Λιανοί χοχλιοί βραστοί (σαλιγκάρια βραστά)

 
Τα πιο νόστιμα σαλιγκάρια εδώ στην Κρήτη, θεωρούμε ότι είναι
αυτά που βρίσκουμε αυτή την εποχή και όλο το καλοκαίρι.  Οι γυρευτοί χοχλιοί όπως τους λέμε είναι
εκείνοι που έχουν πέσει στη θερινή τους νάρκη , έχουν κάνει την τσίπα που
κλείνει στο στόμιό τους ή έχουν κολλήσει ό ένας πάνω στον άλλο σε μεγάλες «κολληταρές».
Τους γυρεύουμε ανάμεσα σε θάμνους , σε τράφους και σε κορμούς δέντρων. Δεν
σέρνονται και είναι έτοιμοι για κατανάλωση αμέσως. Δεν θέλουν σάκασμα.
Μαγειρεύονται με όλους τους γνωστούς τρόπους και είναι πιο παχείς και πιο
γεμάτοι από τους ανοιξιάτικους.
Ιδιαίτερα οι λιανοί γυρευτοί μάλιστα είναι σαφώς
ανώτερης νοστιμιάς από τους αντίστοιχούς τους. Λιανούς λέμε τους πιο μικρούς
σε μέγεθός χοχλιούς ,με πιο ανοιχτόχρωμο κέλυφος.

 

  Έχουν όμως τον κόπο τους
να βρεθούν και …κάποιους κινδύνους. Δεν είναι λίγες οι φορές που με το
αναποδογύρισμα μιας πέτρας εκτός από τους χοχλιούς ξεπροβάλλει και κάποια σαύρα
ή στην χειρότερη περίπτωση κάποιος σκορπιός. Εγώ το αποφεύγω το σπορ του
γυρέματος, εκτός κι αν με περιμένουν καμαρωτοί καμαρωτοί σε κάποιο κορμό.

 

Αν ο ιδανικός τρόπος για να μαγειρέψουμε τους χοντρούς
χοχλιούς είναι να τους φτιάξουμε μπουμπουριστούς, οι λιανοί είναι πεντανόστιμοι
βραστοί, σερβιρισμένοι με λεμονόλαδο. Θέλουν λίγο μεγαλύτερη ευχέρεια στην
εξαγωγή, αλλά όλα είναι θέμα εξάσκησης!

 

Ας δούμε πώς τους φτιάχνουμε:

 

Υλικά:

 

Λιανοί χοχλιοί

 

 
Αλάτι

 

Χυμό λεμονιού

 

Ελαιόλαδο

 

 
Επί το έργον:

 

Βάζουμε στο νερό τους χοχλιούς να μαλακώσουν οι μεμβράνες
και οι άλλες ακαθαρσίες που μπορεί να έχει το όστρακό τους. Βάζουμε λίγο νερό
να βράσει με αρκετό αλάτι (για δυο περίπου κούπες χοχλιούς έβαλα μια κοφτή
κουταλιά αλάτι). Πλένουμε τους χοχλιούς και ελέγχουμε αν κάποιος δεν είναι ζωντανός.

Μόλις βράσει το νερό τους ρίχνουμε μέσα και αφήνουμε να ξαναπάρουν βράση. Προσοχή, γιατί φουσκώνει το νερό υπερβολικά. Αδειάζουμε
το νερό και τους ξαναπλένουμε. Τους βάζουμε σε κρύο νερό με λίγο αλάτι τώρα και
τους βράζουμε για 10- 15 λεπτά από την ώρα που θα ξαναρχίσει ο βρασμός.  Δοκιμάζουμε πόσο δύσκολα βγαίνουν πριν τους αποσύρουμε.
Αν βγαίνουν πολύ εύκολα θέλουν λίγο βράσιμο ακόμη. Όταν είναι έτοιμοι αδειάζουμε
το νερό και τους σερβίρουμε.

 

Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το  χυμό λεμονιού και τους περιχύνουμε ή το
βάζουμε σε ένα μπολ και βουτάμε ένα ένα χοχλιό όταν το βγάλουμε από το κέλυφός
του.
Είναι υπέροχος μεζές ούζου και ρακής και θεωρείται απαραίτητο πιάτο σε
καλοκαιρινές ρακοσυνάξεις!

 

Παρατηρήσεις :

 

1)Άλλος τρόπος για να τους βράσουμε είναι να τους βάλουμε με
κρύο νερό από την αρχή με το αλάτι και να τους βράσουμε. Δεν τον προτιμώ για ευνόητους λόγους.

 

2)Μπορούμε να αρωματίσουμε το λαδολέμονο με ξύσμα λεμονιού,
ρίγανη, ή κάποιο άλλο μυρωδικό.

 

3) Στο νερό που θα βράσουν μπορούμε να προσθέσουμε 1-2
σκελίδες σκόρδο. Αυτό συνηθίζεται στο βράσιμο των χοντρών χοχλιών αλλά σε
πολλούς αρέσει και στους λιανούς.

 

4)Πολλές φορές μετά το πρώτο βράσιμο και πλύσιμο,
προσθέτουμε τους λιανούς χοχλιούς σε χόρτα που βράζουν. Ταιριάζουν τέλεια!

Print Friendly, PDF & Email