Πατατοσαλάτα με γιαούρτι και αυγά

Μια ανοιξιάτικη πατατοσαλάτα με γιαούρτι , νόστιμη , δροσερή
και χορταστική.

 

Τόσο χορταστική που πολλές φορές – κυρίως το Καλοκαίρι- την
κάνω για συνοδευτικό ψητού κρέατος  και
όχι για σαλάτα. Αντικαθιστά τον πουρέ ή τις τηγανητές πατάτες στο τραπέζι μας, και αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά μου.  Είναι πολύχρωμη και αρωματική, και επιδέχεται πολλές
επεμβάσεις. Η σύνθεσή της έχει αλλάξει αρκετές φορές από τις αρχές της δεκαετίας
του 80 που την φτιάχναμε για τα φιλικά τραπέζια μας .
Τότε σε όλες
αυτού του τύπου τις σαλάτες έδινε και έπαιρνε η μαγιονέζα ή/και  η κρέμα γάλακτος. Αργά αλλά σταθερά επανήρθαμε
 σε πιο υγιεινές συνθέσεις, χωρίς βέβαια
να κάνουμε εκπτώσεις στη γεύση και τη νοστιμιά. Πολλά πιάτα γίνονται το ίδιο
νόστιμα με αντικαταστάσεις κάποιων υλικών. Στη συγκεκριμένη η χρήση  στραγγιστού γιαουρτιού με λίγο λαδόξυδο, λίγη
μουστάρδα και αλατάκι δίνει μια ωραιότατη σάλτσα που δένει τα υπόλοιπα υλικά
μια χαρά!
Υλικά:
3-4 μέτριες πατάτες
2-3 σφικτά αυγά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
3-4  μεγάλα κλωνιά
άνηθο
2 μέτρια καρότα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3-4  κουταλιές ξύδι από κρασί

1 κουταλιά χυμό λεμονιού

 
1 κούπα γιαούρτι σταγγιστό
Αλάτι
Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές κάπαρη και 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο
αγγουράκι τουρσί, 1 κουταλιά μουστάρδα.

Γενικά τα υλικά είναι μάλλον κατά βούληση και οι ποσότητες είναι ενδεικτικές.

Επί το έργον:
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες: τις βάζουμε σε λεκανίτσα με
νερό που να τις σκεπάζει, τις αφήνουμε για 15 λεπτά και τις πλένουμε με ένα
σφουγγαράκι ώστε να μη μείνει πάνω τους ίχνος χώματος. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα
με νερό που να τις σκεπάζει και τις βράζουμε με το φλούδι , ολόκληρες, μέχρι να
μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν όσο να τις πιάνουμε, και
 τις κόβουμε σε κυβάκια.
Αλατίζουμε και
προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές ξύδι. Αφήνουμε να κρυώσουν. Ταυτόχρονα
βράζουμε και τα αυγά να γίνουν σφιχτά (περίπου 15 λεπτά), και τα αφήνουμε κι
αυτά να κρυώσουν. 
Σε ένα μπολ, τρίβουμε
τα καρότα στον τρίφτη της ντομάτας, ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο (χωρίς τα σκληρά κοτσάνια του).
Η διαφορά του κρόκου στο χωριάτικο αυγό και στο αυγό πτηνοτροφείου είναι εμφανής!
(Από τη σαλάτα που έφτιαξα με πασχαλινά αυγά)
Προσθέτουμε τα αυγά κομμένα σε κυβάκια , αλατίζουμε  και προσθέτουμε όλα αυτά τα υλικά στο μπολ με τις
πατάτες.
Προσθέτουμε και μια κουταλιά γιαούρτι και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να
δημιουργηθεί ένας πολτός από το γιαούρτι τους κρόκους και από το άμυλο που θα
αφήνουν οι πατάτες. Στην τελική μορφή δεν διακρίνονται οι κρόκοι. Οι πατάτες όμως δεν είναι λιωμένες αλλά διακριτές. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε στο αλάτι και στο ξύδι αν
χρειάζεται.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το υπόλοιπο γιαούρτι με τις άλλες δύο
κουταλιές ελαιολάδου ,το υπόλοιπο ξύδι και το λεμόνι. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και την
μουστάρδα , αν βάλουμε. Τα ανακατεύουμε να γίνουν μια ομοιογενής σάλτσα .
Βάζουμε τη σαλάτα στο μπολ που σκοπεύουμε να τη σερβίρουμε
, στρώνουμε την επιφάνειά της και την καλύπτουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού. Γαρνίρουμε με λωρίδες καρότου και
κλαδάκια άνηθου ή όπως αλλιώς θέλουμε.  Καλό είναι να μείνει τουλάχιστον 2-3 ώρες στο ψυγείο για να
δέσουν τα υλικά.
Παρατηρήσεις:
1)     
Μπορούμε να κάνουμε τη σαλάτα και με πατάτες που
έχουμε βράσει χωρίς το φλούδια αλλά είναι νοστιμότερη αν βράσουν ολόκληρες.

 

2)     
Μαζί με το γιαούρτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
και ανθόγαλα  και να κάνουμε τη σάλτσα της «σπέσιαλ παντζαροσαλάτας«, παραλείποντας το σκόρδο.Αν συνηθίζετε τη μαγιονέζα προσθέστε μια κουταλιά στη σάλτσα γιαουρτιού και παραλείψτε το ξύδι ,το λεμόνι και το ελαιόλαδο.

 

 
3)     
Η αρχική συνταγή είχε μαγιονέζα.Έχω χρόνια να φτιάξω
μαγιονέζα στο σπίτι, λόγω του ότι δεν χρησιμοποιώ πια ωμά αυγά σε κανένα
παρασκεύασμα. Είχα επιμορφωθεί την εποχή της γρίπης των πτηνών επί των κινδύνων
των ωμών αυγών και από τότε τα κατήργησα. Η υγιεινομική επιτροπή που μας είχε επιμορφώσει μας είχε πει ότι ανεξαρτήτως της γρίπης των πτηνών, το ωμό αυγό ακόμη και από δικές μας κότες κρύβει πολλούς κινδύνους.Έτσι όπου δεν μπορώ να την αποφύγω,χρησιμοποιώ μαγιονέζα του εμπορίου. Προσπαθώ όμως να βρω τρόπους αντικατάστασης
και η συγκεκριμένη σάλτσα γιαουρτιού είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

Print Friendly, PDF & Email