Vegan/vegetarian

Νηστίσιμο παντεσπάνι με ελαιόλαδο

Νηστίσιμο παντεσπάνι με ελαιόλαδο

Για τούρτες, κορμούς, και ό,τι άλλο χρειάζεται παντεσπάνι!

Επειδή και η νηστεία θέλει καλοπέραση , πέρα από τα νηστίσιμα βουτήματα (κουλουράκια πορτοκαλιού και ανεβατά κουλουράκια (ζεματιστά ή όχι), παξιμαδάκια  λαδιού και σφακιανά “χαλάκια”)  και κερασματάκια (κουραμπιεδάκια με λουκούμι, μηλοπιτάκια,  πατούδα) πολλές φορές θέλουμε κάτι πιο σοκολατένιο, πιο κρεμώδες, κάτι σαν τουρτίτσα ή σαν κορμό.
Νηστίσιμο παντεσπάνι με ελαιόλαδο
Πολύ καιρό πειραματιζόμουν μέχρι να βρω ένα παντεσπάνι που να μου αρέσει η υφή του, να έχει μια σχετική ελαστικότητα ακόμη και χωρίς αυγά, και να είναι νηστίσιμο. Έτσι έχω καταλήξει σε τούτο εδώ που σας δίνω σήμερα .Μάλιστα το συνηθίζω και εκτός νηστείας γιατί και πολύ  νόστιμο είναι , και πολύ υγιεινό. Για τα γλυκά της καθημερινότητάς μας είναι μια ωραία  λύση χωρίς αυγά και βούτυρο. Λέω κάποια στιγμή   να το δοκιμάσω και με ταχίνι στη θέση του ελαιολάδου.
Νηστίσιμο παντεσπάνι με ελαιόλαδο
Το έχω χρησιμοποιήσει σε κορμό με μαρμελάδα, σε σοκολατένια και σε λευκή εκδοχή, σε τρούφες και σε κορμό με σοκολάτα, και πάντα μας αρέσει. Αν έχετε εορτάζοντες το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται και δεν θέλετε αρτύσιμα γλυκά, αν κάποιος δικός σας έχει γενέθλια Απρίλη (που πέφτουν πολλές φορές Μεγαλοβδομάδα) , είναι μια καλή λύση για τις τούρτες σας.
Η δόση είναι για το ταψί της κουζίνας. Πολλές φορές κάνω τη μισή αν θέλω ένα μικρό κορμό μόνο. Επίσης μπορεί να μπει σε κυκλική φόρμα και να χωριστεί σε 2-3 δίσκους για κλασική τούρτα.

Παρατηρήσεις

1)Αν  κάνουμε ολόκληρη τη δόση και το βάλουμε στο ταψί της κουζίνας είναι λιγάκι δύσκολο το αναποδογύρισμα, οπότε πασπαλίζω την επιφάνειά του με άχνη, το σκεπάζω με την πετσέτα και το αναποδογυρίζω πιο εύκολα.

2)Παρόλο που το κλασικό παντεσπάνι το γυρίζουμε σε κορμό χωρίς τη γέμιση και όταν κρυώσει την προσθέτουμε, τούτο εδώ όσο και να ΄ναι δεν έχει την ελαστικότητα που δίνουνε τα αυγά οπότε το γεμίζουμε αμέσως και βοηθάμε στο τύλιγμά του με την πετσέτα.

3)Στην περίπτωση που θα το χρησιμοποιήσουμε για τον κορμό του ψυγείου, κρατάμε τις άκρες από το παντεσπάνι και σκεπάζουμε το μείγμα μέσα στην φόρμα. Έτσι στο αναποδογύρισμα λειτουργεί σαν βάση της τούρτας.

4)Αν βάλουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα 26 cm μπορούμε να πάρουμε τρεις δίσκους (σε 28 cm δίνει δύο δίσκους) . Τότε θα το ψήσουμε περίπου 50 λεπτά, μέχρι να βγαίνει στεγνό το μαχαίρι ως συνήθως στα κέικ.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο