Ρυζόγαλο… αναλυτικά!

Το παντός καιρού …γιαγιαδίστικο γλυκάκι!

Ποιος δεν το ξέρει και δεν τόχει δοκιμάσει  αυτό το παντός καιρού  και πάσης Ελλάδος …γαλακτοσκεύασμα. Πρωινό, απογευματινό, βραδινό , χειμωνιάτικο, καλοκαιρινό, με μαστίχα, με κανέλα, με βανίλια,  με ξύσμα εσπεριδοειδών, ακόμη και με  σιρόπι σοκολάτας για τους νεωτεριστές της  γεύσης, το ρυζόγαλο το αγαπούμε σχεδόν όλοι.

Υλικά ελάχιστα, πάντα στην κουζίνα μας, εύκολο και για τις αρχάριες ! Γλυκάκι μαμαδίστικο ή πιο σωστά γιαγιαδίστικο. Με γάλα πλήρες, με light, με κατσικίσιο, με
πρόβειο, αυτό το γλυκό ριζότο  τρώγεται ευχάριστα από ασθενείς και οδοιπόρους αλλά και σφύζοντες από υγεία.
 
 
Το  φτιάχνω  όλες    τις  εποχές  με κάθε είδους γάλακτος, αλλά θεωρώ ότι
το φρέσκο κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα  είναι ιδανικό για  την παρασκευή
του. Ίσως η ιδιόμορφη γεύση αυτών των γαλάτων δεν αρέσει σε όλους, αλλά στο
ρυζόγαλο χάνεται η σχετικά βαριά μυρωδιά τους και μένει μια αίσθηση φρέσκιας
κρέμας που κάνει πολύ ιδιαίτερο το γλυκό μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα
κλασικά ελληνικά παγωτά κατά τη γνώμη μου. Τους ταιριάζουν αυτά τα φρέσκα
γάλατα.Όπως σε όλες τις περιπτώσεις οι πρώτες ύλες κάνουν τη διαφορά στις γεύσεις!
 
 
Τον τελευταίο καιρό επειδή βρίσκω φρέσκο κατσικίσιο γάλα στα
μέρη μου, φτιάχνω το ρυζόγαλο συχνά. Μας αρέσει παγωμένο , κανονικά γλυκό, με
κανέλα ή κάποιο γλυκό κουταλιού. Επειδή το φρέσκο γάλα δεν είναι πάντα
ζυγισμένο και μετρημένο σε λίτρα, έχω αναγάγει τις αναλογίες των υλικών ανά
κούπα γάλακτος. Έτσι μπορώ να φτιάχνω ρυζόγαλο με όσες κούπες γάλα έχω , γιατί
είναι αδύνατον να αντισταθώ όταν το βράσω: θα ρουφήξω οπωσδήποτε 1-2 κούπες!
Πρέπει βέβαια πρώτα να βράσει για αρκετή ώρα, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα…
 
 
Ενώ τα βασικά υλικά του ρυζόγαλου είναι γάλα ρύζι και ζάχαρη, ποικίλουν οι αναλογίες τους, τα αρώματα και μερικές φορές και ο τρόπος παρασκευής. Πολλές συνταγές θέλουν το ρύζι να βράζει μόνο με το γάλα, χωρίς καθόλου νερό .Άλλες χρησιμοποιούν για πηκτικό μέσον λίγο κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου ενώ  άλλες αφήνουν το άμυλο
του ρυζιού να πήξει το ρυζόγαλο. Πολύ ωραίο είναι και το ρυζόγαλο φούρνου, αλλά
αυτό είναι μια άλλη συνταγή…
 
 
Ας δούμε λοιπόν τη δική μου εκδοχή για ρυζόγαλο κατσαρόλας:
 
Υλικά:
 
Για κάθε κούπα των 250 ml γάλα , θα χρειαστούμε
2,5-3 κουταλιές ρύζι καρολίνα,
2 κουταλιές ζάχαρη (ή 1,5 αν δεν το θέλουμε πολύ γλυκό),
½ κουταλιά κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου διαλυμένο σε μια κουταλιά νερό,
μια τσιμπιά αλάτι ,
και για άρωμα κανέλα ή ελάχιστη μαστίχα ή μαστιχέλαιο ή φλούδα λεμονιού.
 
Το νερό θα το κανονίσουμε με το ρύζι, σε αναλογία 3:1 (3 μέρη νερό, 1 ρύζι )
 
 Έτσι οι ποσότητες γίνονται ως εξής για ένα λίτρο γάλα:1 lt γάλα  (δηλαδή 4 κούπες)

¾  κούπας ρύζι καρολίνα

 

2,5 κούπες νερό

½ κούπα ζάχαρη (αφαιρούμε 1-2 κουταλιές αν δεν μας αρέσουν τα πολύ γλυκά)
 
Ελάχιστο αλάτι
 
Προαιρετικά,  2   κουταλιές κορν φλάουρ ή άνθος  αραβοσίτου με άρωμα βανίλιας διαλυμένες σε ¼ κούπας νερό
 
Για άρωμα, 1 ξυλάκι κανέλας, ή 2 μεσαίους κόμπους μαστίχα (που θα αλέσουμε με λίγη ζάχαρη), ή τη φλούδα ενός λεμονιού.
 
Για το γαρνίρισμα, σκόνη κανέλας, γλυκό κουταλιού ή σιρόπι της αρεσκείας μας ( π.χ. σοκολάτας!).
 
Επί το έργον:
 
 
Βάζουμε το νερό να βράσει με λίγο αλάτι . Καθαρίζουμε το
ρύζι και το ξεπλένουμε σε σουρωτήρι. Μόλις πάρει βράση το νερό, προσθέτουμε το
ρύζι και μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία να βράζει
αλλά να μην πιάσει.
Σε άλλη κατσαρόλα (πιο μεγάλη) βάζουμε το γάλα να  ζεσταίνεται. Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράζει για 10  λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφήσει το νερό του και να μαλακώσει αρκετά. Το αποσύρουμε από το μάτι, μέχρι να αρχίσει το γάλα να βράζει.
 
Μόλις πάει να φουσκώσει το γάλα, προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία να σιγοβράζει για άλλα 10 λεπτά. Λίγο πριν εξαντληθεί αυτός ο χρόνος προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί .
 
Αν θέλουμε να προσθέσουμε κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου το διαλύουμε σε ελάχιστο κρύο νεράκι και το ρίχνουμε τώρα στην κατσαρόλα μας. Ανακατεύουμε για περίπου 5 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Δεν πρέπει να έχει πήξει εντελώς  την ώρα που θα το κατεβάσουμε, γιατί πήζει και όση ώρα κρυώνει κι έτσι θα γίνει πολύ πηκτό και καθόλου κρεμώδες (σαν στόκος που λένε…).  Δείτε την προηγούμενη φωτογραφία.
Το μοιράζουμε σε μπολ με τη βοήθεια μιας κουτάλας της σούπας με την οποία ανακατεύουμε το ρυζόγαλο σε κάθε σερβίρισμα ώστε να είναι ομοιογενής η κατανομή και να μην πέσει μονομερώς το ρύζι ή η κρέμα.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και αφήνουμε να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου
πριν το βάλουμε στο ψυγείο (στη συντήρηση)  καλυμμένο με διαφανή μεμβράνη.  Το καλοκαίρι το σερβίρουμε από το ψυγείο, το  χειμώνα ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
 
Παρατηρήσεις:
1)
1)   Αν θέλουμε να το σερβίρουμε με σιρόπι ή γλυκό του κουταλιού δεν χρειάζεται να πασπαλίσουμε με κανέλα . Το αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει τελείως γιατί αλλιώς μπορεί τα γλυκά να …πάνε στον πάτο. Μπορούμε βέβαια να  τα προσθέσουμε  την ώρα του σερβιρίσματος. Ταιριάζει ιδιαίτερα με γλυκό σταφύλι.2)     Αν το αρωματίσουμε με  μαστίχα ή βανίλια θα προσθέσουμε τα αρωματικά μας
με τη ζάχαρη. Αν αρωματίσουμε με εσπεριδοειδές  ή κανέλα θα βάλουμε τη φλούδα ή το ξύσμα ή το ξύλο κανέλας να βράσουν με το γάλα.

3)     Η ζάχαρη λένε ότι σφίγγει το ρύζι γι αυτό συνηθίζεται να προστίθεται προς το τέλος. Για να είμαι ειλικρινής δεν την έχω βάλει ποτέ από την αρχή για να εξακριβώσω αν ισχύει αυτό.Το ρυζόγαλο είναι σαν γλυκό ριζότο και το ρύζι δεν πρέπει να είναι σπυρωτό αλλά όμορφα χυλωμένο. Γι αυτό εξάλλου θεωρώ κατάλληλο ρύζι το καρολίνα.

 

4)     Μετά που θα προσθέσουμε το ρύζι στο γάλα και ιδιαίτερα μετά που θα βάλουμε το κορν φλάουρ προσέχουμε να ανακατεύουμε να μην πιάσει. Δεν υπάρχει τίποτε πιο άσχημο σε ένα ρυζόγαλο από τη μυρωδιά του καμένου γάλακτος!

5)     Αν δεν θέλουμε να βάλουμε κορν φλάουρ βράζουμε λίγο παραπάνω το ρύζι με το γάλα ώστε αφενός να λιγοστέψει με την εξάτμιση το υγρό, αφετέρου να έχουμε περισσότερο άμυλο στην κρέμα μας.

6)     Σε πιο …νεωτεριστικές εκδοχές μπορούμε να το αρωματίσουμε με τζίντζερ , με ανθόνερο ή με άλλες εσάνς ζαχαροπλαστικής. Μπορούμε ακόμη να του προσθέσουμε φρέσκα φρούτα ή φρουί γλασέ και να το περιχύσουμε με σιρόπι σοκολάτας.

 

Print Friendly, PDF & Email