Πανεύκολα αλμυρά μπισκοτάκια με ελαιόλαδο και τυρί

Σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστα υλικά, κι όμως αρέσουν!

 
 
Έχω πουλιά κι αυγά! Αυτή την έκφραση χρησιμοποιούμε στα μέρη μας
όταν έχουμε πολλές δουλειές. Μάλλον είναι απομεινάρι εποχών που τα νοικοκυριά
είχαν κοτέτσια και όταν είχαν κλωσσού  (δηλαδή κλώσσα)  είχαν αυξημένες υποχρεώσεις.
 
Πουλιά κι αυγά λοιπόν είχα αυτές τις μέρες. Δουλειές επαγγελματικές και προσωπικές και οικογενειακές, κοινωνικές  υποχρεώσεις (δυστυχώς όχι πάντα ευχάριστες) και τρέξιμο γενικώς. Όχι  δηλαδή ότι έχω αλαφρώσει εντελώς τώρα, αλλά κάπως τα ελέγχω προς το παρόν τουλάχιστον, γιατί κι άλλα τρέχουν…
 
Γι αυτό και η απουσία από τη μπλοκογειτονιά και το πολύ βιαστικό
πέρασμα από τα φιλικά μου blogs . Ούτε καν στα σχόλια στο δικό μου δεν απαντώ στην ώρα τους.
Συγχωρήστε με, θα επανέλθω.

 

Ένα εύκολο λοιπόν σνακ, προσαρμοσμένο στις χρονικές δυνατότητες  αυτών που «τρέχουν». Υπόθεση ελάχιστου χρόνου  και ελάχιστων υλικών είναι η συνταγή, που δίνει όμως  τραγανά και νόστιμα αλμυρά μπισκοτάκια.
 

Υλικά:

1 κούπα τριμμένο τυρί ( κρητική κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι ή άλλο
σκληρό ή ημίσκληρο τυρί)
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κούπα ελαιόλαδο
 ½  κούπα νερό
¼ – ½ κουταλάκι αλάτι (ανάλογα το είδος του τυριού)
2 κουταλιές γάλα
Σουσάμι μαύρο ή άσπρο

Επί το έργον:

 

Βάζουμε το τυρί , το αλεύρι και το αλάτι σε λεκανίτσα και τα
ανακατεύουμε.
 Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό σταδιακά και ζυμώνουμε να
γίνει μια μαλακιά ζύμη.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα τέταρτο και την
ανοίγουμε με το χέρι μας ή με το ρολό ανοίγματος σε χοντρό φύλλο (πάχους
περίπου μισού εκατοστού).
Κόβουμε με κουπ πατ τα μπισκοτάκια και τα αραδιάζουμε
στο ταψί.Το περίσσευμα της ζύμης το ξαναμζεύουμε , ξανανοίγουμε και ξανακόβουμε. Γι αυτό δεν βάζουμε αλεύρι στο άνοιγμα για να μη σκληρύνουν. Προτιμούμε να παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης. 
 Τα περνάμε με ελάχιστο γάλα και τα πασπαλίζουμε με άσπρο ή μαύρο
σουσάμι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200ο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν.

Διατηρούνται σε κλειστό δοχείο. Δεν λέω πόσο κρατάνε γιατί δεν είναι πολλά (ένα ταψάκι του φούρνου όλο κι όλο) και φεύγουν γρήγορα.

Παρατηρήσεις:
1)   Το τυρί που χρησιμοποιώ συνήθως είναι κεφαλογραβιέρα που έχει ξεμείνει , ή τριμμένο κεφαλοτύρι  αλλά μπορούμε να βάλουμε ό,τι τυρί μας περισσεύει ή μείγμα τυριών.
2) Μπορούμε να τα κάνουμε πιο μεγάλα (αλλά λίγο πιο λεπτά) και να τα
χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για καναπεδάκια.

Καλή επιτυχία!

 

Print Friendly, PDF & Email