Σαρδέλες στα αμπελόφυλλα

 
Ποιος είπε ότι τα κληματόφυλλα είναι μόνο για τα  ντολμαδάκια;Είναι η εποχή τους και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε πολλά
φαγάκια ιδίως σ’ αυτά που θέλουμε να αποκτήσουν μια ξινούτσικη γεύση.Με αμπελόφυλλα μπορούμε να τυλίξουμε κοτόπουλο, ρολό κρέατος και  ψάρια .
Ιδανικό ψάρι για αυτή τη συνταγή θεωρώ ότι είναι η ταπεινή σαρδελίτσα ή ένα
άλλο εξίσου λιπαρό ψάρι.

Γίνονται ιδιαίτερα νόστιμες είτε ψητές σε σχάρα ή σε
γκριλ , είτε σε ταψί στο φούρνο. Για μένα, το μέγεθος της σαρδέλας καθορίζει
τον τρόπο ψησίματος .

Αν είναι μικρές ή μεσαίες τις κάνω ψητές στο γκριλ στα γρήγορα για να
μην ξεραθεί το φύλλο, αν είναι μεγαλύτερες τις βάζω στο ταψάκι για να ψηθούν
λίγο παραπάνω.

Όπως και να είναι νόστιμο πιάτο εποχής που μπορούμε να το
καταναλώσουμε είτε σαν κύριο πιάτο είτε σαν μεζέ ούζου. Αφήστε που μπορεί
κάλλιστα να θεωρηθεί πιάτο διαίτης για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους αφού η ποσότητα του ελαιολάδου μπορεί να μειωθεί.

Υλικά:

½ κιλό σαρδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
(+ ¼ κούπας ακόμη)
Το ξύσμα και το χυμό ενός λεμονιού
Αλάτι

Επί το έργον:

 
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες  αφαιρώντας το κεφάλι και τα εντόσθια και τις αλατίζουμε.
Η σαρδέλα καθαρίζεται ευκολότερα από όλα τα ψάρια. Τα λέπια φεύγουν με ένα απλό
τρίψιμο με το χέρι και κόβουμε το κεφάλι  με το χέρι, βγάζοντας και τα εντόσθια.
 
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο.

Αν οι σαρδέλες είναι μεγάλες γεμίζουμε το κενό στη θέση των εντοσθίων με λίγο από το
μείγμα και περιχύνουμε με τα υγρά (λαδολέμονο) που μένουν στο μπολ. Αν είναι
μικρές , τις περιχύνουμε με το μείγμα. Αφήνουμε να μαριναριστούν μια ώρα στο
ψυγείο .

Τις  παίρνουμε μια μια  μαζί με λίγο από το μείγμα και τις τυλίγουμε
σε ένα αμπελόφυλλο. Τις βάζουμε σε ταψάκι.
Αν είναι μικρές  τις ψήνουμε στο γκριλ ή στα κάρβουνα 5-6 λεπτά
από κάθε μεριά.  
 
Τις σερβίρουμε με ωμό  λάδι και αν θέλουμε λεμόνι γιατί τα αμπελόφυλλα δίνουν αρκετή ξινίλα.
 
 
Αν είναι μεγάλες, τις βάζουμε σε ταψάκι , τις περιχύνουμε με
το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα του
φούρνου. Τις γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές.

Παρατηρήσεις:

1)     Η επιτυχία του πιάτου κατά τη γνώμη μου είναι να
μην ξεραθεί το αμπελόφυλλο αλλά να τρώγεται μαζί με τη σαρδελίτσα. Ταιριάζουν
πολύ οι γεύσεις τους.
2)     Αν τις ψήσουμε στο φούρνο, μπορούμε να βάλουμε
στον πάτο του ταψιού μια στρώση από φέτες ντομάτας , λίγη ρίγανη  και αλάτι και  από πάνω σε στρώση τις σαρδέλες.Επίσης, μπορούμε να ψιλοκόψουμε στη γέμιση ελάχιστη καυτερή πιπεριά για πιο πικάντικη γεύση.

 

 
 

Print Friendly, PDF & Email