Vegan/vegetarian

Κέικ μυζήθρας με μαρμελάδα και κομπόστα βερίκοκο

Κέικ μυζήθρας με μαρμελάδα και κομπόστα βερίκοκο

Πώς ένα ricotta cake μεταμορφώθηκε σε κέικ μυζήθρας

Το Πάσχα που μας πέρασε πήρα ένα υπέροχο δώρο από ένα πολυαγαπημένο κοριτσάκι που τα τελευταία χρόνια ζει εκτός Ελλάδας. Ξέρει το κόλλημά μου με τις συνταγές και το δώρο της ήταν ένα βιβλίο μαγειρικής της Yvette Van Boven.

Κέικ μυζήθρας με μαρμελάδα και κομπόστα βερίκοκο

Η συγγραφέας είναι ολλανδέζα και το πρωτότυπο βιβλίο είναι στα ολλανδικά αλλά το κορίτσι μου φρόντισε να το βρει στα αγγλικά από τα οποία κάτι σκαμπάζω…

Κέικ μυζήθρας με μαρμελάδα και κομπόστα βερίκοκο

Είναι ένα βιβλίο με home made συνταγές πολύ ωραίες και απλές (πολλές περιγράφονται και με φωτογραφικό “βήμα-βήμα”) και εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η μαγείρισσα -αν και βορειοευρωπαία -χρησιμοποιεί μεσογειακά αρωματικά και ελαιόλαδο στα πάρα πολλά σκευάσματά της.

Σήμερα λοιπόν που είναι τα γενέθλια της κοπελιάς μας, της αφιερώνω το κέικ που προσάρμοσα από το παραπάνω βιβλίο στα κρητικά υλικά και είμαι σίγουρη ότι θα της αρέσει και θα ήθελε να το δοκιμάσει. Κράτησα την κεντρική ιδέα αλλά άλλαξα αρκετά πράγματα στην αρχική συνταγή.

Κέικ μυζήθρας με μαρμελάδα και κομπόστα βερίκοκο

Καταρχήν δεν έβαλα ρικόττα. Πού να βρω ένα ολόκληρο κιλό ρικόττα και γιατί να την ψάχνω στο κάτω κάτω, όταν έχω γύρω μου άφθονη γλυκειά μυζήθρα που την αντικαθιστά θαυμάσια.

Κέικ μυζήθρας με μαρμελάδα και κομπόστα βερίκοκο

Επίσης, επειδή φέτος δεν έφτιαξα μαρμελάδα λεμόνι που είχε η ολλανδική συνταγή, έβαλα μαρμελάδα βερίκοκο, ώστε αφενός να τελειώνει ένα βαζάκι που είχε ξεμείνει από πέρυσι για να φτιάξω καινούρια φέτος, και αφετέρου να τη συνδυάσω με την επικάλυψη.  Στην επικάλυψη η Yvette Van Boven χρησιμοποιεί χουρμάδες που δένει με φύλλα ζελατίνας και κρασί Μαρσάλα.

Κέικ μυζήθρας με μαρμελάδα και κομπόστα βερίκοκο

Ελλείψει τέτοιου κρασιού, και επειδή ήθελα κάτι πιο καλοκαιρινό έφτιαξα μια αυτοσχέδια κομπόστα βερίκοκο και μάλιστα στο φούρνο. Σας παραδίδω λοιπόν την ανασκευασμένη συνταγή και σας συστήνω να τη δοκιμάσετε. Είναι ένα ελαφρύ κέικ μυζήθρας που θα μπορούσε να κλείσει ένα γεύμα σαν επιδόρπιο , αλλά και να συνοδεύσει τον απογευματινό μας καφέ.

Κέικ μυζήθρας με μαρμελάδα και κομπόστα βερίκοκο

Παρατηρήσεις

1) Σκοπεύω να δοκιμάσω αυτό το κέικ και με άλλο συνδυασμό μαρμελάδας και επικάλυψης. Είναι πολύ ωραίο και ελαφρύ. Θα σας ενημερώσω με update

2) Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε για το κέικ και την κομπόστα σκεύη που να χωράνε στο φούρνο μας ώστε να τα ψήσουμε ταυτόχρονα .Έτσι έχουμε οικονομία χρόνου και ενέργειας.

3) Θα μπορούσε να καλυφτεί με κάποια κρέμα τυριού ή σαντιγί. Τότε το μείγμα θα μπορούσε να μπει και σε 28 νούμερο φόρμα.

Χρόνια Πολλά κοριτσάκι!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο