά σκωτσέζικα μπισκοτάκια βουτύρου αλλά με την καραμελοσοκολατένια  προσθήκη γίνονται ένα ωραιότατο και πανεύκολο κέρασμα! Έτσι εξηγείται και το … millionaire’s . Αυτοί τίποτε δεν τρώνε σκέτο!

Παρατηρήσεις

1)Δεν είχα golden syrup και …απλώς το παρέλειψα, χωρίς να έχω διαφορά στη γεύση από εκείνα που είχα δοκιμάσει στη Σκωτία. Αν κάποια στιγμή έχω σιρόπι και τα ξαναφτιάξω, θα ελαττώσω τη ζάχαρη γιατί θα παραγλυκάνουν κατά τη γνώμη μου.

2)Δεν είχα άσπρη σοκολάτα και έβαλα μαύρη κουβερτούρα πάνω από την γάλακτος . Ήταν πολύ ωραία και έτσι.

3)Πέρασα από σήτα την καραμέλα μου για να είναι πιο λεία.

4)Η βάση μπισκότου είναι πολύ ωραία και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα γλυκίσματα. Η συνταγή λέει να την ψήσουμε σε τετράγωνο τσέρκι που θα αφαιρέσουμε μετά την ετοιμασία του γλυκού για να κόβονται όμορφα τα γλυκάκια μας. Το δικό μου τσέρκι  είναι στρογγυλό οπότε προτίμησα να την ψήσω σε τετράγωνο σκεύος. Δεν δυσκολεύτηκα να ξεκολλήσω τα shortbreads μου καθόλου!

5)Επειδή εδώ δεν είναι Σκωτία, τα έβαλα στο ψυγείο για να πήξει η επικάλυψη της σοκολάτας! Υποθέτω ότι το Χειμώνα αυτό είναι περιττό.

Καλώς σας βρήκα και καλή βδομάδα !

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο