Αρακάς: συντήρηση στην κατάψυξη

Ο αρακάς είναι ένα από τα λαχανικά που το βρίσκουμε νωπό μόνο 2-3
μήνες.  Εν τούτοις το καταναλώνουμε όλο το χρόνο περισσότερο από πολλά
άλλα. Ο κατεψυγμένος αρακάς υστερεί ελάχιστα από τον ολόφρεσκο σε γεύση αν
είναι καλής ποιότητας. Όμως έχω πάρει κάποτε αρακά του εμπορίου που έβρασε
δυσκολότερα κι από τα πιο κακόψητα όσπρια!

 

Ο αρακάς πρέπει να καταναλώνεται  ή να καταψύχεται το πολύ σε μια μέρα από την
συγκομιδή του γιατί κομμένος χάνει αρκετά από τα θρεπτικά του συστατικά.
Εξάλλου και η συγκομιδή του λένε αυτοί που ξέρουν πρέπει να γίνεται συγκεκριμένες
ώρες της ημέρας  για να μην μένει σκληρός
και άγευστος στο βράσιμο. Εμείς πρέπει να διαλέξουμε λοιπόν φρέσκο αρακά με
ζωηρό πράσινο χρώμα και καλογεμισμένους λοβούς, στο σωστό στάδιο ωρίμανσης. Έτσι θα έχουμε νόστιμο κατεψυγμένο αρακά για αρκετούς μήνες μετά την συγκομιδή του και μάλιστα θα μας έχει κοστίσει πολύ λιγότερο από εκείνον του εμπορίου.

 

Στην ελληνική ύπαιθρο υπάρχει γενικά μια κουλτούρα διατήρησης
των προϊόντων κάθε εποχής, για χρήση τους σε περιόδους που δεν βρίσκονται στην
παραγωγή. Αυτό έχει μείνει από παλιότερες δεκαετίες, όταν όλοι καλλιεργούσαν
λαχανικά για δική τους χρήση. Μάλιστα συνηθέστεροι τρόποι συντήρησης των
λαχανικών ήταν η αποξήρανση και  η
κονσερβοποίηση. Τώρα βέβαια  ο
ευκολότερος τρόπος είναι η κατάψυξη. Αυτές τις μέρες λοιπόν βρήκα στην
λαϊκή ντόπιο φρέσκο αρακά σε πολύ καλή τιμή και  έβαλα στην κατάψυξη μερικά σακουλάκια για
αργότερα.
Ο δικός μου τρόπος για την συντήρηση του αρακά στην κατάψυξη
είναι ο εξής:

 

Αφού καθαρίσω τον αρακά από τα φλούδια του, τον ξεπλένω 1-2
νερά και βάζω σε μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει. Υπολογίζω με το μάτι
να καλύπτει τον αρακά μου όταν θα τον προσθέσω, αλλά για καλό και για κακό έχω
έτοιμο βρασμένο νερό και στον βραστήρα. Αφήνω να βράσει το νερό και προσθέτω
ελάχιστο αλάτι (για κάθε 5 περίπου λίτρα βάζω 1 γεμάτο κουταλάκι ). Μόλις
κοχλάσει το νερό προσθέτω τον αρακά και μετρώ 2-3 λεπτά από την ώρα που θα
ξαναρχίσει ο βρασμός.
Σουρώνω στο μεγάλο σουρωτήρι των μακαρονιών τον αρακά και
τον αφήνω να στραγγίξει και να κρυώσει τελείως. Τον βάζω σε σακουλάκια κατάψυξης
ανά 500 περίπου γραμμάρια, τα δένω και τα τοποθετώ με τέτοιο τρόπο στην
κατάψυξη ώστε να έχουν μικρό ύψος .
Όταν θέλω να τον μαγειρέψω δεν χρειάζεται
να τον ξεπαγώσω. Επίσης βάζω μια ποσότητα  σε δίσκο  σε μονή  στρώση και τον καταψύχω για 2-3 ώρες να
σκληρύνουν οι καρποί.
Μετά τον μαζεύω σε σακουλάκια. Έτσι κατά κανόνα δεν
γίνεται ένα σώμα και μπορώ να παίρνω κουταλιές αν χρειάζομαι μικρές ποσότητες .  Μάλιστα σ’ αυτή την περίπτωση τον βάζω καλύτερα σε ένα μπολ ειδικό για κατάψυξη.
Γενικά προσέχω να είναι στεγνά τα σακουλάκια
για να μη κολλήσουν μεταξύ τους. Ένα κόλπο για να μην κολλήσουν είναι  μετά από 2-3 ώρες που θα τα βάλουμε στην
κατάψυξη να τα μετακινήσουμε , να τα ξεκολλήσουμε και μετά να τα αφήσουμε να
ψυχθούν εντελώς.

Παρατήρηση: 

Δείτε εδώ γιατί πρέπει να ζεματίζουμε τα λαχανικά πριν τα καταψύξουμε. Οι συνάδελφοι το ΕΚΦΕ Ρεθύμνου τα λένε πολύ αναλυτικά! 
 

Καλή επιτυχία! 

Print Friendly, PDF & Email