Vegan/vegetarian

Αλμυρά παξιμαδάκια ελαιολάδου χωρίς κόπο

Αλμυρά παξιμαδάκια ελαιολάδου χωρίς κόπο

Νόστιμα και τραγανά παξιμαδάκια για όλες τις ώρες!

Τα παξιμαδάκια της προηγούμενης ανάρτησης είναι τα πιο εύκολα αλμυρά παξιμαδάκια με μαγιά που μπορούμε να φτιάξουμε . Με ελίτσες, με τυρί, με κάποιο ντιπ, με λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστο αλάτι (ιδανικά ανθό αλατιού )  ή τελείως σκέτα, σίγουρα δεν σταματάμε μόνο στο πρώτο! Οι ποσότητες των υλικών είναι τόσο μικρές που γίνονται εύκολα, μέχρι να το σκεφτούμε που λέει ο λόγος!
Αλμυρά παξιμαδάκια ελαιολάδου χωρίς κόπο
Τα σημερινά τα αρωμάτισα με ρίγανη, αλλά είναι εξίσου νόστιμα με θυμάρι,  με τριμμένο ξερό αρισμαρί ή φρέσκο πολύ ψιλοκομμένο.  Αν έχετε φακελάκια μαγιάς μπορείτε να τα φτιάξετε ακόμη και τώρα για να τα έχετε το βράδυ στο
ξενύχτι που απ΄ ότι φαίνεται μας περιμένει… Δεν έχουν καθόλου κόπο  και μας απασχολούν ελάχιστα!
Υλικά:
450- 500 γραμμάρια  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γραμμάρια νωπή μαγιά ή δύο φακελάκια ξηρή
1 κούπα  χλιαρό νερό
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι ρίγανη ή θυμάρι ή αρισμαρί (δεντρολίβανο)
Ελάχιστο πιπέρι
Αν βάλουμε φρέσκο αρισμαρί βάζουμε λίγο παραπάνω από 1 κουταλάκι.
Επί το έργον:
Αλμυρά παξιμαδάκια ελαιολάδου χωρίς κόπο
Βάζουμε τα υγρά υλικά σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το αλάτι , το πιπέρι  και τη μαγιά. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι μονομιάς, ζυμώνουμε προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή που να κολλά ελάχιστα στα χέρια. Δηλαδή τόσο
μαλακή που να κολλά αλλά να μη μένει στα χέρια. Αλείφουμε τα χέρια μας με ελάχιστο ελαιόλαδο και τα περνάμε από την επιφάνειά της.
Την σκεπάζουμε   με μεμβράνη και αφήνουμε να ανεβεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αλμυρά παξιμαδάκια ελαιολάδου χωρίς κόπο
Τη χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη και πλάθουμε κυλινδρικά ψωμάκια με μήκος περίπου όσο το λαμαρινάκι  της κουζίνας.
Αλμυρά παξιμαδάκια ελαιολάδου χωρίς κόπο
Αν μας δυσκολεύει επειδή είναι μαλακή , βουτάμε τα χέρια μας σε αλεύρι και τα τινάζουμε να φύγει το περίσσιο πριν τα πλάσουμε.
Αλμυρά παξιμαδάκια ελαιολάδου χωρίς κόπο
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου στη μεσαία σχάρα.
Αλμυρά παξιμαδάκια ελαιολάδου χωρίς κόπο
Όταν γίνουν χλιαρά και τα κόβουμε σε φετούλες με πάχος 1-1,5 εκατοστό.
Αλμυρά παξιμαδάκια ελαιολάδου χωρίς κόπο
Τα απλώνουμε στο ταψί και τα διπλοφουρνίζουμε στους 100-120 βαθμούς (κατά προτίμηση στον αέρα) να παξιμαδιαστούν.
Αλμυρά παξιμαδάκια ελαιολάδου χωρίς κόπο
Μπορεί να χρειαστεί καμιά ωρίτσα. Για πιο γρήγορα, μόλις σκληρύνουν από τη μια μεριά  μπορούμε να τα γυρίσουμε και από την άλλη. Είναι πολύ τραγανά και εύγευστα. Εμείς φάγαμε το ένα ψωμάκι νωπό και έτσι παξιμάδιασα μόνο τα υπόλοιπα δύο. Έτσι γέμισε ένα λαμαρινάκι . Αν τα παξιμαδιάσουμε όλα μπορούμε να τα βάλουμε σε δύο ταψιά και να τα φουρνίσουμε ταυτόχρονα.
Αλμυρά παξιμαδάκια ελαιολάδου χωρίς κόπο
Παρατηρήσεις :
1)
Αν βιαζόμαστε, την ώρα του ζυμώματος ανάβουμε το
φούρνο στους 50 βαθμούς και τον κλείνουμε μόλις φτάσει σ’ αυτή τη θερμοκρασία.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη τη λεκάνη με τη ζύμη και την βάζουμε στο φούρνο. Το πολύ
σε μισή ώρα είναι έτοιμη! Μέχρι να πλάσουμε τα ψωμάκια τον ανάβουμε ξανά στους 50
βαθμούς, τον κλείνουμε και ανεβάζουμε και τα ψωμάκια.

 

2)
Μπορούμε πριν τα φουρνίσουμε  να τα αλείψουμε με αλατόνερο και να τα πασπαλίσουμε
με σουσάμι. Δεν είχα αντιληφθεί ότι μου είχε τελειώσει και το παρέλειψα.

 

3)
Τα ψωμάκια είναι πολύ νόστιμα και νωπά, χωρίς να
παξιμαδιαστούν. Αν σκοπεύουμε να τα καταναλώσουμε φρέσκα μπορούμε να
προσθέσουμε στη ζύμη ελιές κομμένες σε φετάκια, λιαστές ντομάτες  ή και από τα δύο.
4)  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι ολικής αλέσεως ή ανάμεικτο, ολικής και για όλες τις χρήσεις.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο